• 1
  • 2
Всичко за дърводелството
Направил съм някои нещица от ПДЧ, но явно не ми стига.
Помогнете ми! Искам да разбера, как в крайна сметка МДФ-а става такъв какъвто изглежда? Какъв е процеса на обработка? Боядисва ли се, лакира ли се, фурнир ли му се слага? :? ...Наистина си нямам ама никаква идея. :?
velsi - Почетен майстор
МДФ — материал на плоскости, произвежда се по метода на сухо пресоване на дребни дървени стружки (фибри) от мека дървесина при високо налягане и температура. Сввързващ елемент се явява лигнина, който се отделя при нагряването на дървесината.
Абревиатурата МДФ идва от английското Medium Density Fiberboard.
Промишлено производство на МДФ е било започнато в САЩ през 1966.
Това за самия материал. Самото ламиниране предполагам е същото както при ПДЧ.
Здравей, значи МДФ бива два вида фурнирован и чист. Обработката му е като се грундира и след това се лакира, било с безцветен лак или с оцветен в определен цвят.
bucho - специалист
Може да е глупав въпроса ама... Ако си фрезовам МДФ и после го лакирам ще се получи на външен вид все едно е масив?
lkb - напреднал
не е никак глупав въпроса ти :?
въпрос на лак
gogoznaico - помощник
Здравейте,някой може ли да ми каже с какъв вид грунд и лак се обработва фурнирования МДФ,и използва ли се байц,и ако се използва какъв.
arihtev - специалист
по принцип грунда и лака трябва да са на една фирма за по добър ефект пък за баица какъвто ти хареса само има различни основи в скоро време маи само на водна основа остана разликата е в времето на съхнене има и лак готов оцветен ти си решаваш
gogoznaico - помощник
Интересува ме по скоро какъв вид грунд и лак се използват някакъв специално за МДФ или с други видове лакове, като яхтен и т.н.а цветът въпрос на вкус.
filbig - специалист
Има полиуретанов лак-сатен за фурнирован мдф и прозрачен грунд , можеш да ползваш и байц за оцветяване. Ще пусна някоя снимка на едни врати, които си пръсках ако те интересува.
filbig - специалист
Това са ми вратите на хола, рамките не съм ги довършил, но можеш да добиеш представа как става. МДФ фурнир- пръснах байц, после безцветен грунд и от горе две ръце сатен лак- полиуретанов двукомпонентен. На другата снимка ми е кухнята- проект на жената. МДФ пръснах грунд- полиуретанов- шлайфане през контрола и две ръце полиуретанова боя по избор пак на началника :-D , хубавото на този матерял е , че като ти писне пребоядисваш

Прикачен файл

ALIM1148.jpg
ALIM1148.jpg (53.09 KиБ) Видяна 6684 пъти

Прикачен файл

ALIM1149.jpg
ALIM1149.jpg (59.26 KиБ) Видяна 6684 пъти
  • 1
  • 2

Тема "МДФ-Помогнете!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: