Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kozl - майстор
съб дек 18, 2021 12:11 amMamaMy написа:
Именно за това питам. Ако има нерегламентирано връзване към отдушник или премахването на такъв, се започва със жалба към домоуправителя. Ако не последват действия по възстановяване на общата етажна собственост, следва жалба до съответните служби. Това е бавният и законен начин. Бързият начин няма да го описвам, но го споменавам защото повечето тъпанари могли да сътворят горните простотии, разбират само от това. :axe:
Аз съм домоуправител в сградата дето живея от 2005 г. И тогава станах заради разправия със собственик на жилище, който си платил на строителна фирма, която пък нанесе вреди в общите части. И какво ще направи Домоуправителя по законовия ред :? Ще стигне до съд, където се оказва, че парите са по-силни от закона.
А и нашенската простотия се уголемила. Требе да е било преди 2000 г. когато баща ми беше установил премахване на противоземетръсна шайба в първи жилищен етаж на сградата, в която живеехме . Демек "подкопали" са устойчивостта на цялата сграда барбар с техното жилище. Ма то като си толкоз проЗд нема как да проумеш, че си режеш клона, на който седиш.
Баща ми подаде жалби в строителния контрол. Дойдоха съставиха констативен акт и после .... Мое си прост и като имаш и пари, простотията цари. Тва е положението. Платиха си тук, там да се замъглят нещата, заплашиха баща ми с физическа разправа и шайба нема и до днес. В този случай абсурда на простотията е, че този де разбивал шайбата е многогодишен строител, герой на соц.труд и участник в строежа на същата тази сграда. Още помня какво ми каза баща ми след като питал героя на труда защо е разрушил шайбата, като добре знае че това е противоземетръсна шайба и освен това той живее на горния етаж :shock: А героят простичко отговорил: Ми човеко си плати ....... :xplode:

Ей оно време комунистите сакаха да маат парите, ма стана наопаки :roll:
Мноо са важни парите. За кво и да си пишем, без пари и писането не върви :roll:
пет дек 17, 2021 9:45 pmlyubohar написа:
Добре е да се уточни кога е строена кооперацията.
Обикновено в старите баните са една над друга,кухните-също.
Не може баня да е над сухо помещение!
Само отдушниците на баните и тоалетните са общи.
Блока е строен 2005-2006. По проект е така- на всички баните са една над друга, само комшийте (които са на последния етаж в мезонет) са поискали там да им е кухнята. За момента търсене на общо решение със запушването на практика няма, защото:
1. комшийте от горе са много антисоциални, не се разбират с никой и не дават и пиле да прехвръкне у тях
2. общо взето проблема го имам само аз. Надолу под моята баня са все бани, само над мен е кухня. Когато си пуснат аспиратора, миризмата тръгва надолу и влиза в първия най-удобен вход, тоест моята баня. Аз и затова се опитвам да намеря локално решение да проблема, поне смрадтта да не влиза при мен и да си продължи надолу накъдето й е най удобно. :-D
kozl написа:
В конкретния случай ако тези "крилчати" механични клапи пропускат, може да се ползва електромеханична клапа, която има възможност за платно притваряне.
И понеже съм натрупал известен опит от монтирани вентилатори от специалисти в стр.фирми, пък и от такива, които съм демонтирал и заменил с нови, никъде не видях грижи за добро уплътнение. То покрай вентилатора си дуа, та ква файда ще има от ОК :?
Това ми изглежда като добро решение! Може ли малко повече информация за вентилатори с електомеханични клапи. Наскоро ми изгоря стария вентилатор, и тъй като нищо не разбирам от вентолатори викнах един познат майстор, който ми сложи вентилатора от снимката с механични клапи, коити явно не вършат никаква работа.

Едит: Ето и точно модел на вентилатора: https://www.cairox.bg/BG/documentation/ ... 87fcacdb16
krasi92 - майстор
точния модел на вентилатора е точно каато решението на проблема ти. Не се вижда.
radius - майстор
Ами като са асоциални, вземи един пистолет за горещ въздух и свий канализационната им тръба. После стани асоциален и ти.
kozl - майстор
съб дек 18, 2021 9:19 pmradius написа:
Ами като са асоциални, вземи един пистолет за горещ въздух и свий канализационната им тръба. После стани асоциален и ти.
Да ама като прелеят лайната, гравитацията де ще ги прати :?
Мисла си, че при този де е отдоле и е свил тръбата :-D
kozl - майстор
съб дек 18, 2021 1:46 pmxxPZxx написа:
пет дек 17, 2021 9:45 pmlyubohar написа:
Добре е да се уточни кога е строена кооперацията.
Обикновено в старите баните са една над друга,кухните-също.
Не може баня да е над сухо помещение!
Само отдушниците на баните и тоалетните са общи.
Блока е строен 2005-2006. По проект е така- на всички баните са една над друга, само комшийте (които са на последния етаж в мезонет) са поискали там да им е кухнята. За момента търсене на общо решение със запушването на практика няма, защото:
1. комшийте от горе са много антисоциални, не се разбират с никой и не дават и пиле да прехвръкне у тях
2. общо взето проблема го имам само аз. Надолу под моята баня са все бани, само над мен е кухня. Когато си пуснат аспиратора, миризмата тръгва надолу и влиза в първия най-удобен вход, тоест моята баня. Аз и затова се опитвам да намеря локално решение да проблема, поне смрадтта да не влиза при мен и да си продължи надолу накъдето й е най удобно. :-D
kozl написа:
В конкретния случай ако тези "крилчати" механични клапи пропускат, може да се ползва електромеханична клапа, която има възможност за платно притваряне.
И понеже съм натрупал известен опит от монтирани вентилатори от специалисти в стр.фирми, пък и от такива, които съм демонтирал и заменил с нови, никъде не видях грижи за добро уплътнение. То покрай вентилатора си дуа, та ква файда ще има от ОК :?
Това ми изглежда като добро решение! Може ли малко повече информация за вентилатори с електомеханични клапи. Наскоро ми изгоря стария вентилатор, и тъй като нищо не разбирам от вентолатори викнах един познат майстор, който ми сложи вентилатора от снимката с механични клапи, коити явно не вършат никаква работа.

Едит: Ето и точно модел на вентилатора: https://www.cairox.bg/BG/documentation/ ... 87fcacdb16
Почнете проверка на комина от покрива. Достъп в горните комшии не е необходим за такава проверка.
Колко етажна е сградата?
Как са изпълнени вентилационните щрангове - с бетонни тела, с тръби или с профилни въздуховоди? Ако са бетонни с едно общо тяло ли са или с комбинирани тела с малък и голям отвор?
Този вентилатор, дето е в постнатия линк, как е уплътнен към въздуховода?
Този вентилатор, който си посочил не е с обратна клапа , а с жалузи. Тези жалузи не прилепят плътно. Дори ОК постига по-добро уплътняване при затваряне. Така че с обратна клапа към вентилатора може и да се получи търсения ефект, както стана при мен, но уплътняването на вентилатора към въздуховода може да компрометира и най-добрата клапа и за това чакам отговори.
krasi92 - майстор
Слагай мощен абсорбатор или Промишлен вентилатор
Lutchezar - майстор
Каквото и да сложиш ако комина е запушен отгоре нищо не правиш. Борба на вентилатори само. Ако горе е отпушено за теб ще остане по-малката част от потока.
muhala - майстор
При нас ситуацията е следната: Баня до нея тоалетна, а до нея кухнята.
В банята всеки апартамент си има отдушник. 4 етажна сграда. За тоалетните е общ отдушника. В кухните отново всеки има комин, който ползваме за абсорбаторите. На покрива цялата редица от комини е като кирайската стена.
Въпреки това разделение, често се усеща в кухнята миризма на манджи от съседите.
Отворите са проходими.
Според мен някъде ако падне вар между комините и миризмите мигрират.
chapara - майстор
Моето скромно наблюдение: Партер баня:три кофи фасове, трети етаж баня, даже два отдушника, и двата пълни до дупка с матеряли от ремонт на покрива и тъй нататък. Та започнете с проходимоста на отдушниците. Лесна работа, по метража на въжето пресмятате на кого банята ще падне жертва, вредителите са над нея!

Тема "Миризма на готвено в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: