Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Whiskey - специалист
Здравейте колеги,

Имам един такъв проблем, който се опитвам да реша. Имаме двускатен покрив с плътна дъсчена обшивка, двойна скара и керамични керемиди. Как е най-удачно да се изпълни отводняването на такъв покрив, а именно частта преди водата да попадне в улука. Самата постройка е в архитектурен резерват и съответно не мога да изпълня подулучна пола, челото е дъска и трябва да се вижда. В упътванията за монтаж на някои улучни системи не се предвижда дори и надулучна пола, а често подпокривното фолио слиза в улука 2-3 см. Това обаче не ми се струва много ОК, защото в тази си част ще изгори от UV лъчите и вероятно след време ще се разпадне, макар че стърчащите керемиди частично го пазят. В този смисъл мисля да слагам надулучна пола, независимо, че такава не се предвижда в монтажното упътване.
Също така някъде дават възможност улуците да се монтират на челната дъска, а не на "уши", монтирани за ребрата. Има ли някаква особена разлика в здравината, като се има предвид, че челната дъска ще бъде хваната достатъчно здраво (за всяко ребро, т.е. през 65 см.)?
radius - майстор
Че какво пречи да имаш подулучна пола и пак да се вижда челната дъска. Така или иначе полата да закрива 3-4см от дъската и то в сянката на улука, т.е. невидимо.
hidrazin - майстор
Слагай над улична пола. Това го играх преди няколко години.
Онези, “майсторите” даже не знаеха какво е това.
Спрях ги за ден-два докато ми нарежат и огънат надолучни (само един предлагаше в нашия град но с чакане 10-тина дена).
Онова с фолиото в улука не работи. Изгаря от UV и става мазало.
Успех!
:partyman:
P.S. Пък и подолучната пола е ташак….
radius - майстор
Ти сега тука що се вреш като няма ток и капково :axe: , аз имам и подулучни и надулучни, що да е ташак?
kozl - майстор
ср фев 02, 2022 9:30 pmhidrazin написа:
Пък и подолучната пола е ташак….
Съгласен съм ако тaшаkа е за повече дълготрайност в естетическия вид м-у ламарина с полиестерно покритие и вида на иглолистната дъска след няколко години.
Надулчната пола трябва да е под фолиото и колкото повече се застъпва с фолиото е по-добре.
Само с обяснения нема да стане, требе и чертеж, оти надулучната пола требе да е и под скарата и над челната дъска. Има разни решения. Брамак предлагаха и решетка в луфта керемиди/надулучна пола против навлизане на животиняци.

Улуците с трапецивидна форма имат скоби за монтаж към челна дъска. А освен това като е надежно захваната дъската и поне 3 см дебела, трапецовидните улуци може да се хващат директно в челната дъска с рапиди. После надулучната пола да прихлупи зоната с рапидите. И това сме правили преди 10-на години още не са паднали улуците :-D
Последна промяна от kozl на чет фев 03, 2022 1:13 pm, променено общо 1 път.
Whiskey - специалист
Много благодаря за коментарите - ориентирах се в достатъчна степен и разсеяхте съмненията ми. Истината е, че доста "майстори" действително не разбират нуждата от такава надулучна пола и си го карат както са свикнали. Не мисля, че е кой знае какъв разход или усилие да монтираш едни готово закупени и фабрично огънати ламарини. Иначе да, надулучната пола задължително минава под фолиото и то с поне 15 см. На практика фолиото трябва да стигне на 1 см от ръба на полата и да е изцяло покрито с конзолно стърчащия последен ред керемиди. Отдолу има едни мрежички или гребенчета - ще видя какво ще ползвам, защото скарата ще ми е общо към 8 см. дебела.
schuldiner - майстор
Не мисля, че е кой знае какъв разход или усилие да монтираш едни готово закупени и фабрично огънати ламарини.

То затуй от десет години луците ги рехвърлям на специалист всеки път, когато мога. Ама последните трима-четирима нещо емигрираха. Що ли?

Както и да е! Първо си изясни какъв тип улук ще слагаш. Или какъв е одобрен... макар че щом двускатен покрив е приемлив за архитектурен резерват, кой ли ще се заглежда в улуците.
Трябва да те предупредя, че ако скарата ти е 8 см, разстоянието от долния ръб на керемидата до надулучната пола е минимум 12 см, заради надигането на първата керемида /за да е в равнина с останалите/. Големият улук тип "корниз" е 11 см - т.е. става с малък луфт към керемидата. Овалните улуци, дори Ф120 сам можеш да сметнеш колко скриват. Корнизните улуци се монтират с конзола, в редки случаи със скоба от шина 4 мм по профила им. Овалните са само със скоби. Значи ако избереш тип "корниз", трябва да монтираш с конзоли към гредичка, която е в една равнина вертикално с челната дъска и в същото време първата керемида, стъпвайки на нея да е в равнина с останалите от ската. Там вече какви гребенчета и мрежички ще слагаш е отделен въпрос. Ако избереш овален, дори с голямо сечение, може да се наложи да го вкараш малко навътре в стрехата, за да не зее, а и първата керемида ще започва малко по-навътре, може би 15-20 см от ръба и пак ще отваря доста към улука.
Въобще не е толкова фасулско, както ти изглежда...
mkocev - специалист
Принципа за нещата под керемидите е същия, като при керемидите - горното застъпва долното, така че водата да не може да проникне между двете.
Надолучната пола застъпва (влиза в) улука по същата причина, а мембраната ляга върху полата.
За да не "клюмне" най-долния ред керемиди при улука, обикновено челната дъска се кове така че да надстърча над обшивката, кажи-речи на нивото на контралетвите, които държат керемидите. На теория и дебелината на керемидите трябва да се вземе предвид + височината на скарата, тъй като всеки от горните редове стъпва върху долния, но на практика е предвид обстоятелствата :)
Ако челната дъска вече е монтирана, може да се надкове с тясна дъска със същата (или почти) дебелина и необходимата ширина, за да се постигне нужната височина.
За да има плавен преход между надстърчащата челна дъска и обшивката (на която лежи мембраната), практиката е да се закове ивица/плоскост (дъска, осб или др.) с подходяща ширина (около 20-ина см), която в предния край да стъпи на челната дъска, а отзад на обшивката.
Надулучната пола ляга върху нея и отгоре мембраната.
При двойна скара и покрив с много малък наклон, може да се получи така, че въпросната ивица за плавен преход да обърне наклона (или почти) и да се получи задържане на водата, евентуално попаднала под керемидите.
За да се избегне този момент, най-добрия вариант (а и по принцип) е да се ползват пластмасовите елементи за вентилация и оттичане на водата под керемидите.
При тях има варианти за "по-плоски" керемиди и за такива с голяма вълна ( имат допълнителен гребен против птици) и при двата вида има такива, които отдолу имат едни втулки (столчета) през които минават винтовете/пироните за монтаж. Има такива, при които втулките се махат и може да се монира само решетката (стават по-ниски), а има и такива, при които столчетата са изляти заедно. При двойна скара по-добрия вариант е да се ползват възможно най-високите такива елементи, за да се повдигне минимално челната дъска (или евентуално изобщо да не се повдига, за сметка на лека чупка в последния ред керемиди).
Оставяш мембраната да стърчи, монтираш елементите през нея и надолучната пола въру челната дъска и после режеш мембраната по полата (така е най-лесно).
Ако ползваш такива елементи (за предпочитане е да ползваш), не се свени за парите и избери такива с възможно най-здрави и дебели втулки и за предпочитане с възможно най-широки отвори за монтаж. Добре е и самите решетки да са по-солидни.
Керемидите над улука трябва да надстърчат (да застъпват улука) някой сантиметър. Когато не вали проливен дъжд, водата не се излива директно от горния край на керемидата, а се стича челно и капе от от долната страна на керемидата, а като е под наклон, ако подравниш горния край с улука, долния се пада по-навътре.
Общо взето не е особено сложна работата :)
kozl - майстор
Те как са го решили този покрив към улука:

Прикачен файл:
Покрив Дев.JPG
schuldiner - майстор
чет фев 03, 2022 10:35 pmkozl написа:
Те как са го решили този покрив към улука:

Покрив Дев.JPG
Радвам се, че си ме разбрал поне ти...

Представи си, че на мястото на фалцваната ламарина монтираш овален улук, като външният му ръб е точно над челната дъска. С подходящ профил ламарина 6-7 см по вертикала, затъкнат в охлюва на улука и застъпващ челната 2 см, се получава приемлив корниз без видим улук.

Тема "Правилно изпълнение на отводняването на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: