Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Разликата между WAGO 221-41х и WAGO 221-61х е колко голям кабел влиза и колко ток носят. WAGO 221-61х събира 6мм2 кабел, а другото 4мм2. Това за 6мм2 кабел е и за по-голям ток.
krasi92 - майстор
А кабела от таблото колко квадрата е
brum - майстор
За 25 ампера предпазител трябва да е поне 4мм2. Ако е повече ще е по-добре. Пък и няма да има чудене малкото или голямото WAGO :) .
vuccappella - напреднал
вт фев 22, 2022 9:23 pmbrum написа:
За 25 ампера предпазител трябва да е поне 4мм2. Ако е повече ще е по-добре. Пък и няма да има чудене малкото или голямото WAGO :) .
Мисля че е 5мм2 , без да проверявам, отделно видях разликата в клемите и просто взимам голямата, нямам някакви ултра тънки кабели , които да пъхам в нея , така че няма негативи , да е по-голямата , дори и да е 4мм2 кабела от таблото.

Като цяло ми звучи лесно и вече се чудя дали сам да не се опитам :? Мерси на всички за помоща.

Отделен въпрос за кабелите на фурната и котлоните , на тях не пише какви са , но сега видях, че трябва да се смени целия кабел на фурната, тъй като не се развива щепсела, някъде да търся онлайн какви са по документация или ако ги отворя от зад може да пише?
Lutchezar - майстор
Правилно, първо гледаш документацията, после ако има още нещо на сайта на производителя, след това гледаш къде влиза кабелът, обикновено се сваля само едно малко капаче и под него е връзката, там задължително има схема или до връзката или на капачето.
brum - майстор
Очаквам да се справиш сам. Не е сложна задачата. Ако нещо те притеснява правиш една снимка, качваш я тук и ще получиш насоки :) .

5mm2 много ме съмнява да е кабела. Това което съм виждал е 4мм2 и 6мм2 като стандартни размери. Ама не е от съществено значение. Щом не е 2.5мм2 всичко е точно :) .
iliya_i - майстор
вт фев 22, 2022 8:42 pmvuccappella написа:
вт фев 22, 2022 6:44 pmiliya_i написа:
вт фев 22, 2022 5:29 pmbrum написа:
Ако щепсела може да се свали директно го сваляш.

Кабел - при мен са 3х2.5мм2 на фурната и 3х4мм2 на котлона.

За клеми WAGO 221-413. По спомен съм с такава, че такова имах. Дават я за 32 ампера. Но при мен са 2 отделни предпазителя по 25A за фурната и котлона. И съответно всяко е на собствена твърда връзка.

Ако трябваше да ги вържа и двете в една обща връзка бих пробвал с WAGO 221-613. Но трябва да се види ще се събере ли в наличното място.
т.к. няма заземление, нулевата клема да бъде 5-ца. WAGO 221-413, WAGO 221-615. за да може да свърже освен работните (2 бр) и защитните (2 бр), както и входящия. Общо 5 бр.
Тоест да взема или WAGO 221-413 или WAGO 221-615 5ца?
По добре вземи 1 серия WAGO 221-413 (3-ка) и WAGO 221-415 (5-ца) или WAGO 221-613 (3-ка) и WAGO 221-615 (5-ца)
vuccappella - напреднал
вт фев 22, 2022 10:44 pmbrum написа:
Очаквам да се справиш сам. Не е сложна задачата. Ако нещо те притеснява правиш една снимка, качваш я тук и ще получиш насоки :) .

5mm2 много ме съмнява да е кабела. Това което съм виждал е 4мм2 и 6мм2 като стандартни размери. Ама не е от съществено значение. Щом не е 2.5мм2 всичко е точно :) .
Кабела от таблото не разбрах какъв е защото е къс в кутията и няма надпис останал по него: Изображение , този до него, който съм опънал е скъсен от една друга кутия, но мисля че е еднакъв, ето го него в близо:

Изображение за жалост и при него текста е изтъркан и не се вижда добре, не е от снимката

Един друг въпрос, долу ми е оставено пространство в шкафа, ако искам да пусна кабелите под него от кутията:

Изображение , има ли това някакъв смисъл, аз си мисля ако поради някаква причина на гърба към стената няма място диркетно да ги свържа в кутията/твърдата връзка и пречат на печката. Но не ми се ще да ги свалям надолу, ако не трябва защото изглежда като повече главоболие.
Последна промяна от vuccappella на вт фев 22, 2022 11:55 pm, променено общо 2 пъти.
vuccappella - напреднал
вт фев 22, 2022 10:49 pmiliya_i написа:
вт фев 22, 2022 8:42 pmvuccappella написа:
вт фев 22, 2022 6:44 pmiliya_i написа:

т.к. няма заземление, нулевата клема да бъде 5-ца. WAGO 221-413, WAGO 221-615. за да може да свърже освен работните (2 бр) и защитните (2 бр), както и входящия. Общо 5 бр.
Тоест да взема или WAGO 221-413 или WAGO 221-615 5ца?
По добре вземи 1 серия WAGO 221-413 (3-ка) и WAGO 221-415 (5-ца) или WAGO 221-613 (3-ка) и WAGO 221-615 (5-ца)
Добре , взимам WAGO 221-613 (3-ка) и WAGO 221-615 (5-ца) и една твърда връзка като тази и това е?

Сега, може би е много малоумен въпроса и ще стигнем евентуално до свръзването тези дни като се купят клеми.кабел за фурна и твърда връзка и тогава ще залея форума с още по-малоумни въпроси, но за сега не разбирам за какво точно служи твърдата връзка и как функционира, търсих толкова по нета обяснение и така и не намерих.
Lutchezar - майстор
Твърда връзка означава че няма контакт и щепсел. Кабелите се фиксират в неразглобяемо съединие. Което е скрито например под онзи панел във викиват който си показал.

Тема "Фурна и котлони на един контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: