Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Димитър Димов - специалист
[/quote]
...- загубил съм темпо, а и винаги съм безкористен.
[/quote]
Не иде реч че си пристрастен,а че действаш като реактив на определени хора в темата за резачките,горелките и др.и като видят твои писания се активират.
yanko78 - специалист
Гледам нещо някои хора нещо много се разгорещяват. Може по спокойно да е карат и да не дават квалификации за хора които не познават. Той и Бил Гейтс се реди на ремаркето за ход доци и кльопа от там, нещо по малко ли е човек?
Не ми се навлиза в обяснителен режим, но както казах, отоплението е на радиатори. Това ни е селска къща, на която е направен основен ремонт и няма начин да се прекарват на ново алтернативи на отопление. Охлаждането и междинните сезони са осигурени с климатици.
Смятам, че тук може да се добият основни понятия по темата, а както го почуствам при събеседване с фирмите, така и ще се насоча. Когато имам някаква представа за материята може да добия представа и за компетентността на търговците. А и искам за мене си да си го обясня и да ми се изясни.
Дали ще го направя е друг въпрос.
brum - майстор
yanko78 написа:
Охлаждането и междинните сезони са осигурени с климатици.
Климатиците са точно термопомпа. Защо гледаш варианта за друга, като вече имаш такава? Не им стига мощността в студено време ли?
krasi92 - майстор
Даа объркал съм датите вчера. Можеш да си направиш подобренията и котела да го ползваш когато не достига помпата. Търгашите постоянно качват цени така че мисли бързо. Изолацията се качи многократно но и в тази посока не е лошо да се помисли
LazarGanev - "Велик майстор"
чет мар 31, 2022 10:35 pmyanko78 написа:
Не ми се навлиза в обяснителен режим, но както казах, отоплението е на радиатори. Това ни е селска къща, на която е направен основен ремонт и няма начин да се прекарват на ново алтернативи на отопление. Охлаждането и междинните сезони са осигурени с климатици.
Добре де, ако го кажем така, по-ясно ли ще е:
След като не искаш да променяш ОИ, а да ползваш съществуващите радиатори, към които да добавиш термопомпа - да, ще стане, но само за преходните сезони, а ти за тях имаш климатици! Това е така, защото радиаторите ти са изчислени за високотемпературен източник, предназначени са за работа в режим 80/60 или по друг начин казано - да работят при дТ=50. За термопомпа радиаторите работят в режим дТ=20 или максимум дТ=25. Ако погледнеш от каталог мощността на твоите съществуващи радиатори в такъв режим, ще се изненадаш колко ниска е тя и ще разбереш защо няма да можеш да се стоплиш :cool:
Лазаре, надявам се поне на теб да повярва.
Поднесено му е на втора страница,

viewtopic.php?f=10&t=68225&start=10#p1098717

но дори и на един боб му трябва време.

Нищо общо няма, по отношение на комфорт, отоплението с ТП въздух/въздух и ТП въздух/вода, дори и с радиатори да е. Освен това, втората топли и банята, и бойлер.
Този отоплителен го изкарах с два климатика, на 50м2.
Супер икономично, но липсват екстрите на въздух/вода.
За мен е компромис отоплението с климатици.
yanko78 - специалист
Ок благодаря на всички за отговорите. Явно няма да е бъде работата.
пет апр 01, 2022 10:49 amyanko78 написа:
Ок благодаря на всички за отговорите. Явно няма да е бъде работата.
Според мен не бива да се отказваш.
Когато аз изграждах инсталацията си, смятах я за нискотемпературно отопление, с радиатори.
Отоплявах се с пелети, по късно с природен газ, където нещата са перфектни- рядко се е налагало да се изисква над 40 градуса вода, 22-23 градуса в къщата.
За ТП също е подходяща инсталацията, макар да излиза с 5-7 градуса от номиналният режим на работа. На първо време ще я ползвам така, плюс два конвектора, плюс подово по натам.

Единият път е да се добавят още радиатори, щом не искаш да правиш подово. Има хора, които си ползват ТП така и са доволни. Грубо радиаторите са х2. Препоръчвам го и на теб.
Ако се решиш, пускай инфо за инсталацията, за къщата и ще смятаме форумно. Ще е весело.
brum - майстор
Бих гледал в посока преработване на котела да работи и на дърва. Имаш изградена високотемпературна система, имаш и комин. Държавата не внася дърва и има уж някакъв контрол над цените им.

Всичко друго е сложно, скъпи и с неясно бъдеще. Още не е ясно как ще са нещата като всички битови потребители излязат на свободният пазар. А термопомпата е инвестиция за години напред. Газта е видно от сега, че е силно проблемна като източник на енергия.
speka_rs - майстор
Да потвърдя и думите на Трифон . С ТП и радиатори може, но до определени темепратури, естественно ефективноста е по-ниска от подово/ конвектори.
Ползвам 2 такива системи с правилно оразмерени радиатори :
- едната 18ка климатик топли 80 м2 апартамент, като за под -10 градуса дневния тракт трябва да мине на климатик;
- другата 21ца климатик топли 160 м2, за спокойствие има 20 кВт Грейко.

Важното при събиране на котел и термопомпа е филтрацията на водата ( заради топлообменника) или разделянето на водите за котела и ТП ( буфер със серпентини).

п.с. Както винаги най- важното е ИЗОЛАЦИЯ, ИЗОЛАЦИЯ и пак ИЗОЛАЦИЯ !!!
Последна промяна от speka_rs на пет апр 01, 2022 1:58 pm, променено общо 3 пъти.

Тема "Възможна ли е хибридна система помпа/пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: