Здравейте съфорумци
При тия постоянно нарастващи цени на тока ми попадна оферта за едни соларни панели и не мога току-така да я подмина.
Затова имам нужда от малко помощ.
Ето картинка на характеристиките:
Цената за брой е 10лв (десет лева). Панелите са няколко годишни, но никога не са ползвани. Вземам ги от доверено лице.
Това прави цена от 150лв/kW, което мисля , че си е супер.
Първо да обясня за какво мисля да ги ползвам.
Предстои ми до края на годината (дай-боже
) построяването на нискоенергийна дървена къща(вила).
Мисля да я обитавам март-ноември, но не е изключено и целогодишно. Предвидил съм отопление/охлаждане с подово и конвектори от термопомпа въздух-вода.
Не мисля да връщам енергия в електропреносната мрежа, само подпомагане на ел. захранвенето на къщата. Имам 2 партиди по 6 kw с енергото.
Въпросите са доста, вариантите и те.....
Въпроси:
1.Заслужават ли си изобщо тези панели?
2. Заслужава ли си инвестиране в инвертор островен тип за тези високоволтови панели
3. Заслужава ли си инвестиране в акумулатори....
4. Колко kW панели да взема (къщата ще е 160кв, изолация 10+10см каменна вата, трислоен пакет)
(в тази последователност
)
Варианти:
1.Цялостно захранване на къщата.
2.Подпомагане на бойлера и термопомпата с активни нагреватели (избягваме инвертори/ акумулатори)
3.Част от панелите да се грижат за LED осветлението (трябват акумулатори)
4.Отопляване на малка оранжерия чрез голям воден буфер и активен нагревател.
Сигурен съм че има и още много варианти и въпроси.
Ще съм много благодарен за мненията ви

При тия постоянно нарастващи цени на тока ми попадна оферта за едни соларни панели и не мога току-така да я подмина.
Затова имам нужда от малко помощ.
Ето картинка на характеристиките:
Цената за брой е 10лв (десет лева). Панелите са няколко годишни, но никога не са ползвани. Вземам ги от доверено лице.
Това прави цена от 150лв/kW, което мисля , че си е супер.
Първо да обясня за какво мисля да ги ползвам.
Предстои ми до края на годината (дай-боже

Мисля да я обитавам март-ноември, но не е изключено и целогодишно. Предвидил съм отопление/охлаждане с подово и конвектори от термопомпа въздух-вода.
Не мисля да връщам енергия в електропреносната мрежа, само подпомагане на ел. захранвенето на къщата. Имам 2 партиди по 6 kw с енергото.
Въпросите са доста, вариантите и те.....
Въпроси:
1.Заслужават ли си изобщо тези панели?
2. Заслужава ли си инвестиране в инвертор островен тип за тези високоволтови панели
3. Заслужава ли си инвестиране в акумулатори....
4. Колко kW панели да взема (къщата ще е 160кв, изолация 10+10см каменна вата, трислоен пакет)
(в тази последователност

Варианти:
1.Цялостно захранване на къщата.
2.Подпомагане на бойлера и термопомпата с активни нагреватели (избягваме инвертори/ акумулатори)
3.Част от панелите да се грижат за LED осветлението (трябват акумулатори)
4.Отопляване на малка оранжерия чрез голям воден буфер и активен нагревател.
Сигурен съм че има и още много варианти и въпроси.
Ще съм много благодарен за мненията ви