Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Цветомир Димитров - специалист
А тая "шрус" дето в доста клипове руски съм я срещал каква е?
imegogo - специалист
това на руски е автомобилно каре
Ми явно не е за ядене или на четката за зъби.
Като съм сменял маншон, на полуоска (каре), в повечето случаи имаше и пликче грес, без никакви надписи.
Не греста, а маншона беше важно да се подбере, че като се скъса след година, то на карета не може да смогнеш, па и от ремонт да ти писне, че даже от майстори.
Литол има човека- според мен е напълно подходяща.
Soviet_Soldier - специалист
пон май 30, 2022 2:59 pmТрифон П.Трифонов написа:

пп. Това, първо изречение, е показателно, че не си виждал разглобен двутактов мотор.
А как сладко говориш........пишеш де!!!
Щом те разбирам накъде биеш, явно съм виждал. Имаш предвид утайките в картера, макар че там е смесено и с нагар понякога, та цвета не е баш като това, което е налято, но да се различи червено от синьо масло може, дори и с нагар. Хуск червено масло не предлагат и това може да издаде човек. Приемам забележката, но ако маслото е друга марка, но същия цвят, кво ще видиш, и как ще разбереш? Как ще определиш, че маслото не е Husqvarna, ако примерно в мотокоса Husqvarna е наливано пак синьо масло, като Oregon или Eurosint 2 Evo?

Личи си, че не си разглобявал мотокоса, щом го съветваш да слага неподходящи смазки. При 9-10 000 об.мин тоя Литол се разлита навсякъде, само не там където е нужен.
пон май 30, 2022 8:30 pmKrass написа:
Я кажете каква грес слагате на редуктора. Литол 24 става ли?
Литиева или графитна с гъстота NLGI 2 или 3 - високооборотна, иначе не се задържа на мястото, където трябва да бъде. И с алтернативни варианти ще мине, но литола не е подходяща смазка за там.
пон май 30, 2022 11:36 pmSoviet_Soldier написа:

пон май 30, 2022 8:30 pmKrass написа:
Я кажете каква грес слагате на редуктора. Литол 24 става ли?
Литиева или графитна с гъстота NLGI 2 или 3 - високооборотна, иначе не се задържа на мястото, където трябва да бъде. И с алтернативни варианти ще мине, но литола не е подходяща смазка за там.
Не, нямах предвид, че при разглобен мотор може да се каже какво масло е ползвано. Без лаборатория няма да стане.
И не, в картера няма утайка.
Естествено е Литолът да се разлитоли, то си подсказва.
Съветвам е изопачено, от твоя страна. Има я, или има достъп до нея- нека слага.

"Не съдържа в своя състав вода;
Отличава се с висока колоидна, механична и химическа стабилност;
Устойчива на въздействие от кипяща вода;
Не изменя плътността си при нагряване;
Има висока устойчивост на разкъсване;
Притежава високи уплътняващи свойства;
Консистенция по NLGI-3;
Температура на прокапване не по-ниска от +180 °С;
Не е електропроводима"
http://www.maslata.com/%D1%81%D0%BF%D1% ... BB-24.html

Освен това, тази извадка е би била интересна за специалист, от твоят ранг.

"Срокът на съхранение на греста е 5 години от датата на производство. Но на практика той може да бъде по-дълъг. При използване на материал, който се е съхранявал над 5 години е нужно само да се убедите в това, че неговата консистенция не се е изменила."

Ако бях го написал, със сигурност и основателно бих получил забележка.
Четеш ли внимателно?
Салага, излиза, че си е напълно подходяща.
Мотокоса, слава Богу не съм разглобявал.
От десетина години нищо не ми се пипва и не се занимавам, но ми напомняш да разчистя гаража.
вт май 31, 2022 6:22 amТрифон П.Трифонов написа:

Не, нямах предвид, че при разглобен мотор може да се каже какво масло е ползвано. Без лаборатория няма да стане.
И не, в картера няма утайка.
Естествено е Литолът да се разлитоли, то си подсказва.
Съветвам е изопачено, от твоя страна. Има я, или има достъп до нея- нека слага.

"Не съдържа в своя състав вода;
Отличава се с висока колоидна, механична и химическа стабилност;
Устойчива на въздействие от кипяща вода;
Не изменя плътността си при нагряване;
Има висока устойчивост на разкъсване;
Притежава високи уплътняващи свойства;
Консистенция по NLGI-3;
Температура на прокапване не по-ниска от +180 °С;
Не е електропроводима"
http://www.maslata.com/%D1%81%D0%BF%D1% ... BB-24.html

Освен това, тази извадка е би била интересна за специалист, от твоят ранг.

"Срокът на съхранение на греста е 5 години от датата на производство. Но на практика той може да бъде по-дълъг. При използване на материал, който се е съхранявал над 5 години е нужно само да се убедите в това, че неговата консистенция не се е изменила."

Ако бях го написал, със сигурност и основателно бих получил забележка.
Четеш ли внимателно?
Салага, излиза, че си е напълно подходяща.
Наричай го както ти харесва, утайка, налеп, все тая. При използваните стабилно инструменти е мешаница от, масло, нагар, и разни боклуци влезли през филтъра, ако машината не е поддържана правилно.

Относно Литол 24, няма смисъл да чета, оставям тая част на експертите. Вече съм се уверил на практика, как след 1 косене по вала почти не остава Литол. Косата и без смазка ще работи, въпросът е да е дълго. То по тая логика за кво да дава пари за двутактово масло, като и евтина руска минералка в бензина М8 ще му свърши работа.
Една читава орегонска смазка за мотокоси е 7-8лв 125мл. това за целта си е повече от достатъчно, защото обслужването се прави веднъж в сезон и изобщо не се изразходва много от нея. Тая пролет на последното обслужване да съм ползвам максимум 15мл. Stihl Superlub FS. Разходът на тая "паста за зъби" е такъв, че има да си я ползва с години, като иде реч за битова експлоатация. Ако се ползва косата професионално, тогава вече си струва да си търси подходяща литиева или графитна грес в по-големи и изгодни разфасовки.
С прискърбие установих, че спешно се нуждая от акумулаторна коса.
Става дума за косене на около 50м2, 20-30 пъти годишно.
https://photos.app.goo.gl/FR1ZjepkUEjvHPrt9
Моля за съвет към какво да се насоча.
Krass - майстор
Поръчах си това, защото отворът за греста е за такаламит. Не е болт. https://itt-shop.bg/rachen-takalamit-vo ... l-10210422
вт май 31, 2022 12:08 pmKrass написа:
Поръчах си това, защото отворът за греста е за такаламит. Не е болт. https://itt-shop.bg/rachen-takalamit-vo ... l-10210422
Гресьорката е като болт и тя самата може да се развие, и да се добави грес в редуктора. Не е обезателно да се ползва такаламит.
Krass - майстор
При мен е с гресьорка. И нямам намерение всеки път да я развивам.
Прикачен файл:
product_4043.jpg
product_4043.jpg (7.64 KиБ) Видяна 643 пъти

Тема "Моторна коса тример каква ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: