Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
Дайте съвет за следната ситуация.
Трябва да се пробие отвор и да се свърже аспиратор към така нареченото коминно тяло .
Ситуацията е следната схема:
Прикачен файл:
komin.png
Въздуховода е плосък ф150 .
Към по голямото тяло (знам че не трябва да се включвам в него :-D )няма как да направя заход защото колена които трябва да използвам са дължина 60см а общата дължина на двете тела е 50см и излизам от очертанията на комина.
За малкото няма да ми стигне площта да включа нещо с нормално фи към него ,така както е зидано ,ако беше завъртяно на 90 градуса ясно.
Някаква идея как да се включа?
Някои знае ли прилизителен размер на отвора на малкото тяло като е разположено така и дали може да се включи поне ф125 в него в тази му част?
iliya_i - майстор
вт мар 01, 2022 2:35 pmкокоо написа:
Здравейте,
.....

За да получиш отговор, първо трябва да си изясниш въпроса.

Ако въздуховора е ф150, то това значи кръгъл с диаметър 150 мм.
Ако е плосък, трябва да си има два размера - например 204х60 мм (което пък като сечение е равно на кръгъл ф125).

Та ти какво всъщност попита?
miliad - майстор
Слагаш на комина розетка ф 125, преди комина от плосък 204 минаваш на ф125 и с прехода влизаш в розетката.
Принципно 204 не се побира в комина забива в разделителната стена.
вт мар 01, 2022 6:19 pmiliya_i написа:
вт мар 01, 2022 2:35 pmкокоо написа:
Здравейте,
.....

За да получиш отговор, първо трябва да си изясниш въпроса.

Ако въздуховора е ф150, то това значи кръгъл с диаметър 150 мм.
Ако е плосък, трябва да си има два размера - например 204х60 мм (което пък като сечение е равно на кръгъл ф125).

Та ти какво всъщност попита?
Въздуховода е плосък 227х94 .Ето този http://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=63&c=75&pid=1142.
Обаче ако използвам 2 колена за да се пробвам да се включа в основният комин дължината им е 576мм а дължината на коминото тяло е 500мм и не мога да се включа.
Другият вариант както върви право директно да се включа в по малката част на коминото тяло с такъв преходник http://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=63&c=75&pid=1145 ,но не знам колко е реално малкият отвор .Според това http://expobulgaria.com/pictures/pic_bi ... 013939.jpg около 130мм ,според други източници доста по малко.
Последна промяна от кокоо на вт мар 01, 2022 7:55 pm, променено общо 1 път.
вт мар 01, 2022 7:24 pmmiliad написа:
Слагаш на комина розетка ф 125, преди комина от плосък 204 минаваш на ф125 и с прехода влизаш в розетката.
Розетка на ф125 ще стане ли на по малката част от коминното тяло?
miliad - майстор
Да. Ти трябва да се включиш в малкия отвор.
вт мар 01, 2022 8:22 pmmiliad написа:
Да. Ти трябва да се включиш в малкия отвор.
Благодаря.
Знам че принципно трябва да е в него ,но на повечето схеми за двойно коминно тяло включването е от към тясната страна където би трябвало да е 300мм в габаритни размери ,съответно и отвора по голям ,а така завъртяно не бях сигурен че ще може да се включи.
Дали ще е проблем включването максимално близо до тавана ?Прехвърлянето към основното тяло на ниво плоча или над плочата се осъществява?
iliya_i - майстор
Имаш и вариант преди влизане в комина да минеш на кръг и да направиш чукранта с кръгли колена.
http://www.leksgroup.com/l_bg/?s=5&i=63&c=113&pid=1755
Тогава ще ти стигне разстоянието. Просто жертваш 6 см от височината на крайния шкаф до комина. Височнианта на лицето го запазваш, за да не се разваля визиата.
kozl - майстор
вт мар 01, 2022 7:54 pmкокоо написа:
вт мар 01, 2022 7:24 pmmiliad написа:
Розетка на ф125 ще стане ли на по малката част от коминното тяло?
Мисля, че тясната страна на по-малкия отвор е 12 см. С малко зажулване на стените съм вкарвал тръба Ф125 в тясната стряна на малкия отвор. В широката му страна трябва да има светло 20 см. Там и Ф160 ще влезе.

Тема "Свързване аспиратор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: