• 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sokolov.91 - майстор
ср май 04, 2022 10:49 pmAvas_co написа:
ср май 04, 2022 10:45 pmsokolov.91 написа:
Аз нещо не разбирам за какви санкции се говори към Русия... Аз виждам следното нещо (пряко свързано с България) - Русия спира газа на България, но не и на Гърция. Русия продава по-скъп газ на Гърция по договор отколкото на България. Гърция заявява толкова повече газ от Русия за следващия месец, колкото на България е нужно. Гърция препродава заявения излишък на газ на България. Гърция плаща повече пари на Русия отколкото България щеше да плати за този излишък. Изобщо не коментирам, че българия ще плаща и допълнително за посредничество на Гърция. Та идеята ми беше накрая санкциониран ли е Путин след като взима повече пари за 1 и също нещо?
Не ми отговаряйте, аз съм просто момче. Ей така си размишлявам на глас.
Нещо линкове, или се разпространява по групите и ...
Пропаганда е... Няма значение :wink:
Avas_co - майстор
ср май 04, 2022 10:57 pmsokolov.91 написа:
ср май 04, 2022 10:49 pmAvas_co написа:
ср май 04, 2022 10:45 pmsokolov.91 написа:
Аз нещо не разбирам за какви санкции се говори към Русия... Аз виждам следното нещо (пряко свързано с България) - Русия спира газа на България, но не и на Гърция. Русия продава по-скъп газ на Гърция по договор отколкото на България. Гърция заявява толкова повече газ от Русия за следващия месец, колкото на България е нужно. Гърция препродава заявения излишък на газ на България. Гърция плаща повече пари на Русия отколкото България щеше да плати за този излишък. Изобщо не коментирам, че българия ще плаща и допълнително за посредничество на Гърция. Та идеята ми беше накрая санкциониран ли е Путин след като взима повече пари за 1 и също нещо?
Не ми отговаряйте, аз съм просто момче. Ей така си размишлявам на глас.
Нещо линкове, или се разпространява по групите и ...
Пропаганда е... Няма значение :wink:
Твърдиш нещо, пък не искаш да дадеш източник.
Сам го каза.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср май 04, 2022 10:04 pmhidrazin написа:
От руските сметки баха буквално откраднати около 300 млрд. евро.
От руски сметки в западна банка разбирам, но как могат да бъдат откраднати пари от руски сметки в руска банка? :cool:
fbr - майстор
Могат, могат, парите физически не влизат в сейфовете на руската банка. А като купиш рубли с тях, вече връзката с тях се губи. А всяка транзакция в долари се съобщава във федералния резерв. Така работи и "Глобалния закон Магнитски"
kozl - майстор
ср май 04, 2022 10:13 pmAvas_co написа:
Години наред едно малко богатство, което имахме се съсипваше целенасочено, днес вече са успели.
ПАВЕЦ "Чаира" е спряла напълно - https://www.dnevnik.bg/biznes/2022/05/0 ... a_napulno/
Около мен повечето хора не са наясно, какво имахме. Гледат ме умно, като им обяснявам.
Предполагам и повечето хора тук са така, та ето една много силна статия по въпроса - https://www.capital.bg/biznes/energetik ... v_sekunda/
За мен, това е много по-сериозен проблем от газа.
Аз си мисла, че ПАВЕЦ-а е една огромна акумулаторна батерия. Та имахме огромна акумулаторна батерия. Всъщност кой я имаше :? Каква му беше ползата от това :? И как обикновените хора пък да разберат каква е ползата за тях от ПАВЕЦ, от тази огромна батерия :?
Теоретично има полза, практически докато тая полза не се усети в джоба, все едно я нема.
А сега мога и разтегам теоретични локуми. Примерно кой нема полза от тази батерия :? Мисла си фотоволтиците :? Значи тази батерия се зарежда нощем с излишна ел.енергия и се разрежда през деня, когато работят фотоволтиците или ПАВЕЦ-а и фотоволтиците влизат в конкуренция и те ти теория на саботажа.............
М-у другото мой роднина работи в изграждането на ПАВЕЦ Чаира като заварчик. Първо конкурс, после курсове и след това на работа на обекта. Контрола на заварките е провеждан от специалисти на Тошиба. Та от неговите разкази помня как българите се опитвали да надхитрят чуждите специалисти та да им по-лека работата за същата заплата. Тука пак бръкнах во джоба. Тва е то джоба е в основата на възприятието.
Та как да разбере българина какво е загубил, като не знае колко тва му опразва джоба :?
Са ако пресата почне да залива народа с инфо как тока си вдигнал цената заради неработещата ПАВЕЦ и те ефект ке има.
Така НЕК губи по над 40 млн. лв. на месец, а българският бизнес купува по-скъп ток заради по-малкото предлагане
Тва от "силната статия".
Ма тука ми не става ясно дали НЕК губи от по-скъпия ток, та нали за това му се е покачила цената да компенсира загубите. И как от тази статия може да си направи оценка читателя колко му ощипан джоба :?
infomar
Някой хора си мислят, че парите физически се движат между държавите и банките. Когато преведеш едни пари от България за Англия, никой не ги носи с магаре между двете страни.
С две думи: Една велика държава казва - какъв проблем има, ще отпечатаме няколко трилиона хартийки във вид на долари и с тях ще купите руска газ. Така ще замените хартийки за газ. На всички е ясно, че доларите поне от 50 и повече години нямат никакво покритие и който ги има тези долари не може да ги обмени в злато. Не забравяйте, че към Русия има ембарго и тя практически нищо не може да купи с тези долари извън страната. Това не се харесва на други държави, които ги карат да продават реална стока срещу хартийки и искат да си продават стоките за нейни си хартийки, а не за чужди. В Русия привързаха рублата към златото, до колкото си спомням 5000 рубли са един грам (не съм сигурен ). Все повече в светът ще се налагат бартерните сделки и сделки във валута на държавите които продават/купуват.
Това също е едната от причините за искане плащане в национална валута.
Който е съгласен да плаща в национална валута ще го прави, който не иска, няма да го прави и си търси друг доставчик - демокрация.
Проблемът е да се направи правилна преценка при кой вариант цената на тази стока ще бъде по-ниска за хората в тази държава. Проблемът е политически и се надявам българските политици копито са сега на власт у нас да вземат правилно решение в полза на българският потребител и цената да е нормална.

п.с.
През юли 1944 година 730 делегати от 44 страни се събират в Бретон Уудс, щата Ню Хемпшир, за да решат бъдещето на международната икономическа система преди края на Втората световна война. Подписано е споразумение, което гласи следното: “Всички държави ще фиксират курса на своята валута спрямо щатския долар и ще поддържат валутните си резерви в долари, а доларът от своя страна може да се обменя в злато по цена от 35 долара за трой унция”. Така официално щатският долар става световната резервна валута. Споразумението съществува до 1971 година, когато президентът Никсън къса връзката на долара със златото, като практически отказва да обменя доларите срещу злато. От 1973 година насам доларът официално се превръща в необезпечена книжна валута, която е «законно платежно средство», единствено, защото правителството твърди така.
https://tavex.bg/blog/dolurut-si-e-dolar-ama-drug-put/
fbr - майстор
чет май 05, 2022 8:11 amkozl написа:

Контрола на заварките е провеждан от специалисти на Тошиба.
Е те затова му се е.а мамата. Конкурса за изпълнител на ремонта проведен по ЗОП и избран по критерий "най-ниска цена"
чет май 05, 2022 7:16 amfbr написа:
Могат, могат, парите физически не влизат в сейфовете на руската банка. А като купиш рубли с тях, вече връзката с тях се губи. А всяка транзакция в долари се съобщава във федералния резерв. Така работи и "Глобалния закон Магнитски"
Плащането е предварително, т.е. за бъдещ период, така че Газпром може да си обменя постъпилите пари в каквато иска валута, не знам защо купувачът трябва да чака, да плаща допълнителни суми за операциите на продавача. Ами той продавачът може да иска и на срочен влог да ги вложи, да вземе лихвата и тогава да освободи газа :cool: . Самото предварително плащане към несигурен доставчик е достатъчен риск за купувача. Това си е риск, който също трябва да бъде добавен към цената на газа
fbr - майстор
Ти защо се правиш на неразбрал. Нали ти беше тоя, дето се оплака че Е-про са ти искали пари напред, щото си надвишил някакъв лимит от енергия. Всяка фирма в България си предплаща някаква част от енергийното потребление. Нали по същата причина и предплатихме самолетите, и после ни прередиха по-настойчиви купувачи. Ние не искаме ли лихви за тези пари. Остави всичко, ами оня ден Кр. Дачев се оплака, че при предното спиране на газа, тъй като, така и така нямало газ, той не внесъл парите за предварително плащане, а после бил осъден за тях.
чет май 05, 2022 8:53 amfbr написа:
Ти защо се правиш на неразбрал. Нали ти беше тоя, дето се оплака че Е-про са ти искали пари напред, щото си надвишил някакъв лимит от енергия.
Не, оплакването беше не за авансовото плащане, а за непрозрачност и надписване на енергия, без да мога да докажа нищо. За ноември имам 400кВтч, а за януари 2400кВт, консумацията си е еднаква. Е, смених доставчика и за февруари имам пак колкото за новмври :wink:
  • 1
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 50
  • 61

Тема "Честита ви нова цена на метана!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: