Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
шоп - майстор
пет дек 17, 2021 2:21 pmpreslav написа:
само зареждаш акумулаторите докато си джиткаш с колата, а вечер си ползваш безплатна енергия за телевизора, пералнята и микровълновата.
А най-добре се зареждат, когато колата е по нанадолно и с изключен двигател. Нагоре по баира буташ, а надолу рекуперираш:-)))

Преди години един образ изплувал от мазето щеше да маха водния радиатор на колата, а в багажника да сложи два бойлера х80л и да ги върже към охладителната система на ДВГ.
Сърцето го боляло, как топлината отивала на вятъра. Вечер щял да си къпе семяхството с тях :-D
lovech2001 - специалист
вт дек 14, 2021 5:00 pmТехно_Мания написа:
Здравейте, нов съм тук а ме вълнува въпроса за добив и съхранение на ел енергията. Кой е най добрият начин за съхранение на ел енергия освен в акумулатор, или кондензатор.
вт дек 14, 2021 7:47 pmlyubohar написа:
Приближаваме се към perpetuum mobile. :-D
Мислите ли,че досега ако е имало начин някой нямаше да го e измислил?!
В спора / дискусията се ражда истината!

Това че никой още не е измислил perpetuum mobile-то не означава че трЕбе да се бъзикаме с човека! Преди братята Райт се считало че ако човек трябва да лети бог е щял да му даде крила, а сега всеки втори е летял на самолет....

Един от начините които се използват за съхраняване на излишна енергия е изпомване на вода във каскадни язовири които захранват ВЕЦове в пикови моменти.
Сега , за домашно ползване ако имаш соларни панели може да си топлиш бойлера със тях.
За в колата освен акумулатор, или супер кондензатор, за друго не се сещам?

Иначе не всички коли харчат допълнително бензин да въртят алтернатора, на много коли алтернатора е зацепен постоянно и само електрическата верига прекъсва когато акумулатора са зареди.

:prost:

:popcorn:
MamaMy - майстор
пет дек 24, 2021 4:34 pmlovech2001 написа:
...Иначе не всички коли харчат допълнително бензин да въртят алтернатора, на много коли алтернатора е зацепен постоянно и само електрическата верига прекъсва когато акумулатора са зареди.
Уби всичко детско в мен колега. Иначе което е вярно, вярно е. Не всички коли харчат допълнително бензин да въртят алтернатора. Някои харчат нафта, а други харчат газ. В много екзотични случаи се харчат и дърва и въглища. :-D
silent - майстор
Много хора подценяват или пренебрегват направо доп.усилие което указват генераторите върху ДВГ когато произвеждат ел. енергия...преди години нa дълго нощно пътуване ми се повреди реле регулатора на алтернатора....както си карам на дълги изведнъж таблото ярко светва отпред става ден фаровете ми светват 50метра по-надалеч и в същото време все едно ме удря силен насрещен вятър....светя като летяща чиния 10тина секунди фаровете губят светлина и в същото време изчезва и насрещния вятър и така до след малко когато се повтаря същото...както и да е прибрах се благополучно само с един изгорял габарит....но това го споделям като нагледен пример че тока в колата ви нито е без пари нито отпадъчен продукт....
preslav - майстор
Аз си търся гащи като тези на Карлсон - качвам се на тротинетката, насрещният вятър върти перката, динамото прави ток, зареждат се батериите на возилото и продължавам да си джиткам. Туй как му се вика перпетум тротинобиле?
brum - майстор
съб дек 25, 2021 9:07 pmsilent написа:
това го споделям като нагледен пример че тока в колата ви нито е без пари нито отпадъчен продукт....
Само топлината е отпадъчен продукт при определени условия. Тази дето я разсейва антифриза и тази дето излиза през ауспуха с изгорелите газове. Виж, за този с бойлера в багажника е имало някакъв хляб в цялата работа :) .
kuger - майстор
нед дек 26, 2021 7:13 ampreslav написа:
Аз си търся гащи като тези на Карлсон - качвам се на тротинетката, насрещният вятър върти перката, динамото прави ток, зареждат се батериите на возилото и продължавам да си джиткам. Туй как му се вика перпетум тротинобиле?
Хубу, но трябва да караш със задника напред :-D
preslav - майстор
нед дек 26, 2021 2:40 pmkuger написа:
нед дек 26, 2021 7:13 ampreslav написа:
Хубу, но трябва да караш със задника напред :-D
А ако се движа със скорост по-голяма от тази на светлината, как ще ми светят фаровете?
Andri01 - майстор
Ще ти осветяват задника. :)

Тема "Връщане електрическа енергия в домакинската мрежа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: