Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alx359 - специалист
Вероятно проблема си е същия както и при теб. Аз съм със соларен бойлер с една серпентина (явно долу) и датчика е също най-отдолу. Водата оттам изстива много по-бързо, както ти сам казваш.
kalin72 написа:
...сега при загрят до 60 градуса (в средата) вечерта бойлер, изключен елнагревател, сутрин в 7 имам 52 градуса в средата. Долу на соларната серпентина водата е 10-11 градуса :)
Дали ще си струва да реша парното за да вдигна бойлера и да му сложа доп. някаква дебела изолация 10 см. от към пода? Ще има ли някакъв съществен ефект или си е всичко това просто нормалното явление на пренос на топлината нагоре? Дано по-опитните колеги да се изкажат.
LazarGanev - "Велик майстор"
Топлината бяга нагоре, няма нужда от дебела изолация отдолу
kalin72 - майстор
Топлото отива нагоре, така че изолация на пода няма да реши проблема, според мен.
Ей сега погледнах бойлера, днес, слънчево време, с малко облаци, и две къпания на децата, в момента бойлера на втората серпентина е 40 градуса, на долната серпентина е 30 градуса. Не мисля, че зле, охлажда нормално, при положение, че честичко пускаме за малко водата, я някоя чиния да измием, я на децата ръцете...и 10 градусовата вода от водопровода влиза в бойлера...
alx359 - специалист
LazarGanev написа:
Топлината бяга нагоре, няма нужда от дебела изолация отдолу
Супер си Лазаре, спести ми пари :)

kalin72 написа:
Не мисля, че зле, охлажда нормално, при положение, че честичко пускаме за малко водата, я някоя чиния да измием, я на децата ръцете...и 10 градусовата вода от водопровода влиза в бойлера...
И при мене е така и не му обръщах внимание. Просто снощи се чашнах, че явлението е толкова силно без консумация.
Slavi1983 - помощник
Извинявам се на всички че се повтарям от друга тема , но моят проблем продължава. Днес сутринта водата беше 30гр. след 5 часа стоп на камината през нощта. Имамe камина Minima B 12 едва от няколко дни , не съм на ясно все още с настойки и др. и е оставена както техника я остави на скорост 3 , със стаен термостат сме. Това което ми прави впечатление е че примерно когато камината загасне и не работи около 2:30ч. докато се включи отново по зададената температура на въздуха в стаята, водата на бойлера много бързо изстива 150л.( вчера падна с около 13-14 градуса за 2:30ч.без никаква консумация ).Започвам да се чудя дали да не спра крана и да оставя бойлера на ток, защото разхода на пелети ще бъде много по-голям , ако при всяко палене го топли и се опитва да навакса загубените градуси.Техникът каза че нямало смисъл от байпас ,три пътни вентили ,задвижи и тем подобни защото изстивал т.к бойлера бил в сервизното помещение ,а не в банята, ако желаем можело да се пробва с изолация за бойлер, но на мен не ми се струва че е от това. Аз не съм много на ясно , но по пътя на логиката веднага помислих че водата изстива заедно с водата в системата, все пак е отворен кръг и се завърта. Вие какво мислите по въпроса?
шоп - майстор
пет фев 04, 2022 11:29 amSlavi1983 написа:
Започвам да се чудя дали да не спра крана и да оставя бойлера на ток, защото разхода на пелети ще бъде много по-голям , ако при всяко палене го топли и се опитва да навакса загубените градуси
Този бойлер нали ти е в къщата? Не си го монтирал на улицата.
За какви загуби говориш?
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз не съм много на ясно , но по пътя на логиката веднага помислих че водата изстива заедно с водата в системата, все пак е отворен кръг и се завърта. Вие какво мислите по въпроса?
Това, че ти не си наясно не е проблем, за това си го извикал този (дето го наричаш) техник. Един Техник няма как да остави помпата да върти под 60*С (при липса на трипътен антикондензен вентил) или минимум 50*С (при наличие на трипътен вентил). Както каза шоп - изстиването на бойлера не води до преразход на пелети, защото топлината отива в радиаторите, но води до загуба на комфорт. Така че говори със сервиза (тоя "техник" предполагам е само инсталатор и не и разбира на камината), да ти настроят помпата да тръгва на 60*С и няма да ти изстива бойлера
Slavi1983 - помощник
пет фев 04, 2022 11:56 amLazarGanev написа:
Аз не съм много на ясно , но по пътя на логиката веднага помислих че водата изстива заедно с водата в системата, все пак е отворен кръг и се завърта. Вие какво мислите по въпроса?
Това, че ти не си наясно не е проблем, за това си го извикал този (дето го наричаш) техник. Един Техник няма как да остави помпата да върти под 60*С (при липса на трипътен антикондензен вентил) или минимум 50*С (при наличие на трипътен вентил). Както каза шоп - изстиването на бойлера не води до преразход на пелети, защото топлината отива в радиаторите, но води до загуба на комфорт. Така че говори със сервиза (тоя "техник" предполагам е само инсталатор и не и разбира на камината), да ти настроят помпата да тръгва на 60*С и няма да ти изстива бойлера
Утре очаквам на дойдат така наречените техници. Нямаме монтиран никакъв вентил , но от вчера наблюдавам и засякох че помпата се включва на 40гр. а се спира на 35гр., вероятно затова падат толкова бързо градусите.Може ли да ми кажете каква е ролята на този трипътен вентил и къде точно се монтира. Благодаря!

Тема "Защо бойлера ми изстива?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: