Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kalin72 - майстор
Няма начин да минавам на друго гориво. Не мисля, че на ток, с конвектори, ще ни е по-евтино и същия комфорт.
silent - майстор
По скоро минаване към комбинирано отопление ..особено за хора които са работещи и не са си в къщи през цялото време...в моя случай вероятно ще ми е по-изгодно през преходните сезони септември октомври и ноември март април май да карам основно на климатици а през декември януари и февруари на пелети...със сигурност разхода на пелети ще ми е поне наполовина....което дори при тази цена в момента се ядва...
ls1 - напреднал
В чужбина сходни ли са цените на пелетите?
пет мар 25, 2022 4:05 pmkalin72 написа:
Няма начин да минавам на друго гориво. Не мисля, че на ток, с конвектори, ще ни е по-евтино и същия комфорт.
Естествено.
При цена 500лв, около 4клвт. от килограм, след загубите в комина, цената идва около 0.12-0.13лв/клвтч. Ел. енергията е 0.209лв средно за клвтч.
При разход от 3 тона за сезон, разликата е малко над 1000лв.
Хм!!! Ако включим топлата вода, колко да стане- 1100-200 пари?!!
При тези заплати и аз бих си ги спестил. Що да не ги изхарча за глупости?!

Сравнително малко се топлих на пелети.
Някъде 2018-19 година, цената на хубавите слънчогледови се качи от 200 на 220-30лв. Така задържа до 2020та, миналото лято 245-50, а есента си бахама мамата.

Този сезон отоплявам 50м2, с два климатика. До тук ми коства 390лв.
За топла вода имам 13 клвтч нощна енергия, другото е от слънцето.
Както някои смятат- 1000лв съм икономисал от разлика в цената и с цената на известни неудобства. След още 2.5 сезона, при запазване на тези цени, климатиците са се изплатили. Рахата ми е бонус, както и летните хладинки.

За варненски регион слънчогледовите на Биоенергия Сливен са на 1во място, като качество. Следващите едни русенски, които ползвах една година и накрая от Пелетимаркет, видимо по светли, но пък топлеха също така добре. Това е моето мнение.
silent - майстор
Трифоне в опит да си оригинален пишеш с гъза си....инак не оспорвам приноса и знанията ти във форума...но за мен е трудно разбираемо точно какво искаш да кажеш с витиеватите ти двусмислени и многосмислени писания...със сигурност не претендирам за интелект ма не съм и от от най тъпите...а тях направо не мога да ги мисля...пиши просто кат за прости хора бе човек...
пет мар 25, 2022 10:03 pmsilent написа:
......пиши просто кат за прости хора бе човек...
За София- не знам кои са най добрите пелети, на сносна цена. Съжалявам!
За нашия регион, който си държи на пелетите, Биоенергия- Сливен, слънчогледови.
Още веднъж- извинявай! След 22ч и аз трудно се разбирам.

пп. Уведомил съм компетентните органи, като докладвах мнението (собственото), което те подразни.
Първо бях решил сам да позабърша, но прецених, че безпристрастен трябва да го направи.
silent - майстор
пет мар 25, 2022 5:52 pmТрифон П.Трифонов написа:
пет мар 25, 2022 4:05 pmkalin72 написа:
Естествено.
При цена 500лв, около 4клвт. от килограм, след загубите в комина, цената идва около 0.12-0.13лв/клвтч. Ел. енергията е 0.209лв средно за клвтч.
При разход от 3 тона за сезон, разликата е малко над 1000лв.
Хм!!! Ако включим топлата вода, колко да стане- 1100-200 пари?!!
При тези заплати и аз бих си ги спестил. Що да не ги изхарча за глупости?!

Ей това не го разбирам(а ако се разровя има и по-объркани постове)....хем по евтино хем пестиш...кое последно ти е по изгодно....и последно не съм никой за да ти правя забележка....но факта че ти обръщам внимание говори единствено че следя ценя и уважавам това което пишеш ...и най -малкото пък искам да те обидя
"При цена 500лв за тон слънчогледови пелети, получени около 4клвт. от килограм, след загубите в комина, цената идва около 0.12-0.13лв/клвтч. цена на енергията от слънчогледови пелети
Ел. енергията е 0.209лв средно за клвтч. дневна 24ст., нощна 13ст
При разход от 3 тона примерен разход слънчогледови пелети за сезон, разликата е малко над 1000лв. в полза на пелетите. Имаме 1500лв /12 мвтч от пелети=12.5 ст., срещу 12 мвтч х 0.209=2508лв. за ел. енергия.
Хм!!! Ако включим топлата вода, колко да стане- 1100-200 пари?!!"подгрявана на ел. енергия

Калин е писал- Конвектори
Аз се топля с Климатици.
От тук- той би платил с 1000лв повече, а аз, 4 пъти по малко, предвид КОП и средномесечни температури. С инвертор и хиперинвертор съм.
пелети-1500
конвектори-2508
Моите климатици- 627лв

Дори няма да ги достигна, ама...

Та по скъпо е с конвектори, но по евтино с климатици, сравнено с пелетите.
Тю, да му се невиди- трудно ми беше!!!
kalin72 - майстор
Пелети за целия сезон ми трябват 5.5-6 тона. Отоплявам всички стаи, дори да не се ползват(1 не се ползва)
Пробвах на климатик...топли, ама не е това, което се очаква като кажа "топло". Плюс това, имам само 1 климатик, долу в хола/кухнята. Ако трябва да купя още 2 или 3, в къщата може и да стане прилично "топло" в преходните сезони...
Жако - специалист
съб мар 26, 2022 8:43 amТрифон П.Трифонов написа:
"При цена 500лв за тон слънчогледови пелети, получени около 4клвт. от килограм, след загубите в комина, цената идва около 0.12-0.13лв/клвтч. цена на енергията от слънчогледови пелети
Ел. енергията е 0.209лв средно за клвтч. дневна 24ст., нощна 13ст
При разход от 3 тона примерен разход слънчогледови пелети за сезон, разликата е малко над 1000лв. в полза на пелетите. Имаме 1500лв /12 мвтч от пелети=12.5 ст., срещу 12 мвтч х 0.209=2508лв. за ел. енергия.
Хм!!! Ако включим топлата вода, колко да стане- 1100-200 пари?!!"подгрявана на ел. енергия

Калин е писал- Конвектори
Аз се топля с Климатици.
От тук- той би платил с 1000лв повече, а аз, 4 пъти по малко, предвид КОП и средномесечни температури. С инвертор и хиперинвертор съм.
пелети-1500
конвектори-2508
Моите климатици- 627лв

Дори няма да ги достигна, ама...

Та по скъпо е с конвектори, но по евтино с климатици, сравнено с пелетите.
Тю, да му се невиди- трудно ми беше!!!
:supz: :supz: :) :) :)

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: