Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб апр 02, 2022 4:58 pm6osi6 написа:
За два от тези на wolf https://www.heizungsdiscount24.de/solar ... ilber.html
колко литра бойлер или буфер е по-добре да се сложи?
2 по 300 литра, които да се греят последователно или един от 500?
Тези двата са за 300л бойлер, нищо друго.
6osi6 - майстор
300 литра бойлер, обаче имам 150 лира, неръждавейка в котелното, (която с малко недостига като консумация, понеже се ползва в две бани и две кухни), от която тръгва водата към основния щранг.
Ако се сложи буфер с две серпентни,
https://tesy.bg/produkti/bojleri-s-indi ... oobmennika
тук има от 390 или 480 литра, и грея малкия бойлер от горната серпентина, ще стигат ли лятно време два панела, или трябва да сложа още един?

Ако са три панела и консумацията е малка, ще може да влизат в режим на равновесие до 85С°?
Много сложно го мислиш - добави още един бойлер 150 или 200л последователно и си готов
Ако са 3 панела, консумацията малка, изплащането е голямо.
Ама ти си ги знаеш тея неща.
Равновесието трябва да е инцидентно- почивка например.
Бойлерите 2, за да е гъвкава системата, инак ще имаш дни, когато хем има добив, хем не може да го ползваш.
Знаеш и за КПД/температура.
Ама ти си ги знаеш де.
Абе, знаеш, ама питаш?!! Хахаааа!
съб апр 02, 2022 6:49 pmLazarGanev написа:
Много сложно го мислиш - добави още един бойлер 150 или 200л последователно и си готов
Малко по назад.
съб апр 02, 2022 5:05 pmТрифон П.Трифонов написа:
Eдин 100-150 + още един 200.
..............
Последователно.
..............
6osi6 - майстор
Лятно време в почивки се случва консумацията да е малка и тогава сигурно ще прегрява.
Иначе зимно време дърпа доста от пелетния котел.
Ако сложа два панела и още един бойлер, той трябва да е с две серпентини. От тези в Теси какъв да купя?
6osi6 - майстор
съб апр 02, 2022 6:52 pmТрифон П.Трифонов написа:
Питам щото не искам да правя експерименти и да преправям. Ти ползваш и знаеш.
Малко по назад.

Eдин 100-150 + още един 200.
..............
Последователно.
..............
Принципно един обем е по-добре, но щом трябва да се съобразяваме със заварено положение - добавянето на още един е по-добре от добавяне на буфер с 2 серпентини и последващо загряване от него на бойлера
Последна промяна от LazarGanev на съб апр 02, 2022 7:15 pm, променено общо 1 път.
съб апр 02, 2022 7:11 pmLazarGanev написа:
Принципно един обем е по-добре, но щом трябва да се съобразяваме със заварено положение - добавянето на още един е по-добре от добавяне на буфер с 2 серпентини и последващо загряване от него на бойлера
Според мен един обем ограничава ползването, когато слънцето не е достатъчно да затопли 300л до 40 градуса поне. В такива дни 100л ще са годни за къпане, а това изисква 2 обема, понеже в слънчеви дни трябват още поне 200.
При мен общо 580.
съб апр 02, 2022 7:11 pm6osi6 написа:
Питам щото не искам да правя експерименти и да преправям. Ти ползваш и знаеш.
Нищо де, просто ми е смешно, щото знам, че знаеш, ама друго е като стане въпрос за собствен Гъз. На друг би препоръчал иначе, каквото си знаеш.
Сега да не се нацупиш? Всички знаем, че си е така.
Ползвам, да. Можеш ли да намериш някъде, къде съм питал?
Няма начин, знаеш.
Действай, че инак губиш! Поне 10 дни си назад, но не е късно. Добивът се увеличава.
съб апр 02, 2022 7:14 pmТрифон П.Трифонов написа:
съб апр 02, 2022 7:11 pmLazarGanev написа:
Според мен един обем ограничава ползването, когато слънцето не е достатъчно да затопли 300л до 40 градуса поне. В такива дни 100л ще са годни за къпане, а това изисква 2 обема, понеже в слънчеви дни трябват още поне 200.
При мен общо 580.
Ти разсъждаваш от собствената камбанария, но в общия случай не е така. Там където са повече хора и са нужни 300л вода, 100л бойлер на 45 градуса не е достатъчен и пак ще трябва доподгряване на ток или от котел. Един голям обем е по-добре, понеже има естествена циркулация и има достатъчно място за двете серпентини и нагревател между тях. Ето в случая разбирам, че има намесен и котел и тогава става по-сложно.
6osi6, този съществуващ бойлер с 2 серпентини ли е? Тогава ще имаш 300-350л бойлери с една малка котелна серпентина, което не е добре - за това говорех

Тема "Избор на слънчеви колектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: