Най - вълнуващия въпрос зимно време.
KaaosDan - помощник
Здравейте,

Под "правилно" имам предвид, че вече трябва да стане прекалено студено за да включи и прекалено горещо за да изключи. Доколкото разбрах, преди да се случи това с неправилното изключване и включване, от конвекторът се е чувало някакво пукане. Имах възможност да го отворя и видях еинствено един нагорял контктакт. Имаше и някакъв термо-бушон aupo bf157, който за момента не успях да сваля и да замеря. Да не би в него да е проблемът?

Благодаря!
preslav - майстор
Не е в термобушона проблема, ако той прекъсне, изобщо няма да грее печката.
Вероятният проблем е в терморегулатора - "залепнал" е във включено положение и сега включването и изключването става от една биметална пластина, която е интегрирана в самия нагревателен елемент и ролята и е на предпазител, а не на терморегулатор.
KaaosDan - помощник
ср яну 05, 2022 6:41 ampreslav написа:
Не е в термобушона проблема, ако той прекъсне, изобщо няма да грее печката.
Вероятният проблем е в терморегулатора - "залепнал" е във включено положение и сега включването и изключването става от една биметална пластина, която е интегрирана в самия нагревателен елемент и ролята и е на предпазител, а не на терморегулатор.

Какво може да се направи за този терморегулатор? Подмяна или да се мъча да го "отлепя", ако е добра идея това въобще? А на какво може да се дължи това "залепване"?

Благодаря ти!
preslav - майстор
Аз само предполагам, че проблемът е в терморегулатора, това е на база симптомите, които описваш и на база личен опит с подобни конвектори. Нормално е при стайна температура, ако въртиш копчето на регулатора в някакъв момент да се чува отчетливо щракане и същото да се чува при въртене на регулатора в обратна посока. Ако това не се случва по-добрият вариант е смяна на терморегулатора, дано не е стопен и се виждат надписите върху него. "Отлепването" е супер временно решение и най-лошото е, че не се знае в какъв момент ще се случи повторното "залепване". Защитата в корпуса на нагревателите не е предвидена за многократно включване и изключване, а когато излезе от строя не се знае какви ще са последствията, а и смяната и е почти невъзможна в домашни условия.
Първо установи със сигурност, че терморегулаторът е неизправен, после го сменяй без да се замисляш - цената му е смешна.
KaaosDan - помощник
ср яну 05, 2022 3:09 pmpreslav написа:
Аз само предполагам, че проблемът е в терморегулатора, това е на база симптомите, които описваш и на база личен опит с подобни конвектори. Нормално е при стайна температура, ако въртиш копчето на регулатора в някакъв момент да се чува отчетливо щракане и същото да се чува при въртене на регулатора в обратна посока. Ако това не се случва по-добрият вариант е смяна на терморегулатора, дано не е стопен и се виждат надписите върху него. "Отлепването" е супер временно решение и най-лошото е, че не се знае в какъв момент ще се случи повторното "залепване". Защитата в корпуса на нагревателите не е предвидена за многократно включване и изключване, а когато излезе от строя не се знае какви ще са последствията, а и смяната и е почти невъзможна в домашни условия.
Първо установи със сигурност, че терморегулаторът е неизправен, после го сменяй без да се замисляш - цената му е смешна.
Здравей отново,

При въртене на регулатора се чува как се включва и изключва. Все пак реших да потърся нов регулатор, тъй като имаше нагаряния по единия от контактите му.
Какъв друг би могъл да е проблемът на конвектора? Ако можеш да предположиш де.
А знаеш ли с какъв друг регулатор да заменя този QX201A 16A 250V T-180?

Тук съм пуснал тема с въпрос за смяната на терморегулатора: viewtopic.php?f=10&t=67843
preslav - майстор
Предположения много - намери ли би-металната пластина на самия нагревател, увери ли се, че тя изключва преди да е сработил терморегулатора? Терморегулаторът ти, щом е с нагорял извод вероятно в зоната на нагорялото има лош контакт, което води до греене на самата връзка, а от там и на самия регулатор, но това би трябвало до води до преждевременно изключване, а не до промяна на хистерезиса. Имал съм случаи, в които под самия конвектор се събират фини паяжини+прах, което влошава циркулацията на въздуха и съответно прегряване на нагревателния елемент т.е. сработване на защитата, която е въпросната би-метална пластина.
Като цяло в дъното на всички проблеми стои ниското качество на влаганите елементи - аз бих рискувал да "шунтирам" би-металната пластина, но не бих те посъвтвал да правиш същото защото това е защита, а не излишен елемент. Този тип недомислия (конвектори) работят сравнително устойчиво с включен вентилатор, но това обезсмисля основната им идея да са безшумни. Другото и наблюдение е, че работят добре на степен различна от максималната, мисля че имат копчета за 1250 и 750 Вата, но дали 1250 Вата ще ти стигат не знам. Нямам идея в какъв температурен диапазон работят самите терморегулатори - редно е на самия регулатор да пише, но явно в твоя случай или не си намерил надписа или такъв липсва. А уредът не е ли в гаранция, защото обикновено сдават багажа още в гаранция?
В другата тема са ти предложили регулатор - пробвай и пак пиши.
silent - майстор
Всички евтини печки конвектори имат терморегулатори които не работят така както се очаква от собствениците им ..точно по начина който описваш..и да го смениш с нов няма да се промени ситуацията.
KaaosDan - помощник
Взех един за конвектори на, който пише до 40 градуса и си работи Ок засега. Благодаря!

Тема "Конвектор NEO ch-360f не включва и не изключва правилно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: