Най - вълнуващия въпрос зимно време.
S7oyangeorgiev - напреднал
Хора, направо ще полудея с тая пелетна камина “Грейко Бижу 16kW”. :x Мине не мине два, три дни ми изкарва грешка “отворена врата”… чистя всичко основно всеки път… и пак… хоп “отворена врата”… :| а да не говоря, че всеки ден при чистене, кошницата ми е пълна най-малко до половината със пепел на бучки. Понякога дори за 24 часа, отварям да чистя и кошницата е пълна до горе! Момчетата от сервиза ми казаха, че горе под капака се чистело 1-2 пъти в месеца… аз я чистя 2 пъти седмично и не спира да ми изкарва тая грешка “ отворена врата”! Дайте идея от какво може да е, в чудо се виждам вече! Възможно ли е да изкарва тази грешка и да пълни кошницата с бучки от пепел, поради запушен комин или някакъв проблем с комина? :?
Последна промяна от S7oyangeorgiev на ср мар 16, 2022 7:36 am, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт мар 15, 2022 10:51 pmS7oyangeorgiev написа:
Възможно ли е да изкарва тази грешка и да пълни скарата с бучки от пепел, поради запушен комин или някакъв проблем с комина? :?
Разбира се че е възможно, тази грешка я дава предпазният пресостат, който при изправна димоходна система трябва да отчетевакуум в горивната камера. Ако няма вакуум - дава грешка и спира камината. А вакуум може да няма по различни причини, но основните са или отворен вход или запушен изход след камината. . Провери/огледай уплътненията на вратата, противовзривната клапа, капаците за чистене горе и долу, тягата на комина, почисти кюнците... Може в някои моменри рятъра да надува обратно в комина, такива неща...
S7oyangeorgiev - напреднал
а проблема със пълната кошница? Пак ли от комина ще е? :?
От комина и от пепелявите пелети.
balchik_bul - специалист
Хора, направо ще полудея с тая пелетна камина “Грейко Бижу 16kW”. :x Мине не мине два, три дни ми изкарва грешка “отворена врата”… чистя всичко основно всеки път… и пак… хоп “отворена врата”… :| а да не говоря, че всеки ден при чистене, кошницата ми е пълна най-малко до половината със пепел на бучки. Понякога дори за 24 часа, отварям да чистя и кошницата е пълна до горе! Момчетата от сервиза ми казаха, че горе под капака се чистело 1-2 пъти в месеца… аз я чистя 2 пъти седмично и не спира да ми изкарва тая грешка “ отворена врата”! Дайте идея от какво може да е, в чудо се виждам вече! Възможно ли е да изкарва тази грешка и да пълни кошницата с бучки от пепел, поради запушен комин или някакъв проблем с комина? :?
И при мен се получи "отворена врата" - с 10-ка съм.
Направих следното:
1. Сложих капа (шапка) на комина.
2. На уплътнителя на вратата имаше малък процеп - запуших го със залепващо алуминиево фолио (нямах термоустойчив шнур).
3. На касата за закрепване на вратата (от страната на пантите) имаше кръгъл отвор с Ф около 8 мм. Запечатах го със залепващо алуминиево фолио (възможно е отвора да е технологичен), но по-скоро е грешно поставен, защото от другата страна на вратата със същия размер е отвора, в който е поставен "чопа" за затваряне на вратата.
4. Извърших цялостно почистване на камината.
5. Огледах димогарните тръби (кюнците) - бяха чисти.

От тогава не се е случвало да показва "отворена врата".
Според мен основната причина е в тягата на комина. При силен и променлив вятър тягата в комина "пулсира" и пресостата дава грешна индикация. Това е лесно проверимо: чака се вятъра да спре.
Другите четири неща също оказват влияние.

Съвети:
1. Почисти комина.
2. Почисти буриите.
3. Сложи си хубава капа на комина.

Що се отнася до пълната кошница. Предполагам, че причината е по-сериозна - от запушен комин, до лошо затворени отвори (врата, антидетонатор, горе над пружините, долу под вратата или другаде между горивната камера и вентилатора). Има и по-тривиална причина - лоши пелети.
Залагам каса бира за запушени комин или бурии, предизвикано от некачествени пелети.
balchik_bul - специалист
Гледам, че си с “Грейко Бижу 16kW”, следователно има вероятност за още една съпътстваща причина.
Предполагам, че за дълъг период от време камината е в режим "поддържане", като в същото време си намалил мощността и вентилатора (с цел икономии). Проблема е, че при 16-ката минималната мощност не трябва да пада под 3 кВт.
Тогава камерата работи в режим "не пълно изгаряне", трупат се прах и сажди (не само в камерите за почистване, но и след тях).
При тази хипотеза решението е много лесно: увеличи мощността и вентилатора, а за да няма прегряване използвай график (например 1-2 часа работа, 30-40 мин. спиране).
И още нещо: когато камината работи температурата на водата да се поддържа над 75 градуса. Може и по-малка, но само при загряване или за малко (5-10 мин).
Ако те притесняват колебанията на температурата в стаите, има и друго решение - мини на 10-ка, например с по-малка кошница :-D .
Хубаво е волните словосъчетания да бъдат редуцирани, за да не останат излъгани, в очакванията си, бъдещи собственици на камини 10 и 16.
Вярно е, че голямата може да се ограничи, но малката не може да стане голяма, въпреки еднаквите размери.
ivanovhr - специалист
Аз определено имам нужда от по малка кошница когато е по топло времето и се налага да гори печката, но и да не вдига много бързо температура и да гасне и пали по сто пъти. Живея до гората къщата е стара и си става студено вътре дори лятото. Та слагах пластини да ограничавам, но майка ми чисти през деня печката и все нещо не и е на тамън. И въпроса е как да си закупя кошничка за десятка щом са взаимозаменяеми да я слагам в по топлите месеци, когато и мощноста на печката е намалена. Ако някой от дистрибуторите има и може да ми изпрати нека ми пише и ако му е удобно да ми изпрати за моя сметка.
п.п Умник забравих да кажа моята е 16 от първата година на производство.
balchik_bul - специалист
ср мар 16, 2022 12:22 pmТрифон П.Трифонов написа:
Хубаво е волните словосъчетания да бъдат редуцирани, за да не останат излъгани, в очакванията си, бъдещи собственици на камини 10 и 16.
Вярно е, че голямата може да се ограничи, но малката не може да стане голяма, въпреки еднаквите размери.
Така е. Моята 10-ка може да отдава 16 кВт, но тогава е изключително не ефективна.
Т.е. малката е подходяща за поддържане на малки мощности, но е неефективна при мощности по-големи от 10-12 кВт.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет мар 17, 2022 8:56 ambalchik_bul написа:
Т.е. малката е подходяща за поддържане на малки мощности, но е неефективна при мощности по-големи от 10-12 кВт.
Това пък как го разбра? Напротив - специално при Бижу е по-разумно на малка камина да се сложи по-голяма кошница, отколкото голяма камина с малка кошница. Това идва от факта, че топлообменникът е доста преоразмерен и голямата кошница ще вдигне много малко температурата на димните газове и това няма да се отрази на ефективността - за сравнение Екоспар и др. имат много по-горещи димни газове. Обратно - ако на голяма камина се сложи малка кошница, то има голям риск от конденз, заради преохладени газове.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: