Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
shalata - помощник
Здравейте!
Искам да попитам според вас на какво се дължи слабо налягане при изключен бойлер. Прилагам снимков материал, в който показвам налягането в редуцир вентил, монтиран на входа на бойлера. Крановете на входящата и изходящата вода са затворени и бойлера не се ползва в момента, защото съм на ТЕЦ. Ако затворя щранга на топлата вода от ТЕЦ-а и отворя крана на меката връзка на бойлера(топлата), налягането изчезва и става нула. След няколко дена се получава същото, като налягането седи между 0.2-0.6 бара.
Благодаря!
Прикачен файл:
IMG_7687.JPEG
Прикачен файл:
IMG_7685.JPEG
Прикачен файл:
IMG_7688.JPEG
preslav - майстор
А при отворен син кран на меката връзка, какво е налягането - без да се отваря червения?
kozl - майстор
От пропуск на крана за студена вода към бойлера.
"Капка по капка - вир"
:?
zz_stefanov - майстор
А като отвориш възвратния клапан как е налягането.
В смисъл - да не би това да е нулевото положение на тоя манометър.
Иначе е това което пише kozl
shalata - помощник
нед яну 30, 2022 7:22 ampreslav написа:
А при отворен син кран на меката връзка, какво е налягането - без да се отваря червения?
Вариара между 2.5 и 3.1

Прикачен файл

IMG_7699.JPEG

Прикачен файл

IMG_7698.JPEG

Прикачен файл

IMG_7695.JPEG
shalata - помощник
нед яну 30, 2022 10:51 amzz_stefanov написа:
А като отвориш възвратния клапан как е налягането.
В смисъл - да не би това да е нулевото положение на тоя манометър.
Иначе е това което пише kozl
Манометъра си седеше до скоро на нула, така че не е от него. Ако източа от топлата малко от бойлера си отива на 0. Интересно ми е обаче, че след монтирането му , когато бойлера се изпразни и достигне до 45-50градуса започва да капе от клапана, въпреки монтажа редуцира и налягането превърта заложените 6 бара на него. Удря в пръчката на нулата и не знам до колко достига. Аз си мислех в началото, че е от налягането в блока, но явно си е от самия бойлер. Не знам до колко е нормално, защото имам двама приятели със същия и при тях също капе.
krasi92 - майстор
Може да вдигне при загряване и до 10 атмосфери. Изхвърли като начало вече компроментирания превъртял манометър и сложи нов до 12 или 15 атмосфери.
MamaMy - майстор
Когато бойлера загрява той вдига много налягането и за регулирането служи невъзвратно-предпазния клапан. Той изпуска излишъка (капе). Редуцир вентила ограничава само налягането от входящия студен водопровод. Той няма от къде да изкапе излишъка. Моли се и проверявай редовно предпазния клапан да не спира да капе. Ако спре трябва да му прещракаш палчето няколко пъти за да изчистиш боклука който го е задръстил. За появяване не налягане при спрян и не работещ бойлер вина може да имат само двата крана. Изпуска или червеният назад или черният. Пробвай при затворени кранове да спреш централно топлата вода и да изпуснеш налягането от крана на мивката. Ти това си го правил. След това затвори крана на мивката и остави системата така. Ако пак се появи налягане при спряна централно топлата вода и изключен бойлер, значи изпуска черният кран и е за смяна. Ако не се увеличи за няколко часа, значи изпускал е червения. Тази проба може да я направиш ако излизате всички през деня или нощем.
Последна промяна от MamaMy на нед яну 30, 2022 6:19 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
Ако отчетем, че горния край на бойлера е на около 1.5 метра над манометъра, то при абсолутно точен манометър и затворени кранове трабва налягането при манометъра да е 0.15 бар. Или стрелката да е на 0.1 - 0.2. Явно за да го докараш на 0 правиш някъкъв вакуум в бойлера.
А крановете служат за спиране на потока, а не на налягането.

Та проблема с това налягане дето го отчиташ, не е в бойлера и крановете му, а само в твоята глава, :-D
Lutchezar - майстор
Аз останах с впечатлението че източва бойлера при затворен входящ кран на студената вода и затворен кран на централната топла вода. Тогава какво налягане се търси не е ясно, на практика бойлерът ще пусне малко и ще се опита да образува вакуум.

Тема "Налягане при изключен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: