• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ако са пълни свиркай, ама не вярвам :cool:
Hursa - майстор
пон яну 31, 2022 6:17 pmhristo_qn написа:
Относно въпроса на Шоп-а за аварийно изпускане против замръзване
Може би не сте разбрали идеята - за самоизпразващата се система - не само аварийно, а всеки път, когато добива е по-малък от разсейваната от колекторите топлина.
А как от тези изпарители смятата да направите колектори?
За съпоставката - трябва първо да се види какъв е бил самоделния колектор и при какви условия са били съпоставени с турския. Не че не може да е по-ефективен самоделния, но може и съпоставянето да не е било коректно.
шоп - майстор
Точно така. Предложих самоизточваща се система за да се минимизират загубите от колекторите.
С този огромен обем вода в колекторите (500 литра) да не ги прибираш на топло и да ги охлаждаш нощно време не е изобщо логично.

Прикачен файл

DrainBack.png
hristo_qn - специалист
Относно въпроса на Шоп (той ми е писал вече, но има още какво да кажем). Според проектанта самата помпа след изключване ако не изпуска водата трябва да се заложи ел винтил, гарантиращ изпускане, и то винаги. Аз не съм съгласен това да става особено лятото в часовете на силно слънцегреене - Защо ел винтила и помпата да изпускат водата примерно в 14 часа, след едно от междинните спирания на помпата за няколко минути, през което време диференциалния термостат ще включи отново помпата? Водата ще е изпусната, а слънцето печели пече.

Друг е въпроса ако силното слънцегреене го прекъсне плътна облачна система. На пазара има слънчеви сензори, които реагират на пряка слънчева светлина с друго приложение - да включват и изключват засенчващи щори на прозорци - не е проблем този сензор да командва електроклапата да реагира на висока облачна система. Коментирах това с шефа на Интел Поморие и ме увери, че той е правил такива устройства на доста по-евтина цена от тези на пазара. За мен такъв сензор е от голямо значение - 500 литра вода не е малко.

С часовников механизъм може привечер, когато все още има слънце, но твърде слабо системата да приключи деня. Изпускането против замръзване вече го коментирахме.

Относно коментара ми за самоделката на моя познат, чухме се по телефона и той обеща, че ако успее ще драсне някой ред - малко е карък като мене в писането.

Относно въпроса на Hurrsa: "А как от тези изпарители смятате да направите колектори?" - тези изпарители ги закупих преди информацията, че може от тях да се правят колектори. Всички Карфури в България фалираха в един и същи ден, този в Стара Загора работи по-малко от 2 години, затова ги определям като нови. Идеята за тях е друга. През моя двор преминава индустриална вода от яз Копринка. Главният тръбопровод и крана са в моя двор и от мен се разпределя за целия квартал. Тръбата е Ф-90 с налягане 6.5 атмосфери. Изкушението е температурата на водата в горещото лято в края на август, която едвам достига 19 градуса. Миналото лято направих опит с големия изпарител, за него имам оригинален вентилаторен панел. Ефекта беше жесток. Изговорих това с производител на изпарители от гр Куклен до Пловдив. Той каза: "Слабото място са дъгите. Твърдите частици от сонди, реки и кладенци за 2 години ги протриват - решението е нов колектор от неръждаема стомана, като тръбичките на новия колектор долу горе да сочат тръбичките на изпарителя (при вече изрязани дъги). Съединяването на насрещните тръбички с маркучета и скоби съм описал в предния пост.

От другата страна на изпарителя не е нужен колектор - маркучетата в една по-широка пвц тръба и в канала. Това ще ми е безплатния климатик за лятото. Веднъж на 2 години тръбичките на изпарителя се почистват (видях това как го правят в цеха с дрелка, дълга арматура, на която в края е заварена тънка четка със стоманени телчета). Процесът трае 10 минути за целия изпарител.

Относно коментара на Radius - всички, които са си направили бирени въздушни колектори са доволни - ако имаш удобно място и мерак направи го и ти и не прави сметки, кога ще си избиеш инвестицията. Това не пречи да сложиш и вакуумните за топла вода.

След време идва момента на удоволствие от направеното и засилва увереността, че "ръцете не ти пречат".

Lazar Ganev - "Бе засега виждам само купчини желязо и мечти :-D"

В същия смисъл, но с други думи по няколко пъти на ден го чувам и от жена ми - ирония от теб, но при нея си е злоба.

Когато всичко си правиш сам, трябва да имаш с какво да го направиш - няма завод за идиотски изделия за идиот като мен, затова съм като Плюшкин с изкрейзало материално-техническо снабдяване. Количествените натрупвания преобразувам в измислени безобразия, като например да облечеш цялата си къща ЦЯЛАТА в печатарски плаки, оградите също - що е стена всичко е в плаки или баните вместо плочки налепени с балатум, като капак на всичко прозорците ми са с 12 стъкла. За всичко това подробно ще събудя темата "Пасивна къща в строеж".
шоп - майстор
чет фев 03, 2022 5:52 pmhristo_qn написа:
Според проектанта самата помпа след изключване ако не изпуска водата трябва да се заложи ел винтил, гарантиращ изпускане, и то винаги. Аз не съм съгласен това да става особено лятото в часовете на силно слънцегреене - Защо ел винтила и помпата да изпускат водата примерно в 14 часа, след едно от междинните спирания на помпата за няколко минути, през което време диференциалния термостат ще включи отново помпата? Водата ще е изпусната, а слънцето печели пече.

Явно проектанта знае повече или не ти е обяснил всичко.
Според мен излишно усложняваш системата с клапани и т.н. Рано или късно те дефектират. И повярвай ми закона на Мърфи работи. Или ще е -20 навън или + 40 и вие сте командировка!!!
За мен една система е надежна, когато има минимум движещи се части. Една цирк. помпа е предостатъчна.

За ефективността се грижи диф. терморегулатор. Например ако колекторите са с 5 гр например по-топли от водата в буфера помпата стартира.
Просто и надежно.
hristo_qn - специалист
"Явно проектанта знае повече или не ти е обяснил всичко."

Така мисля и аз, мненията ни се припокриват. Водата се изпуска само при висока плътна облачна система през деня и при залез слънце. Затова си избрах и помпа, която при изключен режим не изпуска водата обратно. Нормално отворения клапан на Данфус е успоредно свързан към помпата. От него зависи ипускането на водата само при тези 2 условия - облачна система и края на деня. Сутрин той ще включи и ще затвори, но системата ще се напълни, когато диферинциалния терморегулатор реагира на загрятите, но още празни колектори. Ще включи помпата и чак тогава ще се напълнят колекторите.

Клапата е от висок клас, командва хладилна камера - 50 кв.м на Метро. Ако не е надеждна ще е катастрофално. Зимните месеци съм вкъщи. Пролет, лято и есен отсъствам често, затова избрах отворена система.
resistbody - майстор
Само дето тея магнитвентили са за газ, не за вода...
hristo_qn - специалист
чет фев 03, 2022 9:09 pmresistbody написа:
Фрион
resistbody - майстор
чет фев 03, 2022 9:39 pmhristo_qn написа:
чет фев 03, 2022 9:09 pmresistbody написа:
Фрион
Да втечнен газ.. имай на предвид, че е с налягане над 10 атмосфери... какъв дебит мислиш ще има с вода на 1 атм...
brum - майстор
Той магнетвентила като цяло не е подходящ за тези цели. Има нужда от диференциално налягане за да текне нещо през него и това гарантира, че никога няма да източи всичката вода. Ако му трябват 0.2 бара ще остане вода 2 метра над него. Та не е само проблема с дебита.

За без налягане са удачни сферични кранове със задвижки. Ама цените им са неприятни...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Избор на слънчеви колектори за отоплителна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: