• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Мечтата на всяка домакиня
iolly_ - специалист
Никой ли не може да ни даде идеи. :|
silllveto - Майсторица
Нормално горните шкафове са между 57 и 72см. Ако си ползвала планера на Ално кухни, може да си забелязала, че те ги дават на 65 и 78 см(нещо такова май беше). Ако нямах вече кухня, бих си поръчала от тях.
Моята кухня е с височина на долните шкафове 89см, така че да не те притесняват няколкото см, зависи и колко си висок. Където ти се вижда висока вратичката - слагаш и чекмедже. Вратата на пералнята ще ти е голяма, но така или иначе трябва да направите някакъв компромис. Хрумва ми да й направите шарката така сякаш са две вратички една под друга. Друг вариянт - ако имаш място, правиш шкафа 80см, слагаш пералнята, а отсрани на 20см рафтчета за препарати. Двете вратички заемат по-малко място при отваряне, но ако са по-малки от 30, наистина ще е грозно.
А за това, че горните и долните ще ти се разминават по размери - гледай първо практичната част, от самолет не личи. :)
Бързо оздравяване на майка ти и успех!

Ето един вариянт при който слагаш един ред горни шкафове от по-ниските и върху него слагаш още един от късите(с отваряне нагоре) в по-светъл цвят или стъкло. Това е ако кухнята ти е с модерна визия.

Прикачен файл

11111.JPG
11111.JPG (23.08 KиБ) Видяна 5841 пъти
silllveto - Майсторица
И един друг, с бар-плот и над него висят още горни шкафове. Старата кухня на свекър ми беше така. Прави се, не е мн красиво, но пък имаш много, много шкафове (това го скалъпих върху проекта за моята кухня и за това не е изпипано)

Прикачен файл

222.JPG
222.JPG (29.71 KиБ) Видяна 5839 пъти
iolly_ - специалист
Нещо като първият вариант ми се иска, но стъклените шкаове отдолу,а другите отгоре и стъклените само два, а тук там малко празно. Незнам...
silllveto - Майсторица
Нещо като първият вариант ми се иска, но стъклените шкаове отдолу,а другите отгоре
По мое мнение, ако искаш визуално да изглежда по-ниска - стъклото горе, а дървесния цвят долу.
стъклените само два, а тук там малко празно.

Точно, 3Д-то е примерно, за да обясня идеята си. Иначе и смятам, че трябва да е по-раздвижено.
Сигурно ти идва в повече, та моят съвет е първо да решиш за стила и после кое как ще е по-добре. Обмисли ли предложението ми за декорирането на вратата на пералнята така, сякаш са 2 вратички една под друга?
Всъщност не разбрах имаш ли ги вратичките и откъде са тези размери. Четох, но ако съм пропуснала нещо се извинявам.
trevora - специалист
iolly_,мисля че трябва да обмислиш нещата доста внимателно.
Казваш ,че за пералнята за дълбочината ще използваш стеничката зад нея,но в една друга тема даваш височина на стеничката 76 см.Пералнята стандартно е висока 85см.и дори да махнеш горния капак пак няма да ти стигне височината.Хладилника за вграждане ли е?Даваш точен размер 60см,но ако не е за вграждане трябва да отпуснеш поне още 3 см.или за хладилник да оставиш 63см,освен ако самия хладилник не е от по-тесните на 55 см.На шкафа на мивката няма никакъв смисъл да слагаш там чекмедже,защото вътре ти е коритото на мивката.Можеш просто да сложиш фалшиво чело с дръжка,което да е имитация на чекмдже.Размера на миялната е доста странен -46,6.При миялна за вграждане се оставя точно 45 или 60 см.зависи от съдомиялната,в твоя случай по-скоро 45.Шкафа за фурната също.Точен размер 60см при абсолютно всички фурни за вграждане,изключени на фурни на Фабер,който имат мадели на 45 см.,както има и на 90 см.Разлика в литража на фурните се получава от различната дебелина на страните и дъната на фурните.И последно не можах да разбера,какво те притеснява за шкафа с врата и вътре чекмеджета,кое по-точно неможеш да намериш?Механизми?
Между другото горния ред можеш да го направиш съвсем спокойно и на 78 см.Няма нищо лошо в това,въпроса е правилно да се разпределят нещата и да стане визуално добре.Моята кухня горния ред е на 80 см.Ще пусна снимка,единствения проблем при мен е ,че аз не ги стигам,ама заради това съм си вземала мъж 2 метра :lol:

Прикачен файл

11.JPG
Примерен вариант
11.JPG (53.58 KиБ) Видяна 5714 пъти

Прикачен файл

PA090028.JPG
Моята кухня
PA090028.JPG (125.99 KиБ) Видяна 5714 пъти
iolly_ - специалист
trevora много ти благодаря, че си отделила време за мен..в момента наистина имам нужда. Наистина при нас е доста завъртяно всичко и трябва да се внимава. Опитваме се в малко пространство много неща да сложим и затова става така. Просто няма пустата пералня къде другаде да се сложи. Ще се радвам да ми даваш съвети, защото твоята кухня е прекраса и аз четох твоята темичка отдавна и даже я показвах на мъжа ми и баща ми с възхищение, честно. Сега ще се опитам да ти отговоря на всички въпроси.

Не мога да разбера защо се притесняваш за височината на пералнята при нашата височина на стеничката. От това, което ми пиша ми се струва, че мислиш, че стеничката е вдлъбната в стената, а я всъщност е изпъкнала. Стената, на която ще редим шкафовете всъщност е бетонна стена, която дели нашият апартамент с външния коридор на етажа. Тъй като е бетонна, строителите са издали напред от нея стена от итонг, в която са прекарали тръбите. Като бутнем частично тази стена зад хладилника и пералнята, ние просто ще ги долепим до бетонната стена и така ще спечелим място. Височената на пералнята няма отношение със стената, която бутаме, тя просто ни задължава да качиме плота на височина 90 см.

Хладилникът не е за вграждане. Отляво на него има цокъл ниско долу. Между цокъла и хладилника мислим да оставим 10 мм, а между хладилника и кухненските шкафове още 20 мм. Мъжете в къщи така решиха.

Относно чекмеджето на мивката....първата идея беше наистина да е само фалшиво, но после ни хрумна да сложим някакво си там, дори за една гъба да е за мене пак файда.....да спира преди коритото. Но днес гледах един каталог, в кйто има страхотна идея за чекмедже под мивка, което всъщност използва пространството отляво и отдясно на мивката. Дано стане време да ви го кача, защото е интересно.

Като чета това, което ми пишеш за размера на миялната се сетих да отбележа, че на последният ми модел на кухнята са дадени размери на вратичките, а не на отворите. Миялната ни е за светъл отвор 45....а вратата е 450+16мм / застъпва страницата по 8 мм от двете страни/ = 466мм или 46.6 см. Просто май съм пропуснала да пиша, че това са размери на врати. Извинявам се.

Сега относно фурната. Там и на мен ми е нещо объркано, но ще се опитам да обесня. Всичко тръгва майче от това, че ние, за да пестим място слагаме само по една страница между всичко. И ако има една страница между печката и съседните шкафове, просто няма как да я монтираме, ако оставим отвътре светъл отвор като за шкаф 60. Размерът на фурната е 59.5 и ако оставим такъв отвор за шкаф 60, няма място и за вратата на шкафовете отляво и отдясно на фурната да захване страницата и за печката да се закачи с винтовете за страницата. Дано да ме разбереш, защото наистина искам да обсъдим този въпрос...от него ми зависят и горните шкафове.

Относно шкафа, който е най-отдясно до комина ни....Там искаме да си слагаме зеленчуци и си харесах едни метални стойки като рафтове, които се слагат за това. Те са за шкаф 40 най-малко и затова реших този шкаф да е 40 при всички положения, шкафа до печката отдясно и този под мивката 60..да са еднакви за красота и заради това, че в горните шкафове ще се слагат разни стандартни отцедници. Та този шкаф най-отдясно принципно може да бъде с една врата изтегляща се напред, с кято излизат и рафтовете....те просто са закачени за нея или да се отваря настрани на панти и после да си здърпваме което чекмедже искаме.

Относно височината на горните шкафове. Там какъв е проблема. Първо искаме да са високи, защото просто ни е малко жилището и искаме да имаме шкафове. Второ незнам защо решихме, че ще е хубаво да са ни със същата височина като а вратите на долните, от съображене за красота. Трето, ако са 78 см някъде, ще свършат точно под тръбата или както там му се вика за комина, която излиза от най-дасната стена, където е комина. Така няма да правиме шкафове с минаващ през тях кюнец за абсорбера. Въпреки че пък сме решили после д го крием зад стена от гипскартон. Дано ме разбра, ако не ще обесня пак. Та това е проблема с горните шкафове..как да ги направим така, че да са 78 см високи, но да е красиво. Все си мисля, че ако има врати на цялата тази височина ще е много грозно, защото някои са тесни.

Моделчето, което си ми направила ужасно много ме зарадва. За първи път можах да си видя моята кухня, много близко до идеите ми. Благодаря ти безкрайно. Само отдясно на печката ще има само един шкаф с чекмедже и после за зеленчуци, а не както си го направила, но ти сигурно си искала да ми дадеш идея. Попринцип за съжаление фурната ще н дойде доста в дясно спрямо средата, ама здраве да е.

Горните шкафове за сега има идея над мивката и над шкафа отдясно на печката да са както ти си показала над мивката...с долен хоризонтален и прозрачен шкаф със стъкло, а отгоре каквото остане. Над мивката мислим да сложим отцедник за чинии, а над другия чашки за кафе и капучино и подобни. Само незнам дали е удачно да ми се виждат чиниите, въпреки че стъклата ще са матирани леко, а не напълно прозрачни. Мслех си и в тези шкафове да има осветление, което вечер да си пускаме...като не се готви..ей така за романтика.

По другите горни шкафове искам някъде да има нещо отворено, но много малко и на ниско, а не на високо където не стигам. За височината за мен е важно да отварям долният ред от горните, а другите ще се качвам на стол какво да правя..не може и високи шкафове да искам пък и да ги стигам.

Много благодаря, че ми помагаш..дано не се откажеш, защото наистина ще се радвам, ако ми помагаш със съвети.
Последна промяна от iolly_ на нед яну 11, 2009 12:22 am, променено общо 1 път.
iolly_ - специалист
Въпреки огромният си ферман :o , забравих да кажа, че над абсорбера ще има затворен шкаф, а не от този тип.

Между другото поздравявам те за решението под мивката ти да имаш място за краката..много е удобно. Шарката на шкафовете също е страхотна. Ние искаме да постигнем същото. Избрали сме си МДФ с естествен фурнир...по-нагоре го има..но се отказахме от профилите, коит правиха рамка. Просто ще обърнем така, че шарките да станат хоризонтални. И сега ни дойде една идея..дръжките да са хоризонтални и под тях ще направим един улей, в кйто ще пъхнем същия материал, но боядисан в тъмен цвят и след това сглобени ще лакираме. Дали ще стане хубаво незнам..това е само идея и още не сме решили.

Затрупах те с информация, но за да изчистя въпросите нямаше как.
iolly_ - специалист
Ето идеята за плитко и дълбоко чекмедже под мивка.

Снимам от каталог вечер със светкавица и затова са малко лоши.

Прикачен файл

IMGP6868_malka.gif
IMGP6868_malka.gif (67.61 KиБ) Видяна 5681 пъти

Прикачен файл

IMGP6864_malka.gif
IMGP6864_malka.gif (59.32 KиБ) Видяна 5682 пъти
Последна промяна от iolly_ на нед яну 11, 2009 12:21 am, променено общо 1 път.
iolly_ - специалист
Ето варианти за чекмеджето ни за зеленчуци, които се мъдрят.

Първи вариант....три отделни чекмеджета едно под друго.

Втори вариант....една врата и в нея отделни независими чекмеджета.

Трети вариант.....една врата, за която са хванати чекмеджетата неподвижно и се отварят с нея.

Прикачен файл

IMGP6877_malka.gif
IMGP6877_malka.gif (60.94 KиБ) Видяна 5673 пъти

Прикачен файл

IMGP6872_malka.gif
IMGP6872_malka.gif (70.24 KиБ) Видяна 5673 пъти

Прикачен файл

IMGP6871_malka.gif
IMGP6871_malka.gif (54.4 KиБ) Видяна 5673 пъти
  • 1
  • 2
  • 3