Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Vectra - специалист
Здравейте съфорумци :)

При тия постоянно нарастващи цени на тока ми попадна оферта за едни соларни панели и не мога току-така да я подмина.
Затова имам нужда от малко помощ.
Ето картинка на характеристиките:
Прикачен файл:
solar.jpg
Цената за брой е 10лв (десет лева). Панелите са няколко годишни, но никога не са ползвани. Вземам ги от доверено лице.
Това прави цена от 150лв/kW, което мисля , че си е супер.
Първо да обясня за какво мисля да ги ползвам.
Предстои ми до края на годината (дай-боже :-D ) построяването на нискоенергийна дървена къща(вила).
Мисля да я обитавам март-ноември, но не е изключено и целогодишно. Предвидил съм отопление/охлаждане с подово и конвектори от термопомпа въздух-вода.
Не мисля да връщам енергия в електропреносната мрежа, само подпомагане на ел. захранвенето на къщата. Имам 2 партиди по 6 kw с енергото.
Въпросите са доста, вариантите и те.....
Въпроси:
1.Заслужават ли си изобщо тези панели?
2. Заслужава ли си инвестиране в инвертор островен тип за тези високоволтови панели
3. Заслужава ли си инвестиране в акумулатори....
4. Колко kW панели да взема (къщата ще е 160кв, изолация 10+10см каменна вата, трислоен пакет)
(в тази последователност :) )

Варианти:
1.Цялостно захранване на къщата.
2.Подпомагане на бойлера и термопомпата с активни нагреватели (избягваме инвертори/ акумулатори)
3.Част от панелите да се грижат за LED осветлението (трябват акумулатори)
4.Отопляване на малка оранжерия чрез голям воден буфер и активен нагревател.

Сигурен съм че има и още много варианти и въпроси.
Ще съм много благодарен за мненията ви :prost:
miroki - майстор
Сметни си разхода, после произведеният ток, сложи го за 15-20 г. За батериите наполовина. И раздели на разходите. Така ще разбереш колко лв. за теб ти идва киловата и да ли си заслужава.
Vectra - специалист
Съжалявам за двойното постване.... форума дава грешка :x
brum - майстор
150лв/kw панели, но не 150лв/kw ток. Имаш загуби, имаш инвестиции за инвертори, инсталация, стойки за панелите. Отделно, че при семейните сгради най-често ток трябва вечер, а точно тогава няма слънце. Та ще ти трябват и батерии.

За тази работа си трябва проект. Мини през проектанти за такива инсталации и те ще ти кажат какво може, колко ще произведе, каква е подходящата ориентация на панелите и така нататък. Ще сметне и за колко време потенциално ще се избие инвестицията. Проекта ти трябва за да минеш и през общината, защото за такива инсталации се издава разрешително за строеж. И накрая за да пуснеш в действие системата ще ти трябва и съгласуване с ЧЕЗ.

Та избора на панели ти е най-малкият проблем. Почва се от проект и по него се избират подходящи компоненти.

Иначе дали панелите са удачни - ми на тези пари са си евтини.

И батериите задължително да са LiFePo4. Това в дългосрочен план в момента излиза няколко пъти по-евтино от оловни акумулатори. Живота им се очаква да прехвърлят 10 години ако са читави. Може и 20 да изкарат с паднал до някакво ниво капацитет.

А дали си заслужава инвестицията - със сегашните цени на тока е по-евтино да ползваш ток от мрежата отколкото да изграждаш такава инсталация. Инвестицията в добре проектирана система се избива за 5 до 10 години. Обаче цените на тока се очаква да скочат и не е ясно дали периода за избиване на инвестицията няма да се смени.

И аз съм пред същият филм. Набелязал съм къде ще са панелите, сметнал съм грубо колко енергия ще мога да получавам. Следващата ми стъпка е да почна проекта за инсталацията и паралелно с това проучвам как да си направя сам батерия която хем да живее повече от тези които се продават, хем да струва 2-3 пъти по-малко от тях.
hidrazin - майстор
пет фев 18, 2022 5:13 pmVectra написа:
1.Заслужават ли си изобщо тези панели?
Да, ако ще ги използваш за козирка над тераса, навес...
Купих 10 такива на същата цена точно за да си направя една козирка пред лятната кухня на село.
И през ум не ми минава да ги използвам за добив на електроенергия. НЕ СТАВАТ
Това е технология от миналото - едва изкарват по няколко години и то с бърза деградация.
:partyman:

Тема "Заслужава ли си този соларен панел?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: