Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
GGK - специалист
Привет,

Дълги години чета и се информирам за разни дребни поправки по дома, но настана такова време, че ми се наложи да пиша :|

И моето семейство, както и много други, реши, че му се ще да се хване за зеленото, та започнахме да търсим селски имот.

В момента проучвам един приятен имот (достатъчно голям с хубаво изложение и свястно село), но за съжаление се сблъсквам с неадекватни брокери и (явно) неадекватни продавачи.

Казусът е следният:
На въпросът, имотът в регулация ли е, ми беше отговорено с "да". Когато изкопах имота от имотния регистър там ми изписаха следното:
"Поземлен имот пл. № XX кв. в рег. XX парцел X площ по док. XXXX кв. м. обл.XXX, общ. XXX, с.XXX"
След като пак попитах брокера, той продължи да твърди, че имота е в "регулация". Сега в момента го карам да ми покаже нотариалния акт и/или скица, та го чакам.

Погледнах общия устройствен план на общината и там се вижда, че имота попада в урбанизирана територия с устройствена зона "Жм". В имота има една кирпичена къщичка, който някой е стегнал преди време. Според брокера се водела "паянтова постройка" и я имало в нотариалния акт (както казах, него чакам да го видя). Къщурката има партида за ток.

Интересно е, че имота се появява на бял свят през 2015 г. чрез констативен акт. Или поне това е записано в имотния регистър.

Та лаишки си мисля, че иде реч за "поземлен имот в урбанизирана територия" (ако въобще има такова нещо в правния мир).

Което ме навежда на финалния въпрос - въобще, има ли смисъл човек да се занимава с такъв имот, ако има идея да строи на него къща? Начетох се със страхотии за вкарване в регулация на земеделска земя - и заради времето, и заради разходите. Но почти не се засяга този казус, в който парцела се намира в границите на населено място, но не е урегулиран.

Светли празници и предварително благодаря на всеки, който ще отдели време за да ми отговори.
gnt69 - майстор
ср дек 22, 2021 1:56 amGGK написа:
лаишки си мисля, че иде реч за "поземлен имот в урбанизирана територия" (ако въобще има такова нещо в правния мир).
Което ме навежда на финалния въпрос - въобще, има ли смисъл човек да се занимава с такъв имот, ако има идея да строи на него къща? Начетох се със страхотии за вкарване в регулация на земеделска земя - и заради времето, и заради разходите. Но почти не се засяга този казус, в който парцела се намира в границите на населено място, но не е урегулиран.
Светли празници и предварително благодаря на всеки, който ще отдели време за да ми отговори.
ЕТО Намери си имота в картата, прочети ЗУТ, прочети и ЗКИР и ще ти се изяснят много от нещата какво е ПИ какво е УПИ. За кадастралната карта всички имоти са Поземлени имоти. Дали си УПИ пише в нотариалния акт и в скица издадена от общината. :partyman:
Slavov99 - специалист
Имах подобен казус, когато си търсех парцел. Накарай собственика да извади виза. При мен вместо виза дойде писмо, че трябва да се прави ПУП.
iliya_i - майстор
ср дек 22, 2021 9:43 amgnt69 написа:
Дали си УПИ пише в нотариалния акт и в скица издадена от общината. :partyman:
А ако нотариалния акт е издаден преди регулацията, какво пише в него?

Трябва си проверка в общината.
muhala - майстор
ср дек 22, 2021 9:43 amgnt69 написа:
ср дек 22, 2021 1:56 amGGK написа:
лаишки си мисля, че иде реч за "поземлен имот в урбанизирана територия" (ако въобще има такова нещо в правния мир).
ЕТО Намери си имота в картата, прочети ЗУТ, прочети и ЗКИР и ще ти се изяснят много от нещата какво е ПИ какво е УПИ. За кадастралната карта всички имоти са Поземлени имоти. Дали си УПИ пише в нотариалния акт и в скица издадена от общината. :partyman:
В този портал има ли данни за собствеността, но от разписни листове, а не справки генерирани от агенцията по вписвания ?
gnt69 - майстор
ср дек 22, 2021 10:58 pmmuhala написа:
В този портал има ли данни за собствеността, но от разписни листове, а не справки генерирани от агенцията по вписвания ?
Разписните списъци ги има само в общината. В Каис има само данни от кадасталната карта и кадастралните регистри за там където е изготвена, не навсякъде я има.
stefanjor - специалист
И да допълня- в кадастралната карта информацията за имота е от документа за собственост даден от собственика при изготвянето на КК. Ако не е подал нищо се пише на общо основание. Също така в последните години всички земеделски земи (КВС) ги вкараха автоматично към кадастралните карти, така че кашата е голяма.
Както ти казаха- най- сигурно е да отидеш в общината и от там да търсиш информация.
aetius - напреднал
също не забравяй, че ако е бил поземлен имот и е бил вкаран в регулация през 2015, тя може да е изтекла, ако в рамките на 5 години не е издадено разрешение за строеж за съответното УПИ.Много хора забравят да проверят това.
Пеш - специалист
Да добавя и моя казус с имота ми. Ако е имало смяна на статуса на имота за строеж( от Нива към Друг вид строителство), до колкото ме информираха срока за това нещо е 8г. след което трябва да се презавери или статуса се връща на нива. При мен беше изтекъл този срок и се наложи старите собственици да оправят това ( разбира се за моя сметка). Интересния факт е, че ако бяхме прехвърлили имота преди въпросната процедура, след покупката е невъзможно презаверката на статуса сиреч си купуваме нива и почваме всичко от начало също така, на практика по-никакъв начин не може да разбереш от кадастар или брокер или документи, че подобно нещо може да се случи.
Така че, съветвам те да провериш този статус. Аз ползвах фирма, която се занимава с подобни казуси без която, щеше да е трудно да го направим сами ( цената беше 1000лв със всички такси в общината и т.н.).
GGK - специалист
Благодаря за насоките!
Аз продължавам да се боря със същите господа (брокер и продавач) за същия имот. Всичко става с убийствена "скорост" и при убийствено труден диалог.

С две думи. Изпратиха ми последните два нотариални акта на имота, където той е посочен, като УПИ. Последният акт е от април 2021 г., защото тогава настоящия собственик го купува от предишния.

След няколко седмици на ала-бализми, стигнахме до това да видим скицата. Скицата е вадена през март 2021 г. Брокерът, който е от ония, дето не работят с "колеги" реално "представлява" и двете страни. Та този хубавец ми праща скицата и заявява, че според него има "неуредени регулационни сметки със съседите".

До колкото видях, ако има такива неуредени сметки, те трябва да са отразени в нотариалния акт. И в двата акта, които имам, липсва такава забележка. Отделно, май имоти с неуредени такива сметки не би трябвало да се продават. Не, че това се спазва, както разбирам.

Въпросът ми е следният, може ли брокера да се бърка (гледайки скицата) или не съм разбрал правилно, че неуредените сметки се отбелязват в натуралния акт? И отделно, че имам вяра в държавата, че нейните институции недопускат такива сделки :roll:

И въобще, по тия казуси към кого предлагате да се обърна за по-задълбочена консултация? Адвокат занимаващ се с имотни сделки, архитект, геодезист, да ходя да пия кафе с някоя лелка в общината?

Предварително благодаря.

Прикачен файл

1112.jpg

Прикачен файл

Untitled1.jpg
Untitled1.jpg (74.5 KиБ) Видяна 3976 пъти

Тема "Поземлен имот в урбанизирана територия?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: