Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gruio - специалист
съб яну 08, 2022 3:47 pmzz_stefanov написа:
Това не е датчик, а е термо защита. Не управлява вентилатора, а спира захранването на цялата фурна, ако не се охлажда.
Защита срещу пожар.
Тя защитата си работи - фурната спира след 30-на минути. Даже после се чува как изключва.
Проблема е или във вентилатора или клинксона(не съм сигурен дали така се казва) защото охлаждащия вентилатор не включва. Поне така предполагам.
zz_stefanov - майстор
Ми в случая са сложили защита която се самовъзстаноява като изстине корпуса. та проблема ти най вероятно е в самият вентилатор.
gnt69 - майстор
съб яну 08, 2022 3:52 pmgruio написа:
Тя защитата си работи - фурната спира след 30-на минути. Даже после се чува как изключва.
Проблема е или във вентилатора или клинксона(не съм сигурен дали така се казва) защото охлаждащия вентилатор не включва. Поне така предполагам.
Отваряй смело, пусни му ток виж дали върти. Ако върти виж къде му отиват кабелите на вентилатора, там е заровено кучето. На моята ми се върти че нямаше същата ху*ня като изгорялата и сложихме някаква с по малки градуси на задействане. 20- тина минути след като е изключена фурната тоя вентилатор си върти и изкарва топлото от кожуха през дръжката на фурната. :partyman:
zz_stefanov - майстор
Прави сте, по сложно трябва да е управлението на вентилатора за да издухва остатъчната топлина и след изключване. Не съм сигурен че на всички фурни е така. Трябва да се провери всичко.
gogo7777 - майстор
Бах тия фурни.....колко вентилатора имат.. ?
:drinkers:
kozl - майстор
Ми наше Горение е с 2 вентилатора.
А тука има снимки от смяната на вентилотора за охлаждане на кожуха,
но е за Горение.

На АЕГ-то дали е подобно :?
gnt69 - майстор
Подобно е и на AEG. Два вентилатора един във фурната и един за въздуха около фурната. Тръгва по кабелите които влизат във вентилатора и ще стигне до устройството дето го пуска.
brum - майстор
Старото Gorenje изключваше вентилатора веднага за охлаждане на корпуса като се спре фурната. Като приключвах с готвенето смъквах градусите на нула и оставях копчето в режима дето светеше само лампата на фурната за 20тина минути. Сам си го измислих това и чак като купих новото Gorenje се оказа, че процеса го има автоматизиран.
gruio - специалист
Оправих я засега, отворих я и се оказа че има постоянно фаза към вентилатора а това термореле се отваря на определена температура и затваря кръга. Сложих едно кабелче от корпуса към нулата и вентилатора си тръгна.
Проследих къде е терморелето - от него излизаха четири кабела, белязах ги кой къде и го извадих - беше в някакъв силиконов кожух със свинска опашка - извадих го и вътре имаше нещо като сандвич от 3 елемента и четири спойки(по две на всеки от външните елементи), като една от спойките беше се отлепила - тръкнах с малко шкурка и запоих. Сложих го в едно празно канче на котлона и след малко мултицета показа че затваря веригата. Събрах всичко и си работи нормално, но не сме я тествали още да печем нещо за по-дълго време.

Мисля да потърся резервна част понеже си нямам много вяра на спойката пък и са общо четири и рано или късно някоя друга ще даде проблем.
Даже намерих докато пиша мнението - https://www.delta-elis.com/bg/3-5906-%D ... trolux.htm

Щях да кача снимка на това което е в силиконовото кожухче, но на форума не му харесва размера на снимките.
MamaMy - майстор
Според мен си е обикновен биметален термо-ключ. Ако сложиш нов не е гаранция, че ще изкара повече.

Тема "Фурна AEG охлаждащ вентилатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: