Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте колеги,
преди около 2-3 години си направих пещ, която основно я паля за да се наслаждавам на огъня и ползвам предната и част като барбекю на дървени въглища. Имам един проблем, който вече ме дразни много и търся начин за решение. Принципно комина тегли отлично, когато огъня е силен, но когато е слаб 30% от пушека излиза отпред и ми опушва челото на, както и цялото барбекю. Когато огъня е силен, също се получава леко подлизване и около 5-10% от пушека излиза отпред. Решил съм да съборя комина и да го изградя наново, но ми трябва съвет как да го изградя, така че да нямам отново същите главоболия. Прилагам снимки на пеща. Вътрешния отвор на комина в частта с червените тухли е 330х160мм. В момента ламаринения край е заменен с коминни тела.

Благодаря предварително.

Прикачен файл

20191029_131623.jpg

Прикачен файл

20201004_133901.jpg

Прикачен файл

20201009_174247.jpg

Прикачен файл

20220329_182351.jpg

Прикачен файл

20201009_174239.jpg
lpoik - специалист
Преди да буташ комина се опитай да намалиш светлия отвор. Запали я и виж как гори. :?
chapara - майстор
М/у тия два по високи покрива няма как да дръпне комина. Трябва да се продължи с тухли до над билата на покривите + 30см.поне. Коминните тела са за вътрешно зидане!!
ср мар 30, 2022 8:08 pmchapara написа:
М/у тия два по високи покрива няма как да дръпне комина. Трябва да се продължи с тухли до над билата на покривите + 30см.поне. Коминните тела са за вътрешно зидане!!
Комина съм го качил над билото на комшията, но, за да го кача над моето било ми трябват още 2 метра, което ще направикомина неустойчив.
chapara - майстор
Четири винкела и шина, евнтуална топлоизолация, или само измазване, укрепване към къщата ти и ......Аз ти казах според мен какъв ти е проблема решението е твое, мястото за изграждане също е твое. Външен огън до покривите....в такава близост е бая компромис!
hidrazin - майстор
ср мар 30, 2022 8:31 pmdionisy написа:
Комина съм го качил над билото на комшията, но, за да го кача над моето било ми трябват още 2 метра, което ще направикомина неустойчив.
Е, и? На комина (и на физическите закони) хич, ама въобще не им дреме какво ти се иска на теб и какво е възможно.
Елементарно!
:partyman:
kartechar - специалист
ср мар 30, 2022 11:01 pmchapara написа:
... Външен огън до покривите....в такава близост е бая компромис!
А за разкош - и газова тръба до огнището :eek: .
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Коминът вероятно е наред. Обаче ти е огромен отвора на пещта.
чет мар 31, 2022 7:49 pmn_a написа:
Тове е най-лесното. Ще направя един ред отпред.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
чет мар 31, 2022 9:15 pmdionisy написа:
чет мар 31, 2022 7:49 pmn_a написа:
Тове е най-лесното. Ще направя един ред отпред.
Закривай пробно от четирите страни. Става с велпапе, дъски, каквото ти е удобно

Тема "Моля помогнете за комин на пещ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: