• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
angelfilev - специалист
нед яну 30, 2022 8:44 pmfedoracore написа:

преди ел. помпата е монтиран - Възвратен клапан..че като дигна с ръчната водата да не изпуска
0295e54644589124ad9011d9daea120592758805.png
Възвратният клапан може да замести въпросният кран ако е надежден.
При мен няма нито кран, нито възвратен клапан вече 30+ години. След помпата имам къса Г-образна тръба.
Запушвам с длан изхода на тръбата. Помпя десетина пъти докато водата минала през помпата ми захлъднее на ръката и включвам. Нахлузвам маркуч на тръбата. Никога не съм имал проблем.
Твоята система е работила вероятно и най-малко грешки можеш да направиш като възстановиш всичко както си е било.
hidrazin - майстор
По соца нямаше такива възвратни клапани а само такива на смукателя.
Но на набитите сонди нямаше как да се сложи смукател с клапан.
Наложи се системата с кран преди и след помпата поради наличието само на тъпите помпи Вида.
Е, за времето си бяха върхът на сладоледа и в Турция се харчеха като топъл хляб.
Наливаш вода в помпата (щото е отървала, изпарила, изкапала от пробката отдолу или тъпия салник).
Пускаш тока на помпата при затворени двата крана - на входа и на изхода.
Отваряш крана преди помпата. Като "смени звука" отваряш тоя и на изхода.
Ако си късметлия потича и вода.
нед яну 30, 2022 9:07 pmangelfilev написа:
При мен няма нито кран, нито възвратен клапан вече 30+ години...Запушвам с длан изхода на тръбата...
То човек кога реши сам да се наклеца и оня горе не мое да му помогне. А 30+ години си е пристрастяване... :lol:
Преди поне 10-12+ години разкарах това недоразумение ВИДА.
Е, има и мазохисти дето им харесва да ги...
:partyman:
fbr - майстор
Като им върши работа, тебе какво те боде тая работа.
angelfilev - специалист
нед яну 30, 2022 11:18 pmhidrazin написа:
По соца нямаше такива възвратни клапани а само такива на смукателя.
Но на набитите сонди нямаше как да се сложи смукател с клапан.
Наложи се системата с кран преди и след помпата поради наличието само на тъпите помпи Вида.
Е, за времето си бяха върхът на сладоледа и в Турция се харчеха като топъл хляб.
Наливаш вода в помпата (щото е отървала, изпарила, изкапала от пробката отдолу или тъпия салник).
Пускаш тока на помпата при затворени двата крана - на входа и на изхода.
Отваряш крана преди помпата. Като "смени звука" отваряш тоя и на изхода.
Ако си късметлия потича и вода.
нед яну 30, 2022 9:07 pmangelfilev написа:
При мен няма нито кран, нито възвратен клапан вече 30+ години...Запушвам с длан изхода на тръбата...
То човек кога реши сам да се наклеца и оня горе не мое да му помогне. А 30+ години си е пристрастяване... :lol:
Преди поне 10-12+ години разкарах това недоразумение ВИДА.
Е, има и мазохисти дето им харесва да ги...
:partyman:
Аз съм почитател на твоя стил във форумната белетристика. Създава оживление и настроение. Харесва ми. Особено ми е забавно когато някои нови и неопитни жертви на твоя стил се сърдят :)
По същество, в контекста на времето когато са проектирани, помпи Вида не са недоразумение, а класически центробежни машини. Съвременните от този тип принципно не се различават. Олекотени са, салниковото уплътнение с набивка е заменено с челно уплътнение.
Ако fedoracore беше показал още в началото чертеж на Вида с означени позиции, и въпросите, и отговорите можеха да са по-лесни и по-ясни.
При ръчна помпа над земята е нужен само един кран на изхода на Вида. (Малък пропуск на въздух през салника не оказва влияние.) Това е така защото ръчната обемна помпа си има клапани, един в буталото и един в основата.
Помпи Вида още дълго могат да вършат работа при грамотно отношение.
fbr - майстор
Видата е дуракоустойчива машина, която може да надживее няколко поколения от новия вид: с пластмасово работно колело и семеринга, вътре в тялото на помпата. Недостатък, центробежен изключвател- но може да бъде заменен с други решения, във форума има как.
kr1100 - майстор
пон яну 31, 2022 11:47 amfbr написа:
Видата е дуракоустойчива машина, която може да надживее няколко поколения от новия вид: с пластмасово работно колело и семеринга, вътре в тялото на помпата. Недостатък, центробежен изключвател- но може да бъде заменен с други решения, във форума има как.
Какво те бърка центрбежния ?? 8-9 лв е. 2015г правих пълна ревизия и смяна и на лагери./преди това е ревизирана някъде около 1996г. / Със центробежния в магазина -установих ,че са 2 типа с разлика във вътрешния диаметър на отвора на плочката. Смяна на набивка около 30 мин с полиране на CrNi втулка, благодарение на CrNi крепеж и греста на резбата на турбината. Вади вода от 8,5м от кладенец с пясъчно дъно. От 1,5/1,7 м от повърхността на земята надолу е едър речен пясък с обла баластра,Всяка пролет чистя грубия ф-р /мрежа/ от пясък и финния към капковите маркучи / в дисковия ф-р има много финно наслояване от ситен пясък като тиня. Турбината от пясъка не се е износила все още / монтирана някъде 1980/81г. Имам кранове на изхода , но са разпределящи към различни клонове Тръбата надолу е метална с клапан най-долу. Не е вадена от монтажа. На мястото на чашката - щутцер и маркуч с кранче за обезвъздушаване. Наливане на вода през 1 кран ,на разклонението, което е за външен маркуч. Наливам в маркуча с лейка при отворен кран и отворено кранче на тънкото маркуче за обезвъдушаване като отпаднат минусите в темп. И повече не се занимавам. Таймера си вкл./изкл. по зададено време и си полива. С извода за маркуча поливам дръвцата в горния край , до средата на " имението". За надолу от средата имам вкопана пластмасова тръба в земята и шахта с кран и накрайник за маркуч. Към 120 дръвца са , на само 3 дка площ. Вода много / езеро под земята/.
Само дето търча назад/ напред да пускам и спирам помпата като местя маркучите.
Да ама захитрях :wink: - контакт с дистанционно уж 40 м от Кауф., да не взема да отслабна я. :-D
Щях да префасонирам след помпата и филтрите системата с колектори за ел. магнитни клапани и управление от програматор на Hunter , ама си останах с намерението. Излязоха други спешни проблеми . Но има време .
fedoracore - напреднал
пон яну 31, 2022 5:38 pmkr1100 написа:
пон яну 31, 2022 11:47 amfbr написа:
Какво те бърка центрбежния ?? 8-9 лв е. 2015г правих пълна ревизия и смяна и на лагери./преди това е ревизирана някъде около 1996г. / Със центробежния в магазина -установих ,че са 2 типа с разлика във вътрешния диаметър на отвора на плочката. Смяна на набивка около 30 мин с полиране на CrNi втулка, благодарение на CrNi крепеж и греста на резбата на турбината. Вади вода от 8,5м от кладенец с пясъчно дъно. От 1,5/1,7 м от повърхността на земята надолу е едър речен пясък с обла баластра,Всяка пролет чистя грубия ф-р /мрежа/ от пясък и финния към капковите маркучи / в дисковия ф-р има много финно наслояване от ситен пясък като тиня. Турбината от пясъка не се е износила все още / монтирана някъде 1980/81г. Имам кранове на изхода , но са разпределящи към различни клонове Тръбата надолу е метална с клапан най-долу. Не е вадена от монтажа. На мястото на чашката - щутцер и маркуч с кранче за обезвъздушаване. Наливане на вода през 1 кран ,на разклонението, което е за външен маркуч. Наливам в маркуча с лейка при отворен кран и отворено кранче на тънкото маркуче за обезвъдушаване като отпаднат минусите в темп. И повече не се занимавам. Таймера си вкл./изкл. по зададено време и си полива. С извода за маркуча поливам дръвцата в горния край , до средата на " имението". За надолу от средата имам вкопана пластмасова тръба в земята и шахта с кран и накрайник за маркуч. Към 120 дръвца са , на само 3 дка площ. Вода много / езеро под земята/.
Само дето търча назад/ напред да пускам и спирам помпата като местя маркучите.
Да ама захитрях :wink: - контакт с дистанционно уж 40 м от Кауф., да не взема да отслабна я. :-D
Щях да префасонирам след помпата и филтрите системата с колектори за ел. магнитни клапани и управление от програматор на Hunter , ама си останах с намерението. Излязоха други спешни проблеми . Но има време .

благодаря колега ...помпата е напълно ревизирана и пребоядисана .преди да я пръсна забелязах един болт ..за какво е ..а сложих кран нова тръба ,където се нанизва маркуча ...ще полива дръвчетата :rolleyes:
Прикачен файл:
IMG_20220131_172452.jpg
IMG_20220131_172452.jpg (58.62 KиБ) Видяна 1690 пъти
Прикачен файл:
IMG_20220130_144834.jpg
IMG_20220130_144834.jpg (98.4 KиБ) Видяна 1690 пъти
iliya_i - майстор
пет фев 04, 2022 10:08 pmfedoracore написа:
.преди да я пръсна забелязах един болт ..за какво е ..
Заземяване.
fedoracore - напреднал
пет фев 04, 2022 10:20 pmiliya_i написа:
пет фев 04, 2022 10:08 pmfedoracore написа:
.преди да я пръсна забелязах един болт ..за какво е ..
Заземяване.
това го пропускам :rolleyes:
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Отваряне на водна помпа Вида" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: