Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
krasi92 - майстор
Човека пита и иска отговор незабавно. Ма седни и чети и се информирай в материята която те интересува. Форума е на добра воля. Нищо повече от това. Като не сме полезни смени форума.
feikot - специалист
Баси неучтивите дето сте !
Кратко,ясно,точно !
Очевидно си далеч от материята, дори и да ти е сдъвкано,пак няма да го усвоиш, а е предмет с който можеш да:
-Се запалиш
-Те убие
-Се пребиеш на покрива.

Сдъвкано : Не продаваш енергия- хибриден инвертор плюс батерии-дава ти възможност за островен режим или да ме разбереш-консумираш енергия от ФВ и батериите,докато не им падне капацитета или не надвишиш мощността им.
Това ти трябва.
Обърни се към хора, които се занимават с това или имат представа от електротехника ПЛЮС фотоволтаика. Да не гледаш мцв куплунзите и да си помислиш, че можеш да го направиш ти.
novaka123 - помощник
Понеже явно като някой разбиращ отговори подробно и ясно означава да си предаде бизнеса то тогава и аз сдъвкано като за българи ще попитам за трети път и повече няма да пиша. - Ако върна някакво малко количество в електромер-а ще им изпише ли веднага или някога на ЕВН, че връщам ток и ще почнат ли да ми надничат зад стената да търсят някакъв панел/и и после ще си имам ли ядове с тях? Отговор очаквам прост като за българи - Да, Не или НЗ. Простотии, глупости, цинизми, подигравки, руска реч омайна сладка и т.н. НЕ ЩА !!! Далаверите и бизнесите ви с точен двубуквен отговор няма да открадна както намекнахте !!! Не се притеснявайте !!!
Накратко пак - ако без микроинвертор електромер-а caratdigitron M02 показва примерно 100 квч дневна и 50 нощна за месеца, то ако върна към мрежата примерно за месеца общо само 1 квч. какво ще стане? Отговор 1: Нищо няма да се промени и никой няма да забележи и пак ще си платя 100/50. Отг. 2: Електромера ще изпише, че имам 101 квч дневна и 50 нощна, но освен да си го платя тоя 1 квч дневна нищо повече няма да стане. Отг. 3 Веднага ЕВН ще ми разкаже играта.
brum - майстор
НЕ, няма да имаш проблеми с ЧЕЗ. Ще имаш проблеми със сметката за ток - колкото върнеш в мрежата ще ти се таксува все едно си го консумирал.
feikot - специалист
ср фев 02, 2022 2:14 pmnovaka123 написа:
Понеже явно като някой разбиращ отговори подробно и ясно означава да си предаде бизнеса то тогава и аз сдъвкано като за българи ще попитам за трети път и повече няма да пиша. - Ако върна някакво малко количество в електромер-а ще им изпише ли веднага или някога на ЕВН, че връщам ток и ще почнат ли да ми надничат зад стената да търсят някакъв панел/и и после ще си имам ли ядове с тях? Отговор очаквам прост като за българи - Да, Не или НЗ. Простотии, глупости, цинизми, подигравки, руска реч омайна сладка и т.н. НЕ ЩА !!! Далаверите и бизнесите ви с точен двубуквен отговор няма да открадна както намекнахте !!! Не се притеснявайте !!!
Накратко пак - ако без микроинвертор електромер-а caratdigitron M02 показва примерно 100 квч дневна и 50 нощна за месеца, то ако върна към мрежата примерно за месеца общо само 1 квч. какво ще стане? Отговор 1: Нищо няма да се промени и никой няма да забележи и пак ще си платя 100/50. Отг. 2: Електромера ще изпише, че имам 101 квч дневна и 50 нощна, но освен да си го платя тоя 1 квч дневна нищо повече няма да стане. Отг. 3 Веднага ЕВН ще ми разкаже играта.
Ти верно не четеш май. Ще имаш проблем с електромера,защото и да връща ще отчита консумация. Няма да имаш проблем с чез евн или еон да ти надничат,никой не го е еня за теб. Отговор 2
Кумчо Вълчо - специалист
Novaka, бомбето ти с бомбе не се усещаш какви ''ветрове'' духат. Това с руската реч беше към MamaMy, а и така ми е по- лесно, ама както ида е :lol: .
И каква стана тя, ''кое е хитрото коте'' ли? Феликс разбира се, кое друго да е?!!! Стоплих най-подир! Питаш в крив текст как да ''ошляпаш'' дявола /ЕВН/ във въздуха ли? Познах ли? Ситната - една напред, две назад.....? Е, това признавам не ми беше идвало на ум. Евала за идеята, ама надали имаш шанс. Знае ли човек-софтуер..... пък и аз съм на друго ЕРП, при почетния председател бат Амед. Не че познавам нашите елекромери де. Там да видиш сметки и чудо.... Във всеки случай, ако въобще електромерът може да върне показания, то числото ще е примерно 99, а не 101 и въпросният ф. панел в градината ще ти е най-малкия проблем с ЕВН.'' МА ТИ КРАДЕШ ТОК БЕ ДРАГИ НИ ПОТРЕБИТЕЛЮ''?!!! И ко праИм сЯ, ще те питат от ЕВН??? А сега де? Ето на, аз си го помислих, друг е въпросът, доколко е възможно това, доколко съм познал, ама какво им пречи и на ЕВН да си го помислят? Нищо не им пречи. Ето защо, явно нормативната уредба не само пречи, ами и понякога помага да се избегнат нелепи грешки. Не че плачем за нея де, но както и feikot намекна, самодейността понякога може да доведе и до големи главоболия, меко казано. Хубавото в случая е, че питаш преди да пипаш, лошото пък е, че колегията в общи линии топурка по тъч-линията и не и се отговаря много-много. По темата имам предвид, че там е заровено пинчерчето, пък и да не изнервяме модературата с ''технически спамове''. Нека най-напред да отгатнем гатанката с разрешително-правния казус /някои колеги вече помогнаха и то немалко/ и после ще избуФнем с техническите въпроси. И аз имам сума и въпроси, интересна тема.
brum - майстор
Дочух непотвърдени неща как работи хибридният инвертор за да не връща енергия. Контролира напрежението на изхода на инвертора да е по-ниско от напрежението на мрежата. При отпадане на мрежовото захранване или падането му под определено напрежение директно разкача мрежата.

Как е реализирано това не съм наясно, но се сещам за един подход дето теоретично ще работи. Тоя инвертор най-вероятно използва полупроводникови елементи за да разделя мрежата от изхода на инвертора. Да кажем, че има тиристори там. Те са с пад на напрежението върху тях от порядъка на 1.5 - 2 волта. Та ако мрежата е на 225 волта, а изхода на инвертора е на 224 волта нищо няма да се връща в мрежата. Като инвертора не може да покри нуждата от мощност почва да му пада напрежението и като падне с 1.5-2 волта тока почва да тече през тиристора и компенсира липсващата мощност. Доста просто като подход и в същото време хитро.

Този подход позволява и лесно да се каже на инвертора да връща енергия в мрежата. Вместо инвертора да работи на 224 волта изходно почва да работи на 226+ волта изходно (колкото мощността му позволява) и по този начин енергията потича през тиристора обратно към мрежата.

Продължавам да събирам информация. Приятел дето работи в подстанция ми даде връзки с хора които проектират такива инсталации за битови цели. Като мина през тях ще върна и тук подробностите.
hidrazin - майстор
Деца... Скоро не бях чел толкова простотии събрани на едно място..
Толкова ли се е скапала образователната система в БГ че да произвежда само галфони?
Явно да.
:partyman:
Кумчо Вълчо - специалист
ср фев 02, 2022 9:19 pmbrum написа:
Дочух непотвърдени неща как работи хибридният инвертор за да не връща енергия. Контролира напрежението на изхода на инвертора да е по-ниско от напрежението на мрежата. При отпадане на мрежовото захранване или падането му под определено напрежение директно разкача мрежата.

Brum, не разбрах какво точно искаш да направиш? Каква е целта на упражнението, питам сериозно? Както си описал нещата, по-скоро прилича на превключване от стандартно мрежово захранване към аварийно такова? Целта е по-малко ЕРП, повечко ФВ, а не ФВ само в случай, че напрежението от мрежата клекне?
П.С. Я малко помощ от публиката-какво точно означава ХИБРИДЕН инвертор? Разликата между ХИБРИДЕН и НЕ-ХИБРИДЕН /ОБИКНОВЕН?/инвертор,ако мога така да се изразя?
brum - майстор
Давам пояснения. Искам да черпя ток от панелите и батериите. Когато този ток не е достатъчно да черпя и от мрежата. Когато има излишък на ток и акумулаторите са пълни да не се връща ток към мрежата.

Или в по-общ план - да изградя инсталация и да я пусна в експлоатация максимално бързо. Причините са цените на тока и очакваното излизане на свободният пазар.

Иначе инверторите като цяло май са два варианта - on-grid и off-grid. Хибридният позволява да го използваш и в двата режима.

On-grid - свързани в мрежата. Тока който произвеждаш отива или в мрежата или за лични нужди. Спре ли мрежата май оставаш без ток. Акумулатора май е излишна тук.

Off-grid - без връзка към мрежа. Тока се съибра в акумулатори.

Хибридният позволява и двата режима. Моделите които съм гледал дават следните възможности:
1) Работа без батерия. В този режим има два варианта за източник на ток:
а) Има достатъчно ток от панелите - черпи ток само от панлите.
б) Няма достаътчно ток то панелите - черпи ток само от мрежата.

2) Работа със батерия. Тук също има поне два режима на работа, но до колкото виждам разликата между тях е дали да връща или не ток в мрежата. В този режим може да се черпи ток едновременно от панлите и от мрежата. Ако не стига това което е произведено от панелите и в акумулаторите няма достатъчно енергия допълва нужното от мрежата.

Интересува ме режим 2. Целта е да си произвеждам достатъчно ток за лични цели през лятото, а зимно време като не стига тока да допълвам с ток от мрежата. Не-връщането на ток в мрежата се очаква да ми позволи да изградя и подкарам инсталацията без да се занимавам с ЧЕЗ. Единствено с изготвяне на проект и предствавянето му в общината. Строежа е категория 6. Общината прегледа проекта и не търси съгласуване с ЧЕЗ. Ако всичко по проекта е изрядно издава разрешение за строеж.

Проекта е две части - конструктивна и електрическа. Конструктиваната казва как да се инсталират панелите и потвърждава, че конструкцията под тях (покрива примерно) ще понесе товара. Електрическата дава компонентите на системата, свръзването им и така нататък.

И да съм съвсем ясен - не съм специалист в тези области. Чета и може някое от нещата горе да не е съвсем вярно. Като стигна до повече детайли ще ги споделям тук.

Целта на темата беше да видя кой път е удачен. За сега плана ми е да подхдоя с проект за система която НЕ връща ток в мрежата и след като приключа с него и го пусна е вксплоатация да подходя към преработка на проекта за връщане на ток в мрежата. Втората част ще иска много занимавки, но промени по инсталацията няма да има. Само ще се превключи инвертора в режим на връщане на енергията. Другото ще е разрешителни, разправии с ЧЕЗ, пак разправии с ЧЕЗ, жалби и отново разправии с ЧЕЗ. И след къде 3-4-5 години предполагам, че ще мога да връщам ток в мрежата. Но все още съм на фаза проучване и планиране. Преди да стигна до изпълнение трбява да взема акт 16 за гаража, че планирам инсталацията да е върху него :) .

Тема "Нужно ли е разрешение за инсталиране на соларни панели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: