Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
chapara - майстор
Тази гняс от пода задължително бих я премахнал. Купили сте, сега го направете като хората за да добрувате от тук нататък. Премерете реалната дълбочина на евентуалния пълнеж за да имате по верни отговори. Проучете дебелина и вид на основния под. От пруски свод до пруски свод има голяма разлика, от което ще зависи натоварването на плочата. Като отговорите на тези въпроси мога да Ви дам по точни насоки.😎
Tottis - помощник
Здравейте,

Благодаря за внесените пояснения. Блока е тухлен от края на 90те години с плоча. Не е гредоред.
Притесненията са ми, че ако махна целия паркет + въпросните скари под него ще се отвори страшно много работа с неясен край и финансови резултати.
От друга страна ми казват, че в момента това е много добра изолация за пода и ще държи топло зимата каквото и да се сложи отгоре.

Затова проучвам всички варианти и в да изберем най-правилния :)

За паркета ще се свържа с въпросните паркети Миланов Да видим какво ще ме посъветват.
chapara - майстор
Оставам с впечатление че нее желаете да видите истинноста на положението?

Ако стигнете до плоча:
1. Ще почистите и обезпаразитите апартамента.
2. Евентуално по плочата в тръби бихте могли да пуснете комуникационни, ел кабели и тръби за отопление.
3. Необходими са Ви 3,5кубика пясък и сответния цимент за замазка 3:1, пясък : цимент и късмет за добри 2-3ма майстори. Полагате фибран и армираща мрежа с дебелина колкото от горе да има 5 см замазка.
4. Топлоизолация ще имате в пъти по добра от изгнилия и замърсен паркет с неясни смърдележи и животинки.
Чираче - майстор
пет апр 01, 2022 12:20 pmTottis написа:
Здравейте,

Благодаря за внесените пояснения. Блока е тухлен от края на 90те години с плоча. Не е гредоред.
Притесненията са ми, че ако махна целия паркет + въпросните скари под него ще се отвори страшно много работа с неясен край и финансови резултати.
От друга страна ми казват, че в момента това е много добра изолация за пода и ще държи топло зимата каквото и да се сложи отгоре.

Затова проучвам всички варианти и в да изберем най-правилния :)

За паркета ще се свържа с въпросните паркети Миланов Да видим какво ще ме посъветват.
Моето предложение е следното: Премахвате всичко до плоча, и обезпаразитявате. След това измервате какво трябва да е нивото в завършен вид. Полагате подложни греди с примерна ширина 40 мм. през 60 см. Височината им според измерванията. Правите подложна скара с изравняване горния край на гредите чрез подложки и раздувна пяна. Между гредите полагате каменна вата за топлоизолация. Върху гредите полагате ОСБ плоскости с дебелина примерно 18 мм, и фиксиране с винтове. Върху ОСБ плоскостите полагате ламиниран паркет с по-голяма дебелина. По този начин избягвате мокрите процеси. Става бързо и лесно.

Вие преценете кого да послушате.
nork - специалист
И сега е момента да се попита какво е отоплението, ТЕЦ?
Lutchezar - майстор
Имаше петна на паркета от протекли радиатори, мисля че го помня от първото мнение. Ако е в София логиката е ТЕЦ.
kozl - майстор
А са и аз да предложа идея за сух под. Примерно с пясък (перлит) и циментофазер. Е не е евтино, но като гледам като се изчисти всичката дървения може и да стане. И нема да се чака да съхне. Това му е предимството.
Lutchezar - майстор
Малко по-студено държи тази твоя идея. Но скоро бях в една панелка с подобен под, лятото е хладно, зимата приятно. Зависи колко е затоплена сградата, ако долните не топлят не е добра идея.
Tottis - помощник
Здравейте,
След кратко забавяне с проекта вече ще действаме. Миналата седмица махнахме паркета и това е резултата от долу:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

На една от снимките виждате какво е нивото на коридора (замазка и стари плочки).
Вероятно първо е слаган паркета в спалните и хола а след това по него са догонили 5см ниво със замазка и плочки в коридора и кухнята.
Сега въпросът е - дали да почваме да къртим коридора/кухнята и да падне и там нивото до това на стаите без паркет?
Или пък да задигнем малко нивото където е паркета с примерно 2см подов XPS?

Или може би генералния въпрос е - каква подложка/изолация ми трябва за ламинат паркет и по нея да съобразим останалите неша ?
nork - специалист
Плочките в коридора ще се сменят ли?
Ако да, къртете първо тях и после изравнявайте както е казал Чапара. Останалото си е ваше творческо виждане :lol:

Тема "Ламинат - Замазка или редене върху стар паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: