• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
чет фев 24, 2022 10:32 pmMamaMy написа:
Лоша нула в таблото. Горе на тавана полюлея се е занулил за арматурата и се получава потенциална разлика между двете нули. Викай грамотен техник преди да си се запалил! Този с полилея не е виновен. Връзването си е правилно. Мислещи електричари няма напоследък. :?

Благодаря! Странното е, че от 2 дена пращенето изчезна.. и сега се чудя дали да викам електротехник, защото определено ме притеснява факта, че изобщо това правщене се беше появило.. но пък не ми се иска да режат гипсокартона след като спря да се чува. Какво бихте посъветвали?
Благодаря предварително!
Кики - специалист
Следващия път може и да го видиш, ама може да няма време за реакция. Трябва да се установи проблема, дори да се окаже че два плъха са се онождали и просто са пъшкали по-силно а на теб ти се е чуло като пращене.
Hoвoceлckи - майстор
Според мен: "нулата" е повдигната на потенциал спрямо "земя". Както каза МамаМу - лоша връзка на нулата някъде. При монтажа на полилея се е получило съприкосновение на нулата му със скарата на окачения таван. Той доста вероятно има галванична връзка с арматурата и от там се явява "заземяване". Добре е кадърен електротехник да понапряви някои измервания (на първо място - разлика в напреженията на трите фази в ГРТ; ако там няма такава - напрежението в "апартамента" по-ниско ли е?). Проблемът може да стане наистина сериозен/опасен във всякакъв момент от време - от съвсем скоро до "никога".
hidrazin - майстор
Боже колко мъка има на тоя свят...
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Мм да, един непрокопсал като старшина при военните, постоянно се изхожда след моите постове. В момента го имам "ефекта" на строителен обект (в Банско). Заповядай да ти го покажа 1:1.
hidrazin - майстор
Мдааа... на строителните обекти се намират всякакви некадърници...
Кво ще ми покажеш, как носиш тухли ли? :lol:
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Ще ти покажа, че в таблото на ЕРП-то напрежението на трите фази е по 245V. По временния кабел (около 50м) има много наставки. В първото табло на обекта една от фазите е 210V. Климатичари запояваха ППР тръби и се оплакаха, че докосвайки с поялника скарата с профилите за окачения таван, искряло. Като потенциал напрежението се оказа 20-тина волта. Тъй като и там трябваше да убеждавам едни ... само за демонстрация свързах нулата към мълниезащитното земно. Проблемът с искренето веднага изчезна.
FM STEREO - специалист
Според мен това пръщене не идва от полилея, а от някоя разклонителна кутия, авторът на темата споменава, че то се пявява при включен бойлер, ако е подвързан от някоя разклонителна кутия, има много такива "изпълнения"...съветът ми е да си извика кадърен ел.техник да оправи бакиите!
Hoвoceлckи - майстор
Определено, трябва на място да се види какво се случва. Разклонителна кутия в хол, от която е захранен бойлера ... ми звучи твърде малко вероятно. Но знае ли се ... Не може да се изключи и варианта, че бойлерът офазява арматурата/профилите ...
  • 1
  • 2

Тема "ПОМОЩ: Пращене на кабели?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: