Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
здравейте. имам следната ситуация. почти в края на ремонтните дейности в нов апартамент сме (подове, стени и тавани са готови). майсторите оставиха само един контакт в малкото помещение, където ще слагам пералня и сушилня една върху друга. идеята им беше, че мястото е тясно, няма нужда от два контакта, няма да могат да се достъпят след инсталацията на машините така или иначе и да ползвам разклонител. аз се съгласих, защото не разбирам нищо от ток. сега чета и гледам видеа и навсякъде казват, че не се препоръчва използването на тези два уреда с разклонител, даже не се препоръчва да са в един кръг.

исках да ви питам какви са ми вариантите? кабела до контакта е уж 2.5кв.мм. пералните са около 2.3кВ и сушилните около 1кВ и това прави общо към 3.2кВ. не успях да намеря разклонител, който да поддържа повече от 3.5кВ и малко се притеснявам. в краен случай си остава така и няма да ползвам двете машини едновременно и ще ме е яд.

все пак, имам ли някакъв друг вариант ако изключим пускането на нов кръг до таблото? безопасно ли ще е ако се направи двоен контакт от този кабел и машините веднъж като се включат в контактите да кажем, че ще ги спирам през предпазителя само когато ходя на почивка? малко по-неприятен вариант е да ги накарам да изместят този двоен контакт странично, ще трябва да се изкърти малко от готовите стени, но колко често ще ми се наложи да вадя кабелите им от контактите? самото помещение ще се затвори с врата.
Прикачен файл:
DNeKiazNO0.png
DNeKiazNO0.png (43.99 KиБ) Видяна 1697 пъти
lyubohar - майстор
В нашата кухня имам май само един кръг.(Може и да са два,но на другия е закачен само миялна,хладилника и абсорбатора.)
На единия кръг съм сложил 2 тройни бели бакелитови контакта.Те се монтират в обикновена контактна кутия.
Там са включени печка,пералня,кафемашина,микровълнова,кана за топла вода.
Случвало се е да са пуснати едновременно пералня,печка.
Години не се е случвало нещо да се претовари.
Сигурно е по добре да са 2 и повече кръгове,но е свързано с къртене и преустройство на табло.

Прикачен файл

20220414_213751.jpg
Последна промяна от lyubohar на чет апр 14, 2022 9:53 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
Слагай си един двоен контакт на стената и нямаш грижи. Тока на двете машини едновременно е под максимално допустимия за кабела и контакта. Разклонител не се препоръчва по други причини.
Благодаря ви. В такъв случай ще ги накарам да сложат двоен контакт и няма да имам достъп до контактите. Евентуално ако се наложи ще ги спирам от предпазителя.

Тема "пералня и сушилня на един контакт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: