• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PVM - напреднал
съб дек 18, 2021 12:56 pmkunchevv написа:
пет дек 17, 2021 10:02 pmpitona_89 написа:
чет дек 16, 2021 5:13 pmPVM написа:

Температурата навън падна, точния момент да засичаме разход.
Температурата на водата ти е тамън за бойлера.
С нетърпение чакам резултата и на мен ми е интересно колко точно гори един бойлер топлен на пелети.
По сметки трябва да е половин килограм за загряване от около 20 до 60 , но да видим каква е реалността.

Така .... 37часа=30кг пелети .Плюс ,минус някой час разлика може да има .Другата година ще сложа глави и на последния радиатор в хола и на лирата в мокрото помещение :) Тогава ще падне още малко разхода ,защото в хола е около 4kw радиатора и думка яко жега , по потник .Температурата в целия апартамент е 22-23°с освен в хола :) Това е без бойлер,но пък този радиатор го изигра като буфер .В момента с тези цени на пелетите хич не е на далавера според мен :) Но си е кеф навсякъде да е топло , бани,тоалетни ,коридори и така .
При мене с или без бойлер гледам да държа 23 градуса и навсякъде отворено. Аз също стигнах до извода, че без бойлер по добре. С него харча около 4лв на ден от пелети, а бойлера определено не ми гори 4лв на ден
4 лева са си сериозен разход на ден за бойлера като се има в предвид че месеца е 30 дни.
Наистина е по добре да го топлиш на ток.
PVM - напреднал
чет дек 16, 2021 9:15 pmSevgo написа:
чет дек 16, 2021 3:40 pmpitona_89 написа:
ср дек 15, 2021 11:50 pmPVM написа:

Бръмчи вентилатора за изгорели газове най - вероятно.
Той остава да работа докато температурата на газовете в комина достигнат определена граница.
Има настройка на този параметър но те съветвам да не го пипаш, въпреки че 40 50 минути са много време
Може и водната помпа да се чува ...макар ,че са доста тихи .
Незнам бая се чува дразнещо е или от помпата как да го настроя незнам
Щях да предложа да намалиш малко вентилатора в режим на гасене за да видим дали се чува вентилатора в действителност, но явно си се отказал от отоплението с тази камина.
нед дек 19, 2021 11:10 amPVM написа:
чет дек 16, 2021 3:40 pmpitona_89 написа:

Може и водната помпа да се чува ...макар ,че са доста тихи .
Щях да предложа да намалиш малко вентилатора в режим на гасене за да видим дали се чува вентилатора в действителност, но явно си се отказал от отоплението с тази камина.
Ако не е проблем да си фасебок да ти пратя клип да чуеш може дами помогнеш
PVM - напреднал
нед дек 19, 2021 7:19 pmSevgo написа:
нед дек 19, 2021 11:10 amPVM написа:

Ако не е проблем да си фасебок да ти пратя клип да чуеш може дами помогнеш
Аз съм petar mihalkov от Сливен
На профилната снимка съм аз и едно куче.
pitona_89 - специалист
нед дек 19, 2021 10:56 amPVM написа:
чет дек 16, 2021 9:05 pmkunchevv написа:
чет дек 16, 2021 3:26 pmpitona_89 написа:
Днес съм 2ра смяна на работа и преди обяд нямах никаква работа ....което е рядкост :) Та дремах дремах и реших да направя едно основно почистване на камината :) .
Пък и взе да ми втига градусите на изгорелите газовете над 100°с. Бях монтирал в началото на сезона 5бр.турболатори с дължина около 30см .
Учудващо не беше много задънена ,очаквах по-зле да е :) Страничните отвори бяха направили тапа от пепел ,но не като предния път на тон и половина изгорени пелети.40 торби съм изгорил за този сезон. Вентилатора ,пресостата и датчика за димните почистих също. Затворих и пуснах ,както каза колегата Петър - PVM да следи водата . Вдигнах на 33°с СТ,водата ми е на 60°с . от 10:00ч до 14:10ч водата стана на 61-62°с каминката замърка .Изгорелите паднаха на 80°с . Яд ме е ,че сложих термоглави на 2 от 3 радиатора и там където няма термоглава става жега ,но пък топля коридора от там :) Бойлера съм го затворил за сега ,утре и др.ден ще правя проби и с бойлер да видя как ще е темп. на водата. Напълних бункера с пелети до горе ,събира точно 15кг. Този път записах в колко го пълня и да видя колко време ще изкара :)
И аз съм по инструкции на колегата PVM и от вчера може да се каже, че топля и бойлера. Моя бункер също събира 15кг и към момента от вчера до днес на ауто режим ми харчи 15кг на 13-14 часа, но моята вода е на 65*С и мисля да я намаля на 60 и да видим пак.
Обаче термоглавите са ми играчка за настройка. Да речем, че всяка цифра отговаря на определен градус и примерно 3 е 20*С и всеки радиатор е на 3. Обаче всеки е с различна температура.. Единия врял, другия по топъл, а трити направо студен. Под термоглавите, където е пъпката има нещо като винтил който се върти и забелязвам, че когато го въртя той пуска или спира топла вода към радиатора. Ако са натегнати до край както трябва радиаторите са студени дори и на 4та степен, а ако ги развия стават много топли дори и на 3та степен и уж в стата трябва да е 20*С то става над 24. Та за сега това ми е проблема само
Когато термоглавата е отворена при Студена с тая в радиатора влиза гореща вода която на свой ред
затопля помещението.
Когато температурата в стаята достигне зададените градуси на термоглавата тя затваря, но горещата вода в радиатора не изстива на мига, охлажда се постепенно с което намалява мощността на радиатора и от там температурата в помещението ще започне да пада.
В резултат на това термоглавата ще започне да пропуска по малко вода в радиатора (така би требвало). Ще стигне момент в който количеството вода пусната в радиатора ще е достатъчна за да подържа зададената температура.
Системата с радиатори и термоглави е доста инертна, тоест трябва да поработи няколко часа за да влезе в ритъм.
Друг е въпроса че явно термоглавите ти имат нужда от регулиране.
Моите ги настроих една по една като сложих термометър около термоглавата, не над радиатора, а на същата височина от пода.
Сложих я на положение 4, а въпросният винтил го завъртях така че да е затворен при температура 22 градуса и термоглава на положение 4.
След това махнах пак термоглавата и завъртях с малко винтила, после пак сложих главата и така докато не намерих положението в което при сложена глава започва да пропуска вода в радиатора едва едва, чува се при мен съвсем леко "църцорене" сякаш съм пуснал много тънка струйка вода от чешмата.
При мен се получи така, но ако някой знае какъв е метода за настройка на термоглавите ще се радвам да обясни защото по моя начин си е голям играчка.

Аз така и не знам каква марка са ми главите ...бели са :) първо бях ги направил на 3 ,ставаше 23°с в стаята .Сега са на 2,5 и е 22°с. Снощи си смятах консумацията на инсталацията ,излиза на 12kw без тръбите и бойлера .Искам да сложа един радиатор и в коридора за това реших да посмятам :) . Сега търся да видя ,колко харчи една серпентина на бойлер и колко долу горе са загубите на метър тръба .Някой ако знае да сподели .
PVM - напреднал
пон дек 20, 2021 5:47 ampitona_89 написа:
нед дек 19, 2021 10:56 amPVM написа:
чет дек 16, 2021 9:05 pmkunchevv написа:

И аз съм по инструкции на колегата PVM и от вчера може да се каже, че топля и бойлера. Моя бункер също събира 15кг и към момента от вчера до днес на ауто режим ми харчи 15кг на 13-14 часа, но моята вода е на 65*С и мисля да я намаля на 60 и да видим пак.
Обаче термоглавите са ми играчка за настройка. Да речем, че всяка цифра отговаря на определен градус и примерно 3 е 20*С и всеки радиатор е на 3. Обаче всеки е с различна температура.. Единия врял, другия по топъл, а трити направо студен. Под термоглавите, където е пъпката има нещо като винтил който се върти и забелязвам, че когато го въртя той пуска или спира топла вода към радиатора. Ако са натегнати до край както трябва радиаторите са студени дори и на 4та степен, а ако ги развия стават много топли дори и на 3та степен и уж в стата трябва да е 20*С то става над 24. Та за сега това ми е проблема само
Когато термоглавата е отворена при Студена с тая в радиатора влиза гореща вода която на свой ред
затопля помещението.
Когато температурата в стаята достигне зададените градуси на термоглавата тя затваря, но горещата вода в радиатора не изстива на мига, охлажда се постепенно с което намалява мощността на радиатора и от там температурата в помещението ще започне да пада.
В резултат на това термоглавата ще започне да пропуска по малко вода в радиатора (така би требвало). Ще стигне момент в който количеството вода пусната в радиатора ще е достатъчна за да подържа зададената температура.
Системата с радиатори и термоглави е доста инертна, тоест трябва да поработи няколко часа за да влезе в ритъм.
Друг е въпроса че явно термоглавите ти имат нужда от регулиране.
Моите ги настроих една по една като сложих термометър около термоглавата, не над радиатора, а на същата височина от пода.
Сложих я на положение 4, а въпросният винтил го завъртях така че да е затворен при температура 22 градуса и термоглава на положение 4.
След това махнах пак термоглавата и завъртях с малко винтила, после пак сложих главата и така докато не намерих положението в което при сложена глава започва да пропуска вода в радиатора едва едва, чува се при мен съвсем леко "църцорене" сякаш съм пуснал много тънка струйка вода от чешмата.
При мен се получи така, но ако някой знае какъв е метода за настройка на термоглавите ще се радвам да обясни защото по моя начин си е голям играчка.

Аз така и не знам каква марка са ми главите ...бели са :) първо бях ги направил на 3 ,ставаше 23°с в стаята .Сега са на 2,5 и е 22°с. Снощи си смятах консумацията на инсталацията ,излиза на 12kw без тръбите и бойлера .Искам да сложа един радиатор и в коридора за това реших да посмятам :) . Сега търся да видя ,колко харчи една серпентина на бойлер и колко долу горе са загубите на метър тръба .Някой ако знае да сподели .
Моят бойлер в апартамента е 80 литра, в книжката която върви с него пише че серпентината е 8 киловата, но не пише при какви условия ги отдава.
Мощността й зависи от температурата на водата на входа на серпентината, депита вода през нея и температурата на водата която подгряване в бойлера.
Както при радиаторите, по спомен мощността я даваха ако на входа водата е с температура 75 градуса, на изхода 60 а в стаята 20.
Потърси в интернет има таблици по които се смята мощността спрямо температурата на водата в системата.
pitona_89 - специалист
Ехеее ай за много години е :) Тея камини май излязаха здрави . Никой не пише за проблеми :) Браво . При мен единствено се наблюдават значително високи температури на изгорелите , заради вентилатора горе на комина ,не мога да го контролирам ,той си бичи денонощно :) иначе всичко друго е пушка :) Ае да питам ....когато сте в менюто с мощноста : 1,2,3,Auto. Когато натиснете стрелката на горе ,какво ви излиза ? На мен нищо . А тука на този клип има (С 2) а при мен е само 1

Ако може някой да направи клип да видя как трябва да е .
Ако нещо ми липсва ПАК в мемюто да викам ПАК техника да го инсталира .
kunchevv - напреднал
Здравейте
Имам следния въпрос - камина термолукс 25kw с водна риза може ли да гори 8мм пелети? До сега съм ползвал само 6мм, а имам оферта за пелети но са 8мм. Дали ще е проблем?
pitona_89 - специалист
ср мар 09, 2022 6:21 pmkunchevv написа:
Здравейте
Имам следния въпрос - камина термолукс 25kw с водна риза може ли да гори 8мм пелети? До сега съм ползвал само 6мм, а имам оферта за пелети но са 8мм. Дали ще е проблем?

2.4. Горива
Горивата, които се използват, трябва да са с естествен произход, от дърво или от дървесни отпадъци, под формата на трици и дървесни стърготини.
Материалът се изсушава, след което се пресова на гранули с цилиндрична формата, специфична за всички пелети. Размерите варират от 1 до 3 см в дължина, като се препоръчва да се изработват с размер на диаметъра 6 мм
Пелетите трябва да са с ниска влажност (по малко10%), с висока плътност на дървесната маса (над 600 кг/м3). Горивата с висока калоричност са с характеристики (4.5/5.2 кВт/кг). Референтните стандарти за производство на пелети са DIN 54731 и ONORM M 7135.

Дървесните пелети трябва да се произвеждат само от нетретиран с химикали материал. Използването на материал (дървесни стърготини), третиран с химикали (бои, лакове, масла и др.) е изрично забранено от нормативите, уреждащи търговските спецификации на горивата.

При за експлоатация трябва да се използват само с дървесни пелети. Използването на всякакви други видове твърдо гориво е строго забранено.

Горивото трябва да се съхранява на сухо място и третира с повишено внимание, за да се избегне прекомерното раздробяване или сплъстяване. Доброто опазване на пелетите, осигурява запазване на механичните части на устройството и ефективно изгаряне.

В случаите на дълги периоди на бездействие на продукта (повече от 15 дни), Ви препоръчваме изпразване бункера за пелети и съхраняване на гранулите на сухо място.
kunchevv - напреднал
пон мар 14, 2022 8:26 ampitona_89 написа:
ср мар 09, 2022 6:21 pmkunchevv написа:
Здравейте

2.4. Горива
Горивата, които се използват, трябва да са с естествен произход, от дърво или от дървесни отпадъци, под формата на трици и дървесни стърготини.
Материалът се изсушава, след което се пресова на гранули с цилиндрична формата, специфична за всички пелети. Размерите варират от 1 до 3 см в дължина, като се препоръчва да се изработват с размер на диаметъра 6 мм
Пелетите трябва да са с ниска влажност (по малко10%), с висока плътност на дървесната маса (над 600 кг/м3). Горивата с висока калоричност са с характеристики (4.5/5.2 кВт/кг). Референтните стандарти за производство на пелети са DIN 54731 и ONORM M 7135.

Дървесните пелети трябва да се произвеждат само от нетретиран с химикали материал. Използването на материал (дървесни стърготини), третиран с химикали (бои, лакове, масла и др.) е изрично забранено от нормативите, уреждащи търговските спецификации на горивата.

При за експлоатация трябва да се използват само с дървесни пелети. Използването на всякакви други видове твърдо гориво е строго забранено.

Горивото трябва да се съхранява на сухо място и третира с повишено внимание, за да се избегне прекомерното раздробяване или сплъстяване. Доброто опазване на пелетите, осигурява запазване на механичните части на устройството и ефективно изгаряне.

В случаите на дълги периоди на бездействие на продукта (повече от 15 дни), Ви препоръчваме изпразване бункера за пелети и съхраняване на гранулите на сухо място.
Благодаря
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32

Тема "Пелетна камина Thermolux" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: