Най - вълнуващия въпрос зимно време.
thebugger - специалист
Здравейте,

Опитвам се да намеря информация в Интернет относно дали може термопомпа с подземна серпентина да се използва за подгряване на земята през летния сезон, за акумулация на енергия през зимата.

Идеята е следната - преди година инсталирахме термопомпа вода-вода, с подземна серпентина, която като цяло се справя доста добре. Серпентината е хоризонтална, с мащаб около 700-800кв.м. През зимния сезон, сравнително бързо сваля земната температура до около 2 градуса, което я прави горе долу неефикасна. КОП-а е пак сравнително висок, но идеята която имам е следната. Тъй като системата е със слънчеви панели и лятото това е пълна загуба на енергия, мислех да изкарам външен охладител в двора на къщата където да разсейва капацитета на помпата (13кW), a пък излишната топлина да я складирам подземно в подготовка на зимния сезон.

Чисто по мои сметки, за летния сезон термопомпата ще успее да вкара около 12000kW под земята, което са промишлени количества, но не мога да намеря коефициентите на земята с които да сметна с колко ще се покачи температурата на земята и до каква степен ще я задържи за зимния сезон.

Като цяло дали ви се струва експеримента заслужаващ си или не си заслужава усилието?
radius - майстор
Без изолация, не мисля, че ще има успех.
torbalan - Дървен философ
Никакъв ефект няма да има. Ако целта не е охлаждане на къщата - абсолютно безсмислено харчене на ток.

Ако е плитко серпентината (щом казваш, че се справя добре, най-вероятно не е) - повърхностния слой на земята се загрява и охлажда сравнително бързо.

Ако ти е на 2.5 метра или по-надолу - там температурата на почвата е относително постоянна. Нито зимата успяваш да е преохладиш, нито лятото ще я стоплиш.
Билян - специалист
Коя е фирмата която е изградила инсталацията,че имам някакви подозрения защо не работи добре
Hursa - майстор
вт фев 15, 2022 1:31 pmthebugger написа:
...да изкарам външен охладител в двора на къщата където да разсейва капацитета на помпата (13кW), a пък излишната топлина да я складирам подземно в подготовка на зимния сезон.
Искате да изкарате (лятото) топлообменник, който да поглъща топлина от въздуха и да я отдава на термопомпата работеща на "реверс", т. е. на изпарителя и (в случая). (Или може би директно изпарителя и?) А кондензатора и (в случая) - да грее циркулиращия през серпентината топлоносител?
А каква е почвата в която е закопана серпентината. Долу горе - каква е влажността и, най-вече и каква е плътността и. Състава и приблизително - какъв е.
И въпрос към Билян :), "теоретичен" - че не мога да преценя - до колко ефективно би работила термопомпа в подобен режим, когато черпи топлина от по-високотемпературна среда и я отдава на по-нискотемпературна?
Билян - специалист
вт фев 15, 2022 6:05 pmHursa написа:

И въпрос към Билян :), "теоретичен" - че не мога да преценя - до колко ефективно би работила термопомпа в подобен режим, когато черпи топлина от по-високотемпературна среда и я отдава на по-нискотемпературна?
Теоретично не зная,но на практика
С помпа в такъв режим си топля басейна на децата по груби сметки от 700w прави около 7kw.
Hursa - майстор
T. e. няма проблеми да работи в такива режими и ефективността е висока.
Билян - специалист
Вече три лета работи безгрижно. Боян ми даде идеята за нея и не ми каза за проблеми. Се се каня да направя една за бойлера лятото, но не ми остава време може да е тази година а дано но надали
Hursa - майстор
Объркал съм никовете - Билян с Boyan, сорри :).
шоп - майстор

Идеята е следната
Идеята е супер работеща. Руснаците я ползват масово и е много ефективна. Разбира се лятната топлина няма да я имаш януари-февруари, но до декември може да имаш 15-20 градуса геотермална сл. енергия запасена в огромния и безплатен земен акумулатор.
Разхода е една цирк. помпа и 20-30 вата ел. енергия.

Единственият подводен камък е ако имаш високо ниво на подпочвените води...тогава няма да акумулираш нищо.
Но предполагам твоя случай не е такъв.

Тема "Акумулиране на енергия от термопомпа." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: