Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
GGK - специалист
Ъпдейт по моя случай.

Брокерът просто е идиот. Брокерите по принцип са пълни паразити, но за съжаление, в повечето случаи са и идиоти. Този, който ми се падна беше такъв.

Имотът няма "неуредени регулационни сметки със съседите". Действително, ако има такива, те трябва да са отбелязани на скицата и на нотариалния акт.

Моят съвет, към тези, които някога в бъдеще изпаднат в такава ситуация е - изровете си всички нотариални актове от Агенцията по вписванията. Ще ви излезе някакви левчета, но ще разберете историята на имота.
По този начин се видя, че имота е придобит по давност още през 1987 г. и тогава действително е имал неуредени регулационни сметки. През август 2015 г. с друг констативен акт отчуждените части са признати за част от имота и точка.
Не точно точка, де защото както адвокатката ми изпищя - до август 2025 г. някой може да дойде и да си ги иска тия части. После, като си седна на дупето и чете някаква практика заключи, че шансът съда да ти вземе тия отчуждени части е практически нулев. Дори и да не е изтекъл давностния срок за обжалване на акта. Както и да е, купих го имота.

Това, което ме шокира от ходенето ми при архитект и геодезист беше, че и двамата (с различни думи) ми казаха, че законът си е закон, но как го прилагат в съответната община и съответния главен архитект... само те си знаят. Казаха ми, че може би ще имам грижи, ако реша да строя някога (каквито планове имам), защото нямало граница между пътя и моя имот. Посъветваха ме да ида до общината и да се срещна с архитекта, но след като три седмици беше болен с ковид, се отказах. Както каза жена ми, ако толкова не можеш да строиш ще му сложим няколко каравани с навеси между тях и ей ти имение :-D

Толкова по темата.
gnt69 - майстор
ср мар 02, 2022 7:56 pmGGK написа:

Това, което ме шокира от ходенето ми при архитект и геодезист беше, че и двамата (с различни думи) ми казаха, че законът си е закон, но как го прилагат в съответната община и съответния главен архитект... само те си знаят. Казаха ми, че може би ще имам грижи, ако реша да строя някога (каквито планове имам), защото нямало граница между пътя и моя имот. Посъветваха ме да ида до общината и да се срещна с архитекта, но след като три седмици беше болен с ковид, се отказах. Както каза жена ми, ако толкова не можеш да строиш ще му сложим няколко каравани с навеси между тях и ей ти имение :-D

Толкова по темата.
Граница си имаш защото имаш имот който си купил по скица. Отиваш пак при геодезиста и искаш протокол за трасиране на имота, съответно и трасиране. После си правиш лека ограда което значи до 60 сантиметра плътна част, нагоре ефирна, кеф ти с мрежа, кеф ти с пана и др. Не ти е необходимо разрешение за строеж на лека ограда, протокола за трасиране е достатъчен. :partyman:
GGK - специалист
ср мар 02, 2022 9:16 pmgnt69 написа:
Граница си имаш защото имаш имот който си купил по скица. Отиваш пак при геодезиста и искаш протокол за трасиране на имота, съответно и трасиране. После си правиш лека ограда което значи до 60 сантиметра плътна част, нагоре ефирна, кеф ти с мрежа, кеф ти с пана и др. Не ти е необходимо разрешение за строеж на лека ограда, протокола за трасиране е достатъчен. :partyman:
Мда, ще трябва, че реално на две от страните нямам ограда и трябва да се сложи нещо.
Но едно по едно, сега да си взема нотариалния акт, да оправя партидата в енергото, после да видим къщето дали трябва да се постегне и тн. :)

Тема "Поземлен имот в урбанизирана територия?!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: