Най - вълнуващия въпрос зимно време.
prascho - майстор
Разни хора, разни идеали... Не знам защо се ядете, за всяка стока и техлогия си има клиентела. Подпомагането на фирмите от държавата през месеците на мораториума също ще бъде покрито от държавния бюджет т.е от данъците на работещите.

П.П. През следващите 24 месеца ще оцелеят и просперират само компаниите, които успяват да прехвърлят инфлационните подскоци към крайните клиенти.....
radius - майстор
Аз като съм набил цели 3к. в маркова ТП и плащам по около 100лв/мес. за 2 ет.къща явно съм се объркал. Трябваше нещо пелетно да търся дееба.
Gladiator_BG - специалист
съб дек 18, 2021 4:47 pmшоп написа:
Така е, хората искащи комфортно и евтино слагат ТП с подово
В апартамент без тераса не зная колко е добра идеята
Какви ли са тези конвектори, хората дават луди пари за адакси, елдоми, тесита даващи мека топлина?!
Конвекторите са точно от горе споменатите ADAX - топлината, че е мека - мека е ... ама е и суха. Да не говорим сметките.
Уважавам чуждите мнения. За мен обаче е неразбираемо да носиш пелети, да чистиш прах и налепи, дим и пепел да имаш в дома и да го наречеш комфорт :?
При всеки един от избраните начини явно трябва да се прави копромис. В моя случай веднъж дневно зареждане /2мин/ и веднъж седмично чистене /10мин/. За да съм честен и 10-15мин чистене на прахосмукачката на 2-3 седмици - това ми е най тегаво.
съб дек 18, 2021 10:53 pmradius написа:
Аз като съм набил цели 3к. в маркова ТП и плащам по около 100лв/мес. за 2 ет.къща явно съм се объркал. Трябваше нещо пелетно да търся дееба.
Всеки сам преценя за себе си. Аз първоначално направих инсталацията за газово котле /тръби в пода + ал. радиатори/, защото ситигаз грубо ме подведоха, че до края на 2020г. ще имат мрежа до моя адрес. Уви в близките 5г. това няма да се случи. В последствие преправих колекторите и купих камина. Всичкото това нещо ми излезе доста над 3к.
Ако зимата плащаш само по 100лв/м, по скоро енергото да ти прегледа електромера. Друг е вече въпроса, ако поддържаш 18 градуса. При мен под 23*C е само в мазето :-D
silent - майстор
съб дек 18, 2021 10:53 pmradius написа:
Не заблуждавай хората и не се опитвай да се самоубеждаваш колко си прецакал единствен ти живота...ако ти си сковал маркова кочина щот си имал некоя крива дъска пирони тесла и можеш да ковеш за масата хора това не е така и могат да сънуват маркова термопомпа за 3к. друг е въпроса дали и колко ти е маркова помпата...и колко са 100 лв твойте 100лева и ако ще си говорим тъпотии мой колега пък топли 120кв. и бойлер с отработено масло и нищо не плаща щото в сервиза му събираме маслото ...така че познавам поне един дет по малко плаща от тебе...
Svezar - специалист
Маркова термопомпа за 3 000лв :-D , толкова струва марков климатик за голяма стая, а не термопопма за два етажа , освен ако не са по 40 квадрата , ма ти си говори и се топли за 100 лв.....не ни пречиш :)
шоп - майстор
нед дек 19, 2021 1:17 pmSvezar написа:
Маркова термопомпа за 3 000лв :-D
Че колко да струва ТП втора употреба купена от ибей?!
Svezar - специалист
Е, ако говорим за втора употреба с един зимен сезон гаранция /или без/ съм съгласен, аз това "охарчих се" го приемам като да си си купил нова машина с гаранция :? Но топленето на два етажа / без да се налага да си с със шапка и шушони/ със 100лв на месец /ама не октомври/ ми прилича на тези , на които 2.0 бензин със 180кс гори средно 6....на газ :-D
шоп - майстор
нед дек 19, 2021 1:59 pmSvezar написа:
Е, ако говорим за втора употреба с един зимен сезон гаранция /или без/ съм съгласен, аз това "охарчих се" го приемам като да си си купил нова машина с гаранция :? Но топленето на два етажа / без да се налага да си с със шапка и шушони/ със 100лв на месец /ама не октомври/ ми прилича на тези , на които 2.0 бензин със 180кс гори средно 6....на газ :-D
Понеже следя всичко в раздел термопомпи и климатици, знам какво има @radius
При качествена изолация, рекуперация и подово, което с 32 гр подаване на топлоносител се справя вътре да е 23 при навън -15 то 100 лв за ток е напълно реално.

Моите 2 самоделни ТП са също с цени 3000лв и под 1500лв. Първата със 100% нови елементи, втората е от донор колонен климатик 60000 БТУ за 200 лв

Ми отоплявам 2 етажна къща с по 100м2 на етаж + 100м2 мансарда + БГВ за 3 бани за 200лв месечна сметка дори и в най-големите студове.
В имота има 3 семейства. Смятай, че към БГВ, които ако няма слънце я топля с термопомпата са 3 Бани, 3 кухни, 3 съдомиялни и 3 перални.

Пералните и съдомиялните са такива, че им подавам топла вода с цел минимален разход на ток.

Така, че може купешка ТП за 15000 лв, може и самоделка за 1500лв
Може и по-евтино дори от 1500лв от преправен клматик.
PIP - майстор
шопе ти -15гр си виждал един път на зима като ти чета писанията. Имам позната с двуетажна къща на 1100м надморска височина, където зимата -15 са с дни и по средата на една такава зима купуваха котел на твърдо гориво, че бяха умряли от студ. За сметки дори не се и говореше, понеже живее и работи в швейцария, но майка и живее в къщата с бившата термопомпа. 100лв на месец за двуетажна къща може при +5гр зима някъде.
шоп - майстор
нед дек 19, 2021 3:07 pmPIP написа:
шопе ти -15гр си виждал един път на зима
Да ти кажа честно аз и при -50 външна темперартура да видя баш ми е през оная р....а

Аз съм с термопомпа вода вода :-D

ТП работи с еднакъв КОП, защото геотермалната ми енергия все е +14 градуса:-)))

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: