Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон май 30, 2022 6:37 ampreslav написа:
.. щурци.
Брях, приятел, тука, се оплака, че щурци му прерязвали доматиту. Загърлил го бил със слама. Баф роматиката, вика
kr1100 - майстор
нед май 29, 2022 6:58 pmsilent написа:
Ще тръсна .....инак има сянка има и слънце.... има разбира се наоколо дървета....днес даже поокастрих покрай вратите да се отвори и става течение .... Мое да кача тия дни снимки...миналата година беше пак така...
Имам приятел в Бриз с парник. Тази година и той се оплаква от същото , построили са блок и му засенчва дворето.
Аз още не съм опънал мрежата отгоре. Имам и странични мрежи , но тях през юли ще ги разпъвам.
preslav - майстор
пон май 30, 2022 8:10 amAndri01 написа:
От 4-5 години така се гледат ягодите. за първи път тази година има проблем. найлона е сменен 2020г. с нов. Щурците,ако минават под рабицата ,все ще оставят част от зелените дръжки и листенцата около плода. Карай,вече махнах мрежата ,да видим дали ще остане нещо или... :)
Не минават през мрежата, а се въдят под найлона - идеална среда им създаваш с влагата и топлината, особено ако през зимата найлона не се вдига, а то тази зима беше една зимаааа.
Сега говорих с колежката си, точно за черни щурци (то други има ли) става въпрос, които прегризвали дори стеблата на дребния разсад. Каза, че пръскали с нещо си, ама тъкмо му мине карантината и щурците изяждат ягодите до дъно. По нейните думи излизали изпод земята т.е. въдят си се под найлончето и не им пука на каските - Азов стал л.д.я.
Махай найлоните и вероятно ще имаш какво да споделиш.
kr1100 - майстор
Днес засях 5 кофички домати - от култуци бяха бучнати във вода и брадясаха. Прейвърлих ги в кофички , единиея беше със цвят.
Прегризаните от щурци, както се оказва, подсаждам с култук. Направо буча с арматурата 12-13см и пущам у дупката почистения от по долни листа култук.
Напоявам обилно 2-3 дни, колкото пъти мина покрай него и на 4ия-5тия вече са възгищисал.
Virtex - майстор
Изготвяте ли програма за пръскане на овошки и зеленчуци ?

Ако някои може да предостави информация за някакви цикли/режими/схеми ще съм благодарен :-D

Книги (по възможност не дебели) с насоки също става.

Нещо пропускам пръскания и затова търся варианти за справяне с това.

ПП: въпросът е сериозен, макар и сложен, затова търся и насоки :)
Баш Майсторо - специалист
Здравейте, миналата година пръсках зеленчуците с бордолезов разтвор и валмек срещу листни въшки и акари. При валмека ако има вече плодове има и карантинен период. Например преди пръскане обирам готовите домати и краставици и др. и после 7-8 дена не береш да ядеш. Може да се комбинира заедно и с препарат срещу мана, смесват се заедно. Пръскам ако забележа че има въшка или след дъжд. Интересно ми е някой ползвал ли е някакви натурални продукти, аз от миналата година четох по интернет и тази година реших да пробвам 2 метода. Единият вече го направих и пръсках, за моя случай разредих домашно прясно мляко 1.5 л. с 6 л. вода и 12 капки йод. Казват че пазело от гадове, против гъбични заболявания и като тор действало, ще видим, помагало и за поливане на корените при. по 100 гр. Другото дето съм приготвил за следващото пръскане е 1 кг. Коприва се слага в една кофа с капак с 10 л. Вода. Бърка се всеки ден, за 7 дена е готово ферментирва. Хубаво е да е на вънка че смрЪди та се не трае. :-D После казват че се прецежда и от получения концентрат се разрежда 1:10 за пръскане. Помагало пак за всичко уж ще видим. Та и на мен ми е интересно дали някой има опит с такива натурални, без химия препарати, като кисело, прясно мляко, чеснови или суганови люспи и т. н.
vlax - майстор
пон май 30, 2022 7:30 pmVirtex написа:

Ако някои може да предостави информация за някакви цикли/режими/схеми ще съм благодарен :-D

Това ще свърши ли работа? ЦЪК
Има и картинки. :wink:
:partyman:
preslav - майстор
пон май 30, 2022 7:30 pmVirtex написа:

Първото, което ми попадна в нета като написах "схема за пръскане на лозя" http://pesticidi.eu/2017/11/26/%D0%BF%D ... B0-%D0%BE/
По същия начин можеш да намериш схеми за овошките, но често се оказва, че препаратите вече не се предлагат в БГ поради изтекли разрешителни или не знам какви причини.
В последните няколко години съм се доверил на едно момиченце, агроном в една от многобройните аптеки - пръскам през 10-14 дни с комбинации, които ми е дала агрономката, една комбинация се ползва не повече от 3 пъти за да не развиват резистентност гадовете и защото в различните моменти се появяват различни вредители. Пръскането много зависи и от спецификите на климата на съответния регион, примерно при нас има условия за брашнеста мана, но в пловдивско тя е рядко срещана. Тъй, че универсална схема няма и вечни препарати няма.
Отдавна съм престанал да си мисля за еко-био и т.н. земеделие, след многобройни експерименти стигнах до извода, че такова животно няма или по-точно оставяш труда си в ръцете на случайността.
шоп - майстор
пон май 30, 2022 8:31 pmБаш Майсторо написа:
Интересно ми е някой ползвал ли е някакви натурални продукти
Само с такива неща пръскам. Химия не ползвам. Мляко, йод, вода и малко веро е ОК комбинация. Разтвр със салицилова кислекина също е ОК

Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: