Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Конденз.
Нормално, днес беше топло, а в такива дни е по добре да работи по график, не на минимум. Пресостат има ли тази камина? Ако има почистен ли е?
Температура на водата?

Kakvidich, при такива условия 10ка би работила по добре.
balchik_bul - специалист
вт мар 15, 2022 6:13 pmKakvidich написа:
вт мар 15, 2022 4:01 pmТрифон П.Трифонов написа:
Радвам се, че се включи подкрепление! Тъкмо бях започнал да се напъвам с радиаторите.
Те се включиха, ама никой не казва дали ще стигат така позиционирани или не хххаха!
Сигурно изглеждам тъп! Ама не ми е силата това, поради тази причин и питам вас, които разбирате!
Ще ти дам съвет, защото имам Грейко 10 кВт, а преди това бях на дърва 25 кВт.
Предимства на Грейко:
1. Грейкото са НАЙ-ИКОНОМИЧНИ, т.е. по-малко от топлината ще отиде в комина.
2. Имат голям "резервоар", събира 3 чувала пелети.
3. По-малко се повреждат. (макар, че и при тях има повреди и недостатъци).

Недостатъци на Грейко:
1. Грейкото са по-скъпи.
2. Много се чака (аз чаках 80 дни).
3. Много са тежки (носенето на 3-ти етаж без асансьор ми отне 4 часа и къртовски мъки).

Разликата м-у 10 кВт и 16 кВт.
С 10 кВт по-бавно ще стигнеш нормална температура (От 10 до 23 градуса ще ти отнеме около 60 мин, а с 16 кВт около 45 мин).
С 10 кВт ще е по-икономично с около 10%.
balchik_bul - специалист
Забравих да напиша!

Ако имаш дневен режим (КАМИНАТА няма да работи цял ден) купи си интернет модул.
Когато е студено я пускам 30-40 мин. преди да се прибера (от смартфона), а когато е топло 10-15 мин. преди да се прибера.
Така е най-икономично, защото 8-9 часа няма никой в къщи, а всеки градус разлика м-у вън и вътре (при средно качество на топлоизолация) води до около 100 Вт загуба.
Т.е. навън -5 градуса в къщи 20 градуса, разлика 25 градуса, по 100 Вт, 2.5 кВт ЗАГУБИ.
Ако в къщи е 10 градуса, разликата ще е 15 градуса, т.е. загубите ще са 1.5 кВт. Спестява се 1 кВт по 9 часа, т.е. 9 кВт/часа, т.е. 4-5 кг. пелети на ден.
Когато ме няма няколко дни, пускам камината 2-3 часа преди да се прибера (да стопли мебели и стени).
jangeloff - специалист
.... ама никой не казва дали ще стигат така позиционирани или не ...
Как да ти отговоря, като системата ми е правена преди много години, за камина на дърва, на око, и все още не съм доволен от разпределението на глидерите? Глидерите са чугунени руски, нямам си и представа за мощност. Но спалната я стоплихме чак сега, когато минахме на пелети.
Отоплявам 4 помещения, стаите са с южно изложение:
1. Хол - 24 кв.м. - само камината - около 23-24 градуса.
2. Спална - 16 кв.м. - 16 глидера, не са достатъчни, отворен на максимум - около 19-20.
3. Кухня - 9 кв.м. - 12 глидера, прекалено много, радиатора е почти затворен - не се диша.
4. Баня - 3 кв.м. - 1 лира предостатъчна , също крана е на минимум не съм мерил, но е комфортно.

То и зима нямаме в нашия регион. При по студено време качвам Т на водата, Т=68-70, при топло време Т=65-66.
Не искам никога да се връщам на дърва, бих минал на газ .... Но ... газопровода само мина покрай нас, и излезе през Сърбия ...
Горе долу както пееха Замунда Банана Бенд, "Влакът с американската помощ току що пристигна и отмина първи челен коловоз... и от вътре се чуваше американското ПОМОООЩЩЩ"
:-D
Kakvidich - специалист
Много благодаря на трифон и на всички останали, които помогнахте да ми се поизясни малко!
Kakvidich - специалист
вт мар 15, 2022 8:36 pmjangeloff написа:
Как да ти отговоря, като системата ми е правена преди много години, за камина на дърва, на око, и все още не съм доволен от разпределението на глидерите? Глидерите са чугунени руски, нямам си и представа за мощност. Но спалната я стоплихме чак сега, когато минахме на пелети.
2. Спална - 16 кв.м. - 16 глидера, не са достатъчни, отворен на максимум - около 19-20.
3. Кухня - 9 кв.м. - 12 глидера, прекалено много, радиатора е почти затворен - не се диша.
4. Баня - 3 кв.м. - 1 лира предостатъчна , също крана е на минимум не съм мерил, но е комфортно.

То и зима нямаме в нашия регион. При по студено време качвам Т на водата, Т=68-70, при топло време Т=65-66.
Не искам никога да се връщам на дърва, бих минал на газ .... Но ... газопровода само мина покрай нас, и излезе през Сърбия ...
Горе долу както пееха Замунда Банана Бенд, "Влакът с американската помощ току що пристигна и отмина първи челен коловоз... и от вътре се чуваше американското ПОМОООЩЩЩ"
Аз смятам да сложа панелни радиатори! Как смяташ ти? Би следвало да си ми вършат като алуминиевите работа! Освен може би че по бавно ще затоплят, но пък може би по бявно ще изтиват!
Kakvidich - специалист
вт мар 15, 2022 8:36 pmjangeloff написа:

А и сега като чета! Ти ми казваш, че с 10кв отопляваш 52м2! Но би трябвало да ми стигнат и на мем з 85м2?нали..това ми е дерта.. И сори, че за 3-4 път питам!
2бр. 1400/600/22
2бр. 1600/600/22
Най голямата лира, която можеш да побереш в банята- мощна лира няма, според мен.

При Т 60/40/23- подаваща, обратна, на стаите, ще имаш общо отдаване- радиатори, лира, печка- около 5 киловата, което е малко над килограм на час.
Колкото повече застудява, увеличаваш Т на водата.
При Т75/55/23- (печка на 80 градуса), имаш 2 радиатора по 1823 вата и 2 по 2083 вата + 1400 от камината+ неизвестните на лирата и ей ти ги 10 киловата.
Ако искаш, вземи си и четирите на 1600.
Камината да не работи под 60 градуса! Налага ли се, минава се на график.
Другият начин на работа е по СТ (стаен термостат), а камината настроена на 70гр примерно. Така пишат, че е икономично, но понякога кондензират горките- пример от днес. Затова аз препоръчвам график, когато е по топло.

Забравих да споделя, че това са сметки за радиатори Корадо, панелни.

Шпек- 3......4!
Kakvidich - специалист
вт мар 15, 2022 9:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
2бр. 1400/600/22
2бр. 1600/600/22
Най голямата лира, която можеш да побереш в банята- мощна лира няма, според мен.

При Т 60/40/23- подаваща, обратна, на стаите, ще имаш общо отдаване- радиатори, лира, печка- около 5 киловата, което е малко над килограм на час.
При Т75/55/23- (печка на 80 градуса), имаш 2 радиатора по 1823 вата и 2 по 2083 вата + 1400 от камината+ неизвестните на лирата и ей ти ги 10 киловата.

Шпек- 3......4!
Ей го! Ти си човека и може би много те ядосвам, но не това целя! Надявам се да ме разбираш правилно! Благодаря ти много и от сърце! Не се познаваме, но съм човек, който уважава и цени помоща и след това е признателен и мога ли ще помогна!! Само наистина последно за тея радиатори! Няма как да сложа 60! Най-вероятно ще са 40, но за сметка на това имам по над 2м ширина! Та въпроса ми е : Гледам 40на колкото е нужно дължина за да покриват КВ, които си ми казал, нали? И по малките, като киловати в хола, по-големите в спалните, нали?!...
П. С... Чета си какво питам и се чувствам,, баси бота,,...хахахахах :toimonster: :toimonster: :toimonster: :toimonster: :toimonster: :toimonster: :toimonster:
Kakvidich - специалист
вт мар 15, 2022 9:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
2бр. 1400/600/22
2бр. 1600/600/22

Другият начин на работа е по СТ (стаен термостат), а камината настроена на 70гр примерно. Така пишат, че е икономично, но понякога кондензират горките- пример от днес. Затова аз препоръчвам график, когато е по топло.

Забравих да споделя, че това са сметки за радиатори Корадо, панелни.

Шпек- 3......4!
Да, но търся панелки, които мога да сложа там със същите или близки мощности!?

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: