Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
iarnaudov - помощник
Здравейте,
Преди 3 години станах собственик на стара къща в едно пловдивско селце. До сега като приоритет беше оправянето на стаите вътре, тъй като си живеехме там. За тази година плана е да направим топлоизолация, но има нещо, което ме притеснява - самият покрив няма достатъчно голяма стряха. При слагането на 10см изолация, като гледам ще дойде почти до улуците.
Възможно ли е удължаване на стряхата или трябва да се разкрива и прави наново целия покрив?
Прилагам снимка за повече яснота. Вие как бихте постъпили в случая? Какво бихте ме посъветвали?

Изображение
Christo - майстор
Ако всички прозорци са на такова разстояние от улуците, няма проблем при ремонта на покрива, мертеците(или както там се казват ), да бъдат удължени с около метър, така че да има 20см за изолация и пак да остане стреха. Покривът ще прихлупи къщата, но няма да засенчи прозорците. Трябва да се направи сметката колко "ще слезе" надолу покривът. Ако не стигне разстояние, прави се надзид с бетонен пояс. В този случай се променя височината на кота корниз и може да има проблеми с общината и съседите. Бих препоръчал консултация с архитект или строителен инженер.... Тези пукнатини по мазилката са притеснителни....
Grozdev - специалист
Каго гледам от снимката с този арх .стил тип "седящ улук" със широкия ФРИЗ под него , си мисля че ако
целта е да не"щръкне" изолацията пред улука, е редно да има сачак.
Удължаване на ребрата е напълно възможно / с метър ще е много / но и с 60-80см ще е добре .
Няма да е проблем със засенчването , има достатъчно надзид над плочата или/ гредореда най вероятно /
или пруски под.
Проблема ще е вдруго. Трябва се демонтера поне 3 те реда керемиди /сигурно е 4 скатен покрива! /
и улука , после нов .А ако е от " онова време", са захващани с тенекедж.сглобка а и някъде с калай , няма разглабяне. после демонтаж дъсчена обшивка и квото там има ,летви или кал /хоросан!!
После ребра желтелно същия или близък размер по височина ,/зщото ще легнат на столицата в/у надзида)
за удължаване , странично към старите с разминаване поне 50см от столицата на вътре към билото.
Широкият фриз под улука ще се поизкъкърти на всяко ребро заради наклона.
А дължината на сачака ще се определи най точно ,като се ДОБАВЯТ от СЪЩИЯ мод. и вид керемиди
според допъл.редове.!
Иначе ще стане мангасарянска работа с рязани цигли на 1 -вия ред в улука.
Или по зле пренареждане на всички скатове .

дано съм бил полезен.
:yawinkle:
Lutchezar - майстор
Темата е дублирана с друга в раздел Саниране.
viewtopic.php?f=2&t=68013.
Разликата е 2 дена, явно авторът не е могъл да я намери, пък и не е влизал оттогава...
Grozdev - специалист
чет фев 24, 2022 1:24 amLutchezar написа:
Темата е дублирана с друга в раздел Саниране.
viewtopic.php?f=2&t=68013.
Разликата е 2 дена, явно авторът не е могъл да я намери, пък и не е влизал оттогава...
Ясно ,, стрелял съм във Въздуха!!
От скоро се регистрах , досега само четях теми и коментари.
Нещо не мога се орентирам с " дублирани теми " в различни раздели.
благодарно за пояснението, нямаше се "светна " сигурно.
Здраве да е ..
:yawinkle:

Тема "Ремонт на покрив - възможно ли е удължаване на стряха?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: