Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
radius - майстор
Не мога да повярвям, че 6500К е нормалната дневна светлина, много ми е студена, макар че точно това чета по скалите за цветна температура.
Като ми свети 6500К лампа, имам чувството че все едно в някаква мъгла гледам, не знам как по-точно да го опиша.
ESPACE - майстор
пон фев 21, 2022 12:16 pmradius написа:
Не мога да повярвям, че 6500К е нормалната дневна светлина
Естествено че не е, специалните лампи използвани в полиграфията са 5000К. Това е цветната температура за вярно определяне на цветовете.
Jacomo - специалист
пон фев 21, 2022 12:20 pmESPACE написа:
пон фев 21, 2022 12:16 pmradius написа:
Не мога да повярвям, че 6500К е нормалната дневна светлина
Естествено че не е, специалните лампи използвани в полиграфията са 5000К. Това е цветната температура за вярно определяне на цветовете.
За тоя стандарт не знаех. Но тя дневната не е постояна. Зависи дали е изгрев, обяд, залез, дали е директно слънце, сянка или светлина, идваща от северен прозорец, дали е облачно...
Lutchezar - майстор
Затова си има параметър съответствие на спектъра на спектъра на дневната светлина. Cri. Стойността е в проценти. Cri=100 е дневната светлина.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Color_rendering_index
kuger - майстор
За мен всичко над 3400 К вече ми синее /личен усет/. Имам чувството, че липсват полусенките.
Правя си комбинация от 2700 и 3400 К и ми е най- комфортно.
Lutchezar - майстор
Цвето- и свето- усещанията са индивидуални и уникални, както слуха, всеки вижда най-добре в конкретни условия. В повечето случаи комбинации дават най-добър резултат, но всичко става с експерименти. Понякога с носталгия си спомням за халогенните лампи. За живачните изобщо не искам и да говоря...
radius - майстор
Сложих 2 осрамки на едното тяло да видя как е. Добре е, но очаквах по-силно да светят, чисто субективно са колкото сегашните, но на 1,5 м дават 1800лукса, а луминисцентните почват от 1700, а като загреят дават към 2000.
То и лумените на луминисцентните са над 3000 (това доста ме учуди), при 1800 на диодната.
Като цяло при двойно по-малко енергия си струва.
Като забележка ще посоча, че има лек брум от захранването на диодните.

Тема "Подмяна на лум.пури 1200мм с диодни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: