Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
firefighterkn - помощник
Здравейте на всички.
Предстои ми изграждането на едноетажна къща. 63кв.м - тухлена с колони пояс и гредоред. 20х10-5м дължина.
На място, на което имаше стара кирпичена без мазе къща, навремето за да е на по-високо от останалата част от двора под самата къща има глинен насип върху земята - почвата, най-вероятно с цел изолация или повдигане на нивото на къщата, спрямо двора.
Майсторът, който ще строи ми предлага за направата на основните да бъде - Тип фундамента плоча - 35см дебела с двойна скара, в която ще бъдат заложени колони 25х25 икомуникацията - мръсен канал и чиста вода.
Въпросите са ми :
1. За тази фундаментна плоча, трябва ли да се
прави възглавница от пясък и чакъл или трябва да се премахне въпросният насип от глина, или може само да се подравни и да започне да се лее бетонът?
2. Такъв тип фундамент ще "носи" ли тежината на сградата.?
Предварително ви благодаря. :rock:
brum - майстор
Редно е като строите нещо да имате проект за него. Не е толкова скъп проекта, а реално ще ви спести пари. Ако се окаже, че ви трябва 30% по-малко желязо и 30% по-малко бетон не само ще сте избили проекта, но и сте напред.

А тук инвестираш в нещо дето ще живее сигурно повече от теб. Някак си не ми изглежда оправдано да се питаш по форумите какви основи да излееш.

Ако толкова не държиш на проект и занимавки с общини се консултирай с конструктор на място. Предложи му да изготви проект който да е само за целите на строителството. Така ще може да вземе в предвид нещата дето ти не ги виждаш и няма как да ги споделиш тук. Неща които са важни за да може да се даде отговор на въпросите ти.
firefighterkn - помощник
пет мар 11, 2022 3:48 pmbrum написа:
Редно е като строите нещо да имате проект за него. Не е толкова скъп проекта, а реално ще ви спести пари. Ако се окаже, че ви трябва 30% по-малко желязо и 30% по-малко бетон не само ще сте избили проекта, но и сте напред.

А тук инвестираш в нещо дето ще живее сигурно повече от теб. Някак си не ми изглежда оправдано да се питаш по форумите какви основи да излееш.

Ако толкова не държиш на проект и занимавки с общини се консултирай с конструктор на място. Предложи му да изготви проект който да е само за целите на строителството. Така ще може да вземе в предвид нещата дето ти не ги виждаш и няма как да ги споделиш тук. Неща които са важни за да може да се даде отговор на въпросите ти.
Благодаря за мнението :o
Grozdev - специалист
Със Фундаментна пло(а и пясъчна "възглавница " под нея са строени всички блокове през мин.век. но Не и върху насип ! Копае се доста на долу до здраво. Пясъчната възглавница има конкретна цел там.
От питането става ясно че няма да има 3,4или 5 етажа ! Така че такава плоча не е нужна. Но ако се направи така , тя ше е на ниво доста по ниско от двора и без бетоснови /цокли / няма да мине. Ще стане нещо като тип " басейн". По добре е с ивични основи и колони или стъпки за колони вързани с рамбалки м/у тях .Всепак е на 1 етаж и с гредоред. Насипа от старата се използва за обратенп насип .После само бет.настилка 8-10см със 1 завр. мрежа за под .А нивото на гот. под с 1 или 2 стъпъла от терена по собств.преценка.Ако има де невилация на терена може и на равно.Преди настилката се спазва : комуникации ,обр.насип , трамбоване , найлон ,заварена мрежа , бетон. /с предвидено ниво за готов под/ .( ТИ , замазка , плочки , или дюшеме , ламинат !??? ) . това е желателно предварително да е ясно.
:yawinkle:

Тема "Въпрос относно основни на едноетажна сграда." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: