• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
adsum_modo - помощник
Здравейте!
Моята водна костенурка стана големичка (25 см. коруба). Досега ползвах пасищна поилка без всякакви отвори, но те са адски скъпи в необходимия размер. След много ровене в мрежата, разбрах, че спокойно мога да използвам акрилна вана, чиято цена 2-ра ръка ми излиза 10-ина пъти по-евтино.
Ваната ще стои на 10 см. над пода върху цяла HDF плоскост, няма да е вградена, ще има само рамка около нея, която няма да и оказва натиск в никоя посока (подобно на снимката, но там е точно със скъпата за мен и евтина за US поилка).
Въпросите ми са:
1. Как да затворя отворите на сифона и преливника?
Мислех евентуално да ги свържа с водопроводна връзка и водата да си минава отгоре надолу. Или да сложа сифони и да ги затапя. Но ме е страх от протичане. Най-добре би било да ги затворя напълно и необратимо, но не знам с какво. Водата не е малко, 400 литра и малко, които ще са вътре постоянно. Моля ви, дайте съвет!
2. Макар почти да няма шанс от напукване на ваната (все пак костенурчо не тежи 90 кг. :rolleyes: ) се притеснявам да няма някоя микропукнатина, която под тежеста на водата да се разшири и протече.
Ваната ще е облечена с водонепропускливо фолио, но дали да не я намажа отвън цялата с епоксидна смола или нещо друго, за по-голяма сигурност?
Благодаря на всички ви предварително! :prayer:
Прикачен файл:
8eb8qi6zko061.jpg
hidrazin - майстор
От "сухопътните" костенурки става хубава супа.
За твоята водна не знам но пробвай - все пак при 25 сантиметра ще има достатъчно за супа.
От корубата става читав пепелник.
:partyman:
adsum_modo - помощник
пон яну 31, 2022 12:52 amhidrazin написа:
От "сухопътните" костенурки става хубава супа.
За твоята водна не знам но пробвай - все пак при 25 сантиметра ще има достатъчно за супа.
От корубата става читав пепелник.
:partyman:
не е тази идеята :)
addicted - специалист
Точно тая идея е зверски тъпа.
Относно основната идея. Гледам че се продават подобни пластмасови отливки за градиснко езеро по 300-500 и на горе литра. Те нямат дупки, с нещо такова няма ли да стане? Пък и са по евтини от акрилна вана.
lyubohar - майстор
500 и нагоре литра в стая?
Да не слезе в комшиите долу!
Освен това колкото и да се филтрира след време и ще замирише!
addicted - специалист
Е се едно са седнали пет човека по едрички на масата удрят карти и пият водка.
Хората и къде къде по големи аквариуми имат в стайте си, а това корито няма да е пълно с толкова вода, просто тряя да е големо да не бега животното.
adsum_modo - помощник
пон яну 31, 2022 6:17 pmaddicted написа:
Точно тая идея е зверски тъпа.
Относно основната идея. Гледам че се продават подобни пластмасови отливки за градиснко езеро по 300-500 и на горе литра. Те нямат дупки, с нещо такова няма ли да стане? Пък и са по евтини от акрилна вана.
до момента бях с такова нещо. меки са и са с формовано дъно. за вкопаване са. преди 2 години бях отворила тема точно за това как да се укрепи, оказа се адски проблем. освен това дълбочината им е до 40 см., което означава, че може да се ползва 35 см. от нея. това е за по-големите. през този вариант минах. не е удачен.
adsum_modo - помощник
пон яну 31, 2022 7:29 pmlyubohar написа:
500 и нагоре литра в стая?
Да не слезе в комшиите долу!
Освен това колкото и да се филтрира след време и ще замирише!
400 литра чисто. на широка площ няма да сляза долу :). повече литраж се замърсява по-бавно, а така или иначе 15-20% се сменят на до 10-ина дни.
adsum_modo - помощник
пон яну 31, 2022 8:30 pmaddicted написа:
Е се едно са седнали пет човека по едрички на масата удрят карти и пият водка.
Хората и къде къде по големи аквариуми имат в стайте си, а това корито няма да е пълно с толкова вода, просто тряя да е големо да не бега животното.
въпросът не е в бягането :). просто на 25 см. костенурка и трябват 40 л. вода на всеки 2,5 см. за да се чувства добре. ваната няма да ми легне на повече от 120 лв., но се притеснявам за течове.
Lutchezar - майстор
А ще я пълниш ли с камъни тази вана?
  • 1
  • 2

Тема "Акрилна вана към "аквариум"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: