Най - вълнуващия въпрос зимно време.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Осигуряваш достъп до бутона.
Капваш 3 капки спирт отгоре на бутона.
Цъкаш бутона 20 пъти с нещо дето не попива - отвертка примерно.
И пак 3 капки и пак нацъкваш бутона да поеме вътре.
И така 4-5 пъти.
По-добре от нов ще стане, за 5 мин. работа.
Изчакваш да изсъхне и си ти.
Има вероятност да е и от студена спойка или едната верига изобщо да не е запоена, огледай спойките също.
andy_forresite - майстор
Ще опитам. Харесва ми контролера със сензорен екран. Днес установих сериозен проблем от който се опасявам по-напред в темата - тръбата ппр ф32 от котела (излиза 50 см поцинкована и от нея преход) се е сцепила около 23 см. Всеки момент ще протече право върху стабилизатора и едната ЦП. Помпата се включва от 51°, задание 66 и "работна" 58-64. Само веднъж стигна 67 поддържане и то защото за 1 секунда идвали по 1 шепа пелети, което видях на излизане от поддръжка. Това парче го смених миналата година като местих трипътния. Другите са на 5 сезона, ама на връщащата :)
g.gushterov83 - специалист
пон дек 13, 2021 7:00 pmandy_forresite написа:
А ако не ги смесва какво ще стане?

От миналата година имам проблем с пулта на управлението, 1.8/1.4 - с двуцветния екран и с 4-те бутона. Бутонът "стрелка надолу" понякога не работи. Налага се да приложа цялата си упоритост и засега сработва. Проблемът е че за да включа отоплението този бутон ми трябва. Случва се по 2 минути да го "масажирам" и не знам как още пръста ми не е влетял през пластмасата.
Може и да е коментирано другаде, но да питам - новото управление с чувствителен на допир екран става ли за версия 1.8/1.4 и колко $$$ струва?
Бутона се сменя за под 5 минути и струва 10 стотинки - сваляш дисплея, разпояваш и запояваш новия. Вече на два дисплея съм я правил тази процедура, колега го смени на неговия и работи безотказно. Съветвам така и така се сваля дисплея да се сменят всичките бутони, защото самото сваляне е хамалогията. Ако имаш път към Панагюрище го донеси и ще ти ги сменя, имам и бутони.
Иначе едва ли дисплея със сензорните бутони да става директно. Ако въобще става, то минимум ще трябва да се преинсталира софтуера на контролера. Натурела ще ти отговорят по-точно, драсни им един e-mail.
filmatoplo - майстор
Трета седмица от Грейко ме лъжат ,че ми пращат дългоочаквания котел поръчан около 5 октомври .Днес приказката им беше - до края на седмицата ще го пратим .Кога ще го пратите бе Грейковци ,то празници идват . :x А да видим държат ли си на думата.
laguz - напреднал
Здравейте отново! :) След много четене, много смятане и т.н., дори смяна на наклона на шнека /пускаше по 44кг. час, а сега е на 37,5/ и 10 дена опити да си настроя котела ... вдигам ръце ... Имам огромната молба, да ми препоръчате човек от София, който да ми настрои котела, ама като гледа огънчето и т.н., както си му е реда, или да дойде и да ми покаже, как трябва да изглеждат нещата, как е правилното горене... Имам желание да знам, но ако ставаше само с четене ...
don.nasco - специалист
Привет,

А всъщност какво не успяваш да направиш? Не ти харесва как гори? Не успява да стопли стаите? Какви пелети гориш?

Няколко страници назад Лазар Ганев го беше написал много добре - след като си направил всички математики, които да ти служат за ориентир, започваш да гласиш 3-та мощност. След това другите две са ясни - 2-рата е половината на 3-тата, 1-вата е половината на 2-рата. Разбира се, всичко това може да търпи и малки корекции.
laguz - напреднал
пон дек 20, 2021 10:12 pmdon.nasco написа:
Привет,

А всъщност какво не успяваш да направиш? Не ти харесва как гори? Не успява да стопли стаите? Какви пелети гориш?

Няколко страници назад Лазар Ганев го беше написал много добре - след като си направил всички математики, които да ти служат за ориентир, започваш да гласиш 3-та мощност. След това другите две са ясни - 2-рата е половината на 3-тата, 1-вата е половината на 2-рата. Разбира се, всичко това може да търпи и малки корекции.
По закона на всеобщата гадост, точно се отказах и мислех, че нещата са отишли по дяволите и се оказа, че всъщност съм много близо до целта.
Пречи ми припряността ми и това, че не изчаквам достатъчно време, за да видя резултата от промените ... истинският, а не моментния.

Пелетите са слънчогледови на Първомай /казват, че били по-добри и от на Керпи/
Както казах, сметките вече си ги правя без проблем. Температурата на водата е 75, а помпата ми се пуска на 60/ май трябва да е 65/. Още не мога да постигна добра осветенос на P3 и P2. ... При нагласянето, както е писал Лазар Ганев, стигам до момента да падат не изгорели и връщам едно назад ... Е да, ама като поработи няколко часа и нещата пак не са както трябва. Дори го оставих на степен в която падаха, но след час и вече не падат ... Днес, или утре, трябва да ми дойде термометъра за димните газове, защото със сигурност прекалявам с вентилатора ... кюнеца не може да се пипа, т.е. топля атмосферата ... До колкото разбрах, температурата която е добра за газовете е около Р1-100, Р2-120 Р3-130 ... Но ще се радвам да ме коригирате, ако съм в грешка.
Всъщност, повода за отказването ми беше, че след по-високи вентилатори на Р3 и Р2 /на които основно работи/, започнаха да се образуват буци, които пречат на въздуха, като застанат на отворите, а така съвсем влошават горенето ... Снощи намалих вентилаторите и зарязах и сега не виждам да има буци, а и горенето е по-добро ...
Сложихме термометъра за димните газове и се уплаших ... 250 градуса ...
Предположих, че ми е много вентилатора, но чак толкова. ... Ако имаше аларма, щеше да вие като линейка и да изключи котела :)
Кажете, какво да правим?
jaspet - специалист
Здравейте, преди време бях питал тук за съвет как да настроя временно котела ми Грейко 20 с горелка 20стар да работи за по-малката площ на къщата ми докато завърша втория етаж, тъй като в момента идва твърде мощен за един етаж. След съветите от форума и доста тестване успях да намеря два режима на работа които са горе-долу добре. Въпросът ми сега е кой според вас е по-добре за котела, иначе за отопление и двата топлят добре стаите. В единия вариант горелката работи старт-стоп със стаен термостат само на Р3 - 13 киловата мощност и се стартира и гаси през около час, час и нещо през деня и 1 път през нощта (горе-долу 8-10 пъти в денонощие) - вредно за запалката. В другия вариант, работи постоянно но на много ниска мощност - Р1 - около 5 квт, само от време на време по-висока когато се изключи през нощта например и тръгне студена сутрин - повече налепи, сажди заради слабото горене. Като разход също са горе-долу еднакво, около чувалче на ден през последните доста студени дни в София. Кое според вас да оставя?
чет дек 02, 2021 9:34 pmLazarGanev написа:
Първият вариант е по-добър, горенето е по-оптимално. Майната и на запалката, нищо и няма
Благодаря, вече над месец я ползвам така и работи добре (добър разход и топли комфортно) но пак забелязвам, че се получават много налепи по горивната камера, които трудно изчегъртвам (на 3 седмици), около 3-4 мм много твърд кокс по всичките ѝ страни, това нормално ли е? Да не би да трябва и горенето да пипна? Сега работи само на: Порция: 6.1с, Цикъл: 47 сек., Вентилатор 46, Доп. вентилатор: 0. Изчислява ми го на 13.7 kW Шнека ми е 21.2 кг/час.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт дек 21, 2021 6:12 pmVioleta VT написа:
Сложихме термометъра за димните газове и се уплаших ... 250 градуса ...
Предположих, че ми е много вентилатора, но чак толкова. ... Ако имаше аларма, щеше да вие като линейка и да изключи котела :)
Кажете, какво да правим?
Ако котелът е Грейко, няма как да е вярно мисля, вероятно е чугунен котел?

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: