Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
tundrata93 - специалист
Здравейте да попитам относно налягането ми вкъщи.Аз живея в 3 етажна кооперацийка и съм на първия етаж когато се къпя а някой през това време пусне казанчето в тоалетната водата в банята не намалява направо спира.Нямам представа на какъв цолаш вървят тръбите,но възможно ли е да е от прекалено малък цола на тръбите примерно 1/2 или 3/4. Благодаря.
LazarGanev - "Велик майстор"
чет мар 31, 2022 11:12 pmtundrata93 написа:
Нямам представа на какъв цолаш вървят тръбите,но възможно ли е да е от прекалено малък цола на тръбите примерно 1/2 или 3/4. Благодаря.
Не, не е възможно да е от малък цолаШ, а и 3/4" изобщо не е малък цолаШ, че и 1/2" не е малък - защото ако бойлерът е с меки връзки, тяхната пропускливост е 18,53 пъти по-малка. Причините за малкия дебит може да са ниско налягане в уличния водопровод и запушени тръби от ръжда и котлен камък или комбинация от двете причини. И двата показателя се мерят много по-лесно, отколкото да съчиниш и напишеш безсмисленото изречение от цитата :cool:
kozl - майстор
Типично за запушени тръби. Обаче от опит, примерно след ремонти на бани и употреба на вибрационна техника в сгради с дърти стоманени тръби се запушват решетките (цедките) на водомерите и съвета ми е от там да се почне проверката. Неприятното е, че се вероятно ще се наложи разпломбиране на водомера.
Обичайно ако тръбите са стоманени и на повечко години експлоатация, отвътре да са обраснали и вътрешното сечение драстично намаляло, тогава процедурата е пълна подмяна на водопроводните тръби.
ZMeyGorianin - майстор
Скоро го играх този филм. След спиране на водата от ВИК за ремонт ми падна налягането. Едвам се точеше водата.
Затворих крана преди водомера и свалих кеклата на този след него.
През най-далечния от водомера чешмян кран подадох въздух под налягане /8 бара/.
Пратих жената да гледа какво става при водомера :-D .
Първо изхвърчала ръждива вода, после и разни боклуци.
Сега всичко е на ред.
Живея в къща.

Тема "Налягане във системата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: