• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Christo - майстор
вт фев 15, 2022 1:40 pmdolli написа:
Лично мнение, с презумпцията, че на вкус и цвет ... Визуализирана къщата прилича на къща от морски контейнери.
+1!
kivanov - специалист
Като малък ме пращаха при баба на морето и все гледах контейнеровозите. Явно сега се е проявила тази травма от ранните ми години :) Все пак благодаря ви за мнението. :)
BLUEPUPIL - майстор
Така наречената Cube-Shaped къща
отдавна пусна корени в цивилизования
свят. В БГ по традиция има лаг[lag],
който се удължава от липсата на
качествена хидро-изолация за
плоския покрив.

Прикачен файл:
QQW4.jpg
PIP - майстор
Само да не е криворазбраната цивилизация. Това, че някъде изглежда добре вписана подобна къща не я прави автоматично подходяща за климат с 4-5месеца зима и/или където съседните къщи нямат нищо общо една с друга като архитектура. Така извадена от контекста изглежда супер, но точно местоположението, географско и демографско е от основно значение според мен за подобни различни сгради. Може да се страхотна или като на свинче звънче в люлин примерно (нищо лично на живеещите там :))
kivanov - специалист
Имам РС (чакам обжалване) имам 2 оферти за груб строеж. Нещата стават криви. За 1 ден желяозото от 1,6 стана 2.5 на кг. Ще видим. Дограмата се качи с 4%.
skostadinov - специалист
Упс пак започва да става мазало. Мисля, че желязото скочи рязко заради войната. Ако не се лъжа внасят доста неща от Русия.

Иначе браво за РС.
Можеш ли да споделиш колко време отне ваденето на скица Виза, после съгласуването с ЧЕЗ и Софийска вода и след това РС?

На мен най-после след почти година ми одобриха ПУП-А, та сега и аз подхващам към Виза и т.н. Проекта ми е почти готов.
kivanov - специалист
пет мар 11, 2022 5:55 pmskostadinov написа:
Упс пак започва да става мазало. Мисля, че желязото скочи рязко заради войната. Ако не се лъжа внасят доста неща от Русия.

Иначе браво за РС.
Можеш ли да споделиш колко време отне ваденето на скица Виза, после съгласуването с ЧЕЗ и Софийска вода и след това РС?

На мен най-после след почти година ми одобриха ПУП-А, та сега и аз подхващам към Виза и т.н. Проекта ми е почти готов.
Привет с малко закъснение. Всичко с изключение на РС беше издадено за по-кратък срок от този, който е на сайта на р-н Витоша. Само РС се забави заради човек болен от ковид и забравени 2 чертежа от ВиК специалиста ми. р-н Витоша бяха меко казано впечатлени от проекта ми(не говорим за визия и т.н, а за оформяне и спазване на нормативната база). Нямах доклад от надзорна фирма. Нямаха никакви коментари. Нямам забележки към сроковете и към отношението им. Същото с ЧЕЗ и Софийска вода. Софийска Вода ми съгласуваха проекта за 7 дни от обявените 30. Това не означава, че съм съгласен с всички тъпи документи, които трябваше да вадя :)
Имам файл, в който записвам всички срокове и като ми остане време ще пиша с точност кое колко е отнело.

В крайна сметка реших, че започвам да строя и каквото сабя покаже. Чакам документите и се готвя началото на април да действам. Евентуално ще променя графика малко. Вместо фасада да се прави септември/октомври ще я оставя за следващата пролет, а през това време ще правя всичко вътре.
skostadinov - специалист
Привет!

Звучи обнадеждаващо! Аз съм към община Панчарево и там са доста по-туткави. Ще се надявам и по моя проект да няма забележки (уж така ми е обещала архитектката).

Иначе напълно те подкрепям, действай и това е. Нямам как да знаеш колко дълго ще продължи войната и ефекта от нея и ковид. Може да отнеме години да се стабилизира пазара, а може и цените бавно и славно да си продължат нагоре. Така, че в момента в който и моите документи са готови започвам и както каза ти "Каквото сабя покаже".

За фасадата и аз така планирам да направя. На следващата пролет, но пак зависи как ще се развият събитията с документите при мен.

Какви документи са ти изискали от Чез и Софийска вода? Нещо извън стандартните описани?
Също би ли споделил при теб каква мощност изчислиха, че ще ти трябва и какво реално заяви при съгласуването с Чез?

Аз имам един може би лаишки въпрос относно присъединяването към Чез и много ще се радвам ако имаш инфо по темата да го споделиш.
Когато подаваш документите за съгласуване с Чез предполагам трябва да кажеш от каква мощност имаш нужда и дали искаш монофазно или трифазно захранване. В случая ако заявиш примерно 30 KW трифазна партида и от Чез кажат "сори нямаме такава мощност" и запишат в съгласуването изграждане на трафопост, можеш ли да си промениш искането или каквото запишат остава крайно? Тоест обратим ли е този процес с ново съгласуване или...? Предполагам, че няма как предварително да разбера какви свободни мощности има около мен, за да знам какво да поискам.
kivanov - специалист
вт мар 15, 2022 10:35 amskostadinov написа:
Също би ли споделил при теб каква мощност изчислиха, че ще ти трябва и какво реално заяви при съгласуването с Чез?

Аз имам един може би лаишки въпрос относно присъединяването към Чез и много ще се радвам ако имаш инфо по темата да го споделиш.
Когато подаваш документите за съгласуване с Чез предполагам трябва да кажеш от каква мощност имаш нужда и дали искаш монофазно или трифазно захранване. В случая ако заявиш примерно 30 KW трифазна партида и от Чез кажат "сори нямаме такава мощност" и запишат в съгласуването изграждане на трафопост, можеш ли да си промениш искането или каквото запишат остава крайно? Тоест обратим ли е този процес с ново съгласуване или...? Предполагам, че няма как предварително да разбера какви свободни мощности има около мен, за да знам какво да поискам.
Аз сам реших колко ще ми трябват :) С поглед в бъдещето :)
2 ел. коли по 11kW = 22kW
1 печка за сауна 9kw = 9kW

И си поисках 40kW и ми казаха да правя трафопост, НО се оказа, че има сграда до мен, която също трябва да направи трафопост. Следователно те са готови преди мен и следва аз да се вържа към техния. Нещо такова. Надявам се да няма изненади, но ще видим. Чува се, че дори сега нямат капацитет на някои места и бих предпочел да си наглася нещата за бъдеща електрификация, а не после да се чудя. Честно казано ще стане ясно като дойде време да ме вържат. ПлануваХ като заживея в къщата да си взема ел. кола за София, но мисля, че тази покупка ще се проточи във времето, но е неизбежно.

Нещо, което пропуснах. Таксата за РС за 517,75кв.м, от които 82кв.м. е допълващо застрояване е 4697.11лв.
skostadinov - специалист
вт мар 15, 2022 5:54 pmkivanov написа:
Аз сам реших колко ще ми трябват :) С поглед в бъдещето :)
2 ел. коли по 11kW = 22kW
1 печка за сауна 9kw = 9kW

И си поисках 40kW и ми казаха да правя трафопост, НО се оказа, че има сграда до мен, която също трябва да направи трафопост. Следователно те са готови преди мен и следва аз да се вържа към техния. Нещо такова. Надявам се да няма изненади, но ще видим. Чува се, че дори сега нямат капацитет на някои места и бих предпочел да си наглася нещата за бъдеща електрификация, а не после да се чудя. Честно казано ще стане ясно като дойде време да ме вържат. ПлануваХ като заживея в къщата да си взема ел. кола за София, но мисля, че тази покупка ще се проточи във времето, но е неизбежно.

Нещо, което пропуснах. Таксата за РС за 517,75кв.м, от които 82кв.м. е допълващо застрояване е 4697.11лв.
Ясно! Значи с 2 думи си изкарал късмет, че някой до теб вече е изял дървото преди теб и ще поделите разходите.
Аз точно от това се притеснявам. Да не ми запишат изграждане на трафопост понеже аз ще съм кажи речи първата къща точно в този район. И предвид факта, че около мен вече има големи консуматори като Вила Спаго и някои стари промишлени сгради, може и да няма много налични мощности. Та реално ако ми запишат трафопост, ще трябва да се подготвя с едни допълнителни 40-50К лв, които не съм ги планирал :D После чакай Чез да откупи нещо :D
Посъветвах се с човека дето ми движеше преписката за ПУП-а и той ми каза, че имам право на един опит. Тоест ако заявя повече и ми запишат "трафопост", няма как да се коригира това и да поискам по-малко :). Това което ме посъветва той е да заявя нещо малко от сорта на 12 KW монофазно и после след като минат важните процедури ако искам да си пусна заявление за увеличение на мощността или пък след време да си пусна заявление за смяна/нова/втора партида за трифазен. Не съм сигурен дали ще се получи, но ми звучи добре като идея.

За РС, да сумите са си сериозни за жалост, но това поне е нещо, което можеш горед долу да предвидиш и да планираш.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: