• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Подаваната мощност от енергото е 6 киловата. Защо? Била е достатъчна 6 киловата до момента и имотите на небитов ток имат допълнителна такса месечно, в зависимосто от подаваната мощност. Душ слушалката е водоспестяваща, пръска икономично. При това положение да купя 15 киловата бойлер за да взема кратък душ. Икономична струя ми е достатъчна. Ще видим дали е за миене на чинии само. Ariston Мulti Slim го дават за къпане, не за миене на чинии.След като някой отговори на въпроса по темата и го монтираме ще ви уведомя дали върши работа и намалява ли дебита. За мен 70 лева са много за 5 минутно посещение за съвет как да се заземи, дали само кабелите или и друго трябва и как точно да се изпълни, нали затова са форумите. Специално си направих регистрация.
Поздрави.
шоп - майстор
чет май 26, 2022 2:53 pmКольо 82 написа:
Душ слушалката е водоспестяваща, пръска икономично.
Искаш ли да сметнеш зимата при Т на входящата вода 5 гр и желана Т за къпане 38 гр колко ще ти е дебита в минута.
Ще те улесня: 2 литра в минута:-(
Повечето душове имат разход 10-11 л/мин. Това е комфортното.
Ти ще имаш 5 ПЪТИ по-малко.

Купи си обемен бойлер 80 л и си реши проблема. Може и с по-голям обем и ще го загряваш само с евтин нощен ток.
Поне аз така бих направил.
muhala - майстор
Ако го правя за себе си ще направя следното:
1) Ако кабелите са под 6мм2, задължително ще ги подменя.
2) Ще се убедя, че това наистина са три кабела и защитната нула е вързана правилно и здраво.
3) Ще монтирам на бойлера 40А предпазител вместо този 63.
4) Задължително ДТЗ.
5) Ако става дума за къща и кабелите от стълба идват въздушно, ще заземя нулата в таблото.
iliya_i - майстор
чет май 26, 2022 3:22 pmшоп написа:
Купи си обемен бойлер 80 л и си реши проблема. Може и с по-голям обем и ще го загряваш само с евтин нощен ток.
Поне аз така бих направил.
+1
То там горе на стената в ляво от цукалото даже има и куки монтирани. А и няма да пречи с нищо.
Цитат:чет май 26, 2022 4:31 pmmuhala написа:
Ако го правя за себе си ще направя следното:
3) Ще монтирам на бойлера 40А предпазител вместо този 63.
Тези ампери съобрази ли ги с:
Цитат:Кольо 82 написа:
Подаваната мощност от енергото е 6 киловата.
Каква файда от 40 или 63А предпазител, като енергото са му хакнали 25 или макс 32А преди електромера.
Lutchezar - майстор
От доста време експериментирам с проточни бойлери. Само един древен немски се справя с къпането, но за обилна струя забрави. Зимата църцорят всички, чак от миналия месец започнаха да стават и за къпане. Дори някъде на Аристон имаше табличка че над 15KW стават за къпане.
Та ми омръзна и закачих 80 литра бойлер в събота и се надявам до тази събота да го свържа, че денем на работа и малко време остава за копаене на канали на тръби, при теб има готова инсталация, не си експериментирай, особено ако има жена, деца, домашни любимци, сложи си обемен бойлер. Разходът на ток е еднакъв, колкото вода стоплиш,за толкова плащаш, но проточния през зимата не топли просто...
шоп - майстор
чет май 26, 2022 4:46 pmLutchezar написа:
Разходът на ток е еднакъв, колкото вода стоплиш,за толкова плащаш, но проточния през зимата не топли просто...
Абе не е баш така, ама кефа няма цена. Сметката е лесна и проста ако се калкулира работа само една тарифа. Дневна или нощна.

Проточен трифазен бойлер 21-24 киловата е най-икономичното и комфортно нещо. Обемният бойлер въпреки изолацията има загуби и те са написани в характеристиките му. Нещо от типа 1,6-2 киловата/24 часа

Да приемем, че зимата тази загубена топлина е желана и полезна, но лятото даже е вредна и можем да плащаме за охлаждане с климатик заради нея.

Умните купуват обемни бойлери с завишен обем, който подгряват на нощна тарифа.
Скрънзите купуват мощни трифазни бойлери и се къпят на нощна тарива
Далновидните инвестират в солари:-)
  • 1
  • 2

Тема "Заземяване на проточен бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: