Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Christo - майстор
От доста време мисля как да мина от пелети на трески. Имам собствена гора, шредер да се направи няма да е много скъпо. Не мога да реша как да суша смляната дървесина на разумна цена. Ако някой има идеи, предложения, да пише....
brum - майстор
чет яну 13, 2022 4:33 amшоп написа:
Инвестирах в слънчеви колектори тип мокра тръба.
И аз мисля по този път да вървя. Колекторите събират много повече енергия от фотоволтаиците. Където не стигне - на газ.
6osi6 - майстор
чет яну 13, 2022 11:30 amChristo написа:
как да суша смляната дървесина на разумна цена.
Ако са цепеници може да ги сушиш цяло лято с подово и колектор. Но това гориво е с голям обем и ще държи влагата като гъба. Трябва да се превръта в някакъв барабан като в сушилня. А обемът може да ти създаде проблем и с оборотите на подаващото.
Christo - майстор
чет яну 13, 2022 4:34 pm6osi6 написа:
как да суша смляната дървесина на разумна цена.
Ако са цепеници може да ги сушиш цяло лято с подово и колектор. Но това гориво е с голям обем и ще държи влагата като гъба. Трябва да се превръта в някакъв барабан като в сушилня. А обемът може да ти създаде проблем и с оборотите на подаващото.
То е ясно, че ще трябва да се пипне шнека и моторчето към него...Мисля да меля суровата дървесина, защото иначе ще ми трябва голяма мощност на шредерния мотор. После да суша смляното. Проблемът е, че трябва да се изсушат 5-6 тона до 10% влажност. Иначе няма да може да ги възпламени запалката.
6osi6 - майстор
Ако смелиш много ситно, дали ще може да гори както трябва? Пробвал ли си в котела да гориш от чипса, който продават по складовете?
По добре си вземи един Windhager. До 10% влажност може и да изсушиш, но през отоплителния сезон ще поеме вторична влага от въздуха до 15%. Това е чипс и абсорбира по-бързо от пелетите. Докато един с Windhager puro - 12000 лева от Полша, може да гориш чипс с 20 - 30% влажност и размери при борова дървесина 30/150 мм ширина и дължина.
Christo - майстор
Котелът ми е Херц...Не е опция да го хвърля. Горил съм чипс. Става, но тъй като моторчето на шнека е една 50 ватова въшчица, блокира като се прекара някоя по-едра клечка. Това е поправимо. Има богат избор от мотори и редуктори. Не може да горя много ситен талаш, защото пада през скарата и отива в пепелника. Трябва да си е чипс. Очевидно ще трябва да има в чипса и чам, за да се подпомогне запалването. Сушенето без машини под 20% влажност става проблематично. Отделно иска голямо помещение и време, ако ще суша тонове, поне в моя случай.
Фитилчо - майстор
От доста време мисля как да мина от пелети на трески. Имам собствена гора, шредер да се направи няма да е много скъпо. Не мога да реша как да суша смляната дървесина на разумна цена. Ако някой има идеи, предложения, да пише....
Със слънчеви колектори , лятото към подово с една помпа в отделно проветриво помещение няма ли да стане номера?
шоп - майстор
Горил съм чипс преди години в универсалната екоенергия 35. Чисто мокър, както го мелят от паркове и градинки. Палиш веднъж есентта и пролетта гасиш.

Ако имаш много свободно място и време може и да го сушиш лятото. Най-евтино със самоделни въздушни сл. колектори от бирени кутийки.
infomar
Чета, че някой палят камините есента и гасят пролетта.
Вие комини не чистите ли?
Миналата зима на един приятел с котел му се запали комина и... не казвам какво стана.
През какъв период ги чистите комините?
6osi6 - майстор
пет яну 14, 2022 1:36 pmшоп написа:
Горил съм чипс преди години в универсалната екоенергия 35. Чисто мокър,
Шопе, горил си го в чугунен котел, а пелетния може да прокапе. Затова Христо иска да суши до влагата на пелетите. А котелът който е само за чипс, не случайно е от неръждаема и чугун с отвеждане на кондензата, може да гори с влага макс. до 35%. Това за чипс е едно лято съхнене, стига да има кой да го обръща.

Тема "Алтернативи на газ - отцепена тема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: