• 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 97
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
kivanov - специалист
ср мар 30, 2022 11:45 pmresistbody написа:
Т.К. ще си с равен покрив и там ще ти трябва ТИ
Може да се запознаеш със системите за покрив и сутерен на https://www.austrotherm.bg/
Много разбираемо е написано... НЕ промотирам продуктите им, ползвам други защото аустротерма са малко по-скъпи от Fibran...
Гледах ги преди време и се спрях на тях за всичко различно от вата и вентилируема фасада. Нека да стигна до там :) Мерси. На какъв етап си ти? Предполагам, че си на финалната права.
resistbody - майстор
ср мар 30, 2022 11:49 pmkivanov написа:
[На какъв етап си ти? Предполагам, че си на финалната права.
Далече съм от правата... поредната обиколка въртя... че почвам утре кофраж на кота +6.00м .. иначе дограмата, изолацията и керемидите съм ги купил, както и тръбите и колектора за подовото, рекуператора, частите за термопомпата.. също и половината домакински електроуреди :D Днес и кабелите взех вече... Имам си и 2 партиди за ток та и с това няма да се занимавам.. до тука малко над 100к без цената на имота с всичко описано по-горе около 160 кубика бетон и 9-10 тона желязо.. но съм дал само около 5-6к за труд.. но многоо собствен труд и помощ от роднини.. безплатна логистика от близки пак.. тухли и изолация направо от завода.. разправия голяма е, но съм на бюджет..

п.с.: пък и не ми се налага да пътувам, обекта ми е от другия край на улицата спрямо сегашната ми къща..
Прикачен файл:
viber_image_2022-03-23_14-13-29-909.jpg
nelina_london - специалист
ср мар 30, 2022 10:59 pmnikolov333 написа:
Колко см и каква изолация ползвахте..?
Над първа плоча - 12 см фибран ,отстрани на плочата ,до основите 10 см фибран .Стени с 20см EPS ,еркери с 32 см EPS ,покрив с 35 см вата с коефициент 0,38 .Троен стъклопакет(63м2) с К-бяло-К с 6/7 камерна ПВЦ с топъл дистанционер .Итонг Д700 за минимизиране на термомоста от основите .Гаражът и верандата са отделени от къщата с 10 см XPS в основата и 10/20 см ЕPS на стените.Отоплението е с един канален климатик с мощност 7 kW,който работи максимум 1/2 от денонощието и то на минимална мощност ,рекуператор с 92-95 % КПД.

Коефициентите ни са
Стени -0,15
Под -0,24
Еркери-0,11
Таван -0,11

Отоплителният сезон го пиша приключил, защото отоплението не се е включвало от 3 дни ,а в къщи в момента е 26° .Отоплението за целия сезон (не включвам топла вода,защото няма как да я изчисля) възлезе на 200лв за 600м3 отопляема площ.Минималната поддържана температура е 23°на единия етаж и 24° на другия .
PIP - майстор
крайно време е да отворите прозорците да влезе свеж въздух :shock:
Защо ? От рекуператора,който не се спира , застоял ли е ? :)
В момента работи с мощност 150м3/h ,или за 24 часа ,въздухът в къщи се подменя 6 пъти .Явно по -честичко трябва . :)
Последна промяна от nelina_london на чет мар 31, 2022 1:10 am, променено общо 1 път.
skostadinov - специалист
чет мар 31, 2022 12:24 amnelina_london написа:
Над първа плоча - 12 см фибран ,отстрани на плочата ,до основите 10 см фибран .Стени с 20см EPS ,еркери с 32 см EPS ,покрив с 35 см вата с коефициент 0,38 .Троен стъклопакет(63м2) с К-бяло-К с 6/7 камерна ПВЦ с топъл дистанционер .Итонг Д700 за минимизиране на термомоста от основите .Гаражът и верандата са отделени от къщата с 10 см XPS в основата и 10/20 см ЕPS на стените.Отоплението е с един канален климатик с мощност 7 kW,който работи максимум 1/2 от денонощието и то на минимална мощност ,рекуператор с 92-95 % КПД.

Коефициентите ни са
Стени -0,15
Под -0,24
Еркери-0,11
Таван -0,11

Отоплителният сезон го пиша приключил, защото отоплението не се е включвало от 3 дни ,а в къщи в момента е 26° .Отоплението за целия сезон (не включвам топла вода,защото няма как да я изчисля) възлезе на 200лв за 600м3 отопляема площ.Минималната поддържана температура е 23°на единия етаж и 24° на другия .
Ехаа, nelina, сериозна изолация. Евала!
А относно сметката за отоп. сезон, да няма някаква грешка? 200лв за грубо 6 месеца :?
PIP - майстор
чет мар 31, 2022 1:04 amnelina_london написа:
Защо ? От рекуператора,който не се спира , застоял ли е ? :)
В момента работи с мощност 150м3/h ,или за 24 часа ,въздухът в къщи се подменя 6 пъти .Явно по -честичко трябва . :)
Моята къща е 700м3 с външна и вътрешна изолация, определено по-малко от вашата, но 200лв сметка за 5 месеца студена зима като тази единствено си го обяснявам, че или не отоплявате всичко или не влиза свеж въздух, колкото и да го згрявате. Ако е така поздравления.
Сметката не е за 6 месеца ,а за 4 .Температурата ,вътре , падна под 23° последната седмица на Ноември, а всички нови къщи (с 10 см изолация,също южно ориентирани),около нас , стартираха отоплението в началото на Октомври .
Сметките без отопление и без охлаждане преди това бяха по 80 лв,включващи активно готвене и пране и 200л.бойлер на ток .Рекуператорът харчи макс 5-6 лв. на месец и той влиза в тази сума.
В месеците с отопление, сметките варираха от 112лв до 140 лв .Само Декемврийската бе 150 лв,но тогава бяхме 10 дни бяхме 10 човека в къщи и изваждане още 10 лв.за топла вода .Така ,че цялата сметка излиза макс 200лв за сезона.Отоплението е предимно от прозорците на южната фасада .Дори при -9°в слънчеви дни ,вътре бе мин. 26° през деня ,а климатикът работеше само през нощта.Често ,децата ме питаха дали няма да пусна климатикът на охлаждане ,защото седяха по потник с червени бузи .
Лично следях показанията на електромера,докато бърниках настройките на климатика - напор и поддържаща вентилация .
PIP,просто рекуперацията е нещо незаменимо .Отопляваме всичко, и всички вътрешни врати са отворени ,никога не ги затварям .Ще приложа снимка.
От контролера на климатика в коридора (не е работил 3 дни)
Прикачен файл:
Screenshot_20220331-013808_Gallery.jpg
От рекуператора
Прикачен файл:
Screenshot_20220331-013819_Gallery.jpg
Не съм им сверила часовниците.
Извинявам се на К.Ivanov,за отклонението.
kivanov - специалист
чет мар 31, 2022 12:21 amresistbody написа:
Далече съм от правата... поредната обиколка въртя... че почвам утре кофраж на кота +6.00м .. иначе дограмата, изолацията и керемидите съм ги купил, както и тръбите и колектора за подовото, рекуператора, частите за термопомпата.. също и половината домакински електроуреди :D Днес и кабелите взех вече... Имам си и 2 партиди за ток та и с това няма да се занимавам.. до тука малко над 100к без цената на имота с всичко описано по-горе около 160 кубика бетон и 9-10 тона желязо.. но съм дал само около 5-6к за труд.. но многоо собствен труд и помощ от роднини.. безплатна логистика от близки пак.. тухли и изолация направо от завода.. разправия голяма е, но съм на бюджет..

п.с.: пък и не ми се налага да пътувам, обекта ми е от другия край на улицата спрямо сегашната ми къща..
viber_image_2022-03-23_14-13-29-909.jpg
Хвала на такъви готини роднини. :) И твоят строеж ми се вижда голям :) Стискам палци всичко да ти върви по план :)
чет мар 31, 2022 1:30 amnelina_london написа:
Извинявам се на К.Ivanov,за отклонението.
Няма защо. За мен информацията от теб е много полезна. Виждам, че сте направили нещо много правилно(яко изолация), но виждам, че няма как при мен да е толкова "яко изолация" :) Почвам да се чудя дали вместо газов котел не е по-добре термопомпа. Ще слагам фотоволтаици отгоре и може да е по-изгодно. Ще видим.
Ти си с много остъкления на юг ,така че няма да е нужна много енергия за стоплянето на къщата .Абсолютно вярно е ,че правилния стъклопакет на юг е на положителен топлинен баланс зимата.Изолацията на покрива е най-важна .
Впредвид това,че ще продължат да подпомагат енергийните дружества,за да няма резки скокове на електричеството ,със сигурност е по-изгодно от газ и несигурната му цена в годините.Още повече , ако има собствен добив на ел.енергия от фотоволтаици.
  • 1
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 97

Тема "Парцел -> Къща -> Дом" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: