Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Здравейте,
имам огромно затруднение с домофона вкъщи, който работи...частично. Изчетох много форуми, но така и не намерих правилното свързване.
Ще бъда изключително благодарен, ако някой може да ми каже кой цвят в коя клема да сложа и да се приключи тази драма.
Малко разяснение: Първоначално домофона беше свързан както е показано на снимата
Прикачен файл:
original.jpg
,
при което свързване единствено се чуваше през слушалката. Направи ми впечатление, че майстора който е свързвал е оставил жици които си висят и в същото време е дал на късо други, което не видях на нито една схема.
След четене по форуми намерих колега който беше качил своята схема, на която се вижда че всичко е свързано:
Прикачен файл:
test.jpg
,

пробвах и това, но по никакъв начин не подобри положението ми.

Пробвах със съседите, но нямаше големи ентусиасти да си отворят домофоните. Благодаря предварително на отзовалите се.
kozl - майстор
чет авг 15, 2019 9:58 amsstoiko написа:
Здравейте,
имам огромно затруднение с домофона вкъщи, който работи...частично. Изчетох много форуми, но така и не намерих правилното свързване.
Ще бъда изключително благодарен, ако някой може да ми каже кой цвят в коя клема да сложа и да се приключи тази драма.
Малко разяснение: Първоначално домофона беше свързан както е показано на снимата

Изображение ,

при което свързване единствено се чуваше през слушалката. Направи ми впечатление, че майстора който е свързвал е оставил жици които си висят и в същото време е дал на късо други, което не видях на нито една схема.
След четене по форуми намерих колега който беше качил своята схема, на която се вижда че всичко е свързано:

Изображение ,

пробвах и това, но по никакъв начин не подобри положението ми.

Пробвах със съседите, но нямаше големи ентусиасти да си отворят домофоните. Благодаря предварително на отзовалите се.
Много си в грешка. Цветовете не са схема, нито са критерий за свързване. Некой може и да уцели кой-цвят къде, но той трябва да е най-малко пророк.
А по първата снимка отключването работи ли?
чет авг 15, 2019 10:24 amkozl написа:

Много си в грешка. Цветовете не са схема, нито са критерий за свързване. Некой може и да уцели кой-цвят къде, но той трябва да е най-малко пророк.
Напълно Съгласен, но в общия случай както при тоците например, така и при домофоните (от това което изчетох) майсторите се придържат към едни и същи цветове.
Sevdo2000 - напреднал
Здравейте. Монтираха ни нови домофони https://ibb.co/c63VfBk. Audio ED-2003 мисля че е. Имайки в предвид, че няма да се ползва поне от нас, искам да е изключен поради опасения от злоупотреби и някакви случайни позвънявания (особено като чух пронизителните му звуци). Предложиха ми да изключат от копчето долу нашия домофон, но все пак дадох някакви пари. може пък да се присетя да го ползвам. Има ли някакъв начин да се изключи временно от апартаментното табло? Някаква комбинация от копчета, задържане, за изключване на звук и т.н. Малко ми се струва странно да нямаш избор. Аз лесно ще извадя жиците, ще пробвам да оставя възможността за отключване само на вх. врата. Но да питам дали има възможност??
hidrazin - майстор
Изключи си жиците.
Ама си запиши коя от къде или ги снимай ...
И гледай снимката да е читава че после ще има “Коя къде беше”.
:partyman:
Sevdo2000 - напреднал
вт окт 13, 2020 10:02 pmhidrazin написа:
Изключи си жиците.
Ама си запиши коя от къде или ги снимай ...
И гледай снимката да е читава че после ще има “Коя къде беше”.
:partyman:
Значи ясна е работата, не може да се регулира. Аз се чудех, да го доработвам някак, да прекъсна някоя жичка към говорителчето с ключе и някъде отвън да го залепя и да мога да си го вкл. изкл. когато искам.
чет авг 15, 2019 9:58 amsstoiko написа:

Изображение
,
Здравейте имам същия домофон.
И беше вързан както на снимката от 1 до 5. Като звънят от звънеца долу се чуваше позвъняване само когато слушалката е вдигната.
Преместих жицата на 3 на tp7 и започна да звъни при невдигната слушалка.
Само че звъни много тихо. Съответно и много тухо се чува в слушалката когато говорят от долу.
На другите крачета tp2, tp5 идва 12V, a на жицата на tp7 нещо от сорта 0.1V или 1V, не помня точно.
Има ли смисъл да сменям говорителя или нещо по тоците в инсталацията е сбъркано?

говорителят е 0.5W 45ома
Прикачен файл:
0-02-05-a6f3a84feb62bd054f9bf3df1a9616bd3d9f45edf19c4c887fb15b2de513ea6b_5412cf5d0fe565d7_1653926776.jpg
kozl - майстор
Първо щом си свързал ТР7 значи слушалката не е баш същата като на горните снимки, където ТР6 и ТР7 са без изводи.
Второ според мен сигнала за звънене не трябва да е смесен със сигнала говор по домофона.
Сигнала за звънене е по индивидуален проводник до всеки апартамент от съответният собствен бутон за апартамента. Смесването на тези сигнали ще доведе до това, че при позвъняване на конкретния апартамент ще го чуват всички апартаменти при вдигната слушалка.

Би трябвало да има ръзпределителни кутии в коридорите (общи части) и много вероятно е там да е направена връзката м-у проводника от бутона за позвъняване и сигнала за слушалката.
Също не мога да определя по тази снимка:

Изображение

къде трябва да се свърже проводника за сигал позвъняване :?
Може би на ТР5, съдейко по еднаквия цвят на картинките под изводите. Ако преместиш там проводника, който е бил на ТР3 и слушалката звъни в затворено положение това е входа за сигнала за позвъняване. Само че ще трябва да се разделят двата сигнала там дето са свързани.

E ТУК има подобна схема.

Тема "Проблем при свързване на домофон audio ed200" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: