Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PIP - майстор
Това за копа може и да има значение, но при -15 разхода на топло енергия е многократно по-голям отколкото при 0гр, така че това, че термопомпата ти има по-добра ефективност не значи, че сметката и няма да е двойна/тройна при подобни температури.
шоп - майстор
нед дек 19, 2021 3:29 pmPIP написа:
Това за копа може и да има значение, но при -15 разхода на топло енергия е многократно по-голям отколкото при 0гр, така че това, че термопомпата ти има по-добра ефективност не значи, че сметката и няма да е двойна/тройна при подобни температури.
Прав си в сметките, те не са линейни, но ако си инвестирал в изолация и рекуперация на въздухообмена сметките няма да са х2 или х3

В противен случай сметките на собствениците на ТП въздух/вода би трябвало да са четворни или шесторни, а те не са такива.

Моята сметка е лесна: влагам 1 киловат ел енергия и ползвам 5 киловата топлинна енергия.
1 киловат ел. енергия на нощна тарифа е 14 ст и съответно 1 килват топлина енергия ми струва под 3 стотинки.
PIP - майстор
Напротив, сметките ти ще са х2, х3 при -15г спрямо 0гр, това че имаш изолация и ползваш уж по-евтин ток не значи, че консумацията ти е колкото при 0гр. Колкото до нощната тарифа за мен има много малко значение, защото аз търся високи температури през деня, не през ноща. Цялото си детство се греех на акумулираща печка и добре помня кога е топло и кога е студено при ползване само на нощна тарифа - комфорт има когато не си там.
Christo - майстор
нед дек 19, 2021 4:13 pmPIP написа:
Напротив, сметките ти ще са х2, х3 при -15г спрямо 0гр, това че имаш изолация и ползваш уж по-евтин ток не значи, че консумацията ти е колкото при 0гр. Колкото до нощната тарифа за мен има много малко значение, защото аз търся високи температури през деня, не през ноща. Цялото си детство се греех на акумулираща печка и добре помня кога е топло и кога е студено при ползване само на нощна тарифа - комфорт има когато не си там.
+1
KOP е деклариран при +7 градуса. С тази стойност производителите се фукат, а пък колко е стойността при минусови температури скромно премълчават. Стойността се влошава различно при различните марки и модели, но при -15 може да е на половина, че и по-лоша от при +7.
https://aircon-systems.com/copeer
silent - майстор
При термопомпа вода -вода и вода - земя...копа се променя в малки граници. ..но пък и това е най-скъпото изпълнение и е далече от 3х.лева пък ко ще и 32употреба да е помпата..отоплението с термо помпа не е само една хладилна машина ...
Gladiator_BG - специалист
нед дек 19, 2021 5:06 pmChristo написа:
KOP е деклариран при +7 градуса.
Мда... когато правих проучване разхледах и опциите за термопомпа. Всички посочени характеристики бяха изчислени при външна температура от +7*C. Имаше някакви алгоритми да се сметнат стойностите при 0 и -10*С и резултатите бяха коренно различни.
Svezar - специалист
Тук се говори за някакви единични случаи, на сложни технически и инженерни решения от маниаци на тема "как да ни е най-евтино топлото" ! Ако някой ми гарантира, че не за 100 а за 300лв /при сегашните цени на тока/ ще топля качествено двата си етажа по 100 квадрата с термопомпа за примерно 7-8000лв /нова/ при външна температура 0 градуса, ще забравя ,че съществува нещо наречено пелети и за следващия сезон съм я монтирал ! Пък Шопа като гледам, ако има комшии наблизо, направо може да им пусне по една тръба и да го играе топлофикация с тази неизчерпаема евтина топлоенергия :!:
silent - майстор
Шопа го остави при него има и доста народо психология...навремето имах колега.....викахме му _____ шопа от софийските села....пълнеше вода в пералнята на жена му с лейката да не харчела много вода....всяка сутрин първата му работа беше да се изсере във външния нужник клечейки в студ и пек ....за да не си пълнел дупката у тях....звучи като анекдот ма си е самата истина...искам да кажа прекален светец и богу не е драг...и да уточня шопа тук не е оня шоп за който пиша ....оня беше да го кажа тактично природно ограничен...
radius - майстор
Ей честно, е.ем ти облъчените, но за сметка на това залюхани пелетари. Не виждате на 1 м пред носа си, ама ръсите злоба на кило. Писал съм във форума какво и как, а че за вас е фантастика, още повече ви прави смешни. Пууу дееба , ядосах се. Останете си елементарни, но не го вменявайте и на други!
Svezar - специалист
вт дек 21, 2021 9:28 pmradius написа:
Ей честно, е.ем ти облъчените, но за сметка на това залюхани пелетари. Не виждате на 1 м пред носа си, ама ръсите злоба на кило. Писал съм във форума какво и как, а че за вас е фантастика, още повече ви прави смешни. Пууу дееба , ядосах се. Останете си елементарни, но не го вменявайте и на други!
Ма ти за чий х... пишеш в тази тема като си на ток ?? Ако не пишеш, няма да се ядосваш !

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: