• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
qnkov - специалист
Имам един агрегат, около 2.5кв. Идеята е може ли да захраня къщата директно от контакта? Да включа генератора в един контакт, като предварително изкл. предпазитела на ел.мрежата от таблото в къщата или отвън от стълба? Това е за моменти, когато спира тока. Тук не говорим какво ще може да се захрани с тоя агрегат и т.н., просто дали този начин е възможен. Не знам как е правено таблото в къщата, но предполагам, че фазата идва отдолу на предпазителя и отгоре с мостове разнася по другите. Следователно като подадеш на някой контакт напрежение, той ще разнесе по тези мостове.
Svetoslavoff1 - майстор
То невъзможни работи (почти) няма, но според мен, щом питаш, по-добре не експериментирай, че всяка грешка може да е последна! Я за човек, я за някой уред .
brum - майстор
Може. Правил съм го.

Ако имаш ДТЗта съобрази да го свържеш към такъв кръг, че да има ДТЗ между генератора и контактите които се ползват най-много.
MamaMy - майстор
И ако е занулен генератора гледай да уцелиш нула с нула и фаза с фаза. В противен случай ще изпържиш генератора.
brum - майстор
Занулен или заземен? Я малко детайли, че не разбрах как се занулява генератор...
MamaMy - майстор
Когато едното жило от изхода е вързано за корпуса на генератора се води, че това е нула. Когато корпуса е вързан към земно тогава е заземен. При трифазните генератори съм виждал със звезден център към корпуса и със хвърчащ звезден център.
Hoвoceлckи - майстор
Каква е разликата/смисълът звездният център да е свързан с корпуса на генератора? Също и с корпуса на консуматора? Ако потенциалът на едниният от двата края на намотката, поради техническа неизправност (окъсяване) се появи на корпус, това може да се регистрира и да задейства изключване. Вероятността човек да е под другия потенциал, точно в този момент, клони към нула.
Нали в този ред на мисли се прилага разделителен трансформатор ... (за безопасност).
MamaMy - майстор
Честно казано никога не съм се замислял върху схемите на различните агрегати :? . Бил съм само потребител и инсталатор. От съвременните генератори съм ползвал само два 2кW и 170кW. От соц. генераторите от 0,4 до 30кW или почти всичко маломощно което се ползваше в армията.
silent - майстор
Може, навремето в общежитието ни гъмеше централно бушона на част от стаите и си имах един кабел с банан щекери и го боцвах в моя контакт и в един в коридора който незнайно защо си имаше ток ...бях надписал контактите кое е фаза и задължително преди вкл.отвивах бушона...имай впредвид че трябва да надпишеш фаза и нула на контактите и щепсълите и да ги спазваш....като щепсъла в агрегата го включваш последен и изключваш първи...разбира се централния бушон махнат...
Hoвoceлckи - майстор
Може ... и да не стане никаква беля ... известно време. Въпросът, в крайна сметка, е кога и каква беля ще стане. Най-малката е да изгори генератора. По-лошата - къщата. Най-лошата - да загине човек.
Е, поради някакво (щастливо) стечение на обстоятелствата, може да не продължите достатъчно дълго с експеримента ... и някой ден да подвеждате други пора, че просто "може". Рискът си е за ваша сметка.
  • 1
  • 2

Тема "Агрегат директно в контакта?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: