Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте на всички,

Простете за глупавия въпрос, но реших да си сложа вентилаторите в банята сам тъй като майстора ми има проблеми и не може да дойде да ги монтира, а нов не ми се търси.

Вентилатора както се вижда на снимката има само две клеми, а кабелите са ми три. Останових фазата и пробвах с още един от двата кабела и вентилатора работи. Обаче, чудя се какво трябва да се направи с третия свободен кабел? Аз не знам дали е земя или нула.

Може да видите снимките по-долу.

Вентилатора е Vents 100m Axial Fan

Благодаря предварително!

Георги

Прикачен файл

0-02-0a-7457180930af5e152628f1285c6e3a46005d1d49972c54bda734aee125cb9abf_941c80eea5c058e9.jpg
0-02-0a-7457180930af5e152628f1285c6e3a46005d1d49972c54bda734aee125cb9abf_941c80eea5c058e9.jpg (97.09 KиБ) Видяна 1598 пъти

Прикачен файл

0-02-05-6b929acc52216456726b0528e79c8cce95f35f848b5e40ecc6c98adff531ed53_136619e08c002ab6.jpg
galin56 - специалист
Вентилатора е пластмасов, не му трябва земно. Достатъчно му е фаза и нула и си работи нормално, без значение даже кое на коя клема ще вържеш.
iliya_i - майстор
На трите кабела трябва да имаш:
1) Фаза през ключ за включване и изключване на вентилатора.
2) Постоянна фаза (без ключ)
3) Нула
При твоят модел с 2 клеми трябва да свържеш 1) и 3) на клемите.

2) трябва да изолираш
Тази жица майстора ти я пуснал, ако пожелаеш вентилатор с таймер, датчик за влага или други допълнителни екстри.
Ти си си избрал най-простият вариант - само с управление с ключ.
kozl - майстор
ср юни 01, 2022 8:02 pmГеорги84 написа:
Вентилатора както се вижда на снимката има само две клеми, а кабелите са ми три. Останових фазата и пробвах с още един от двата кабела и вентилатора работи. Обаче, чудя се какво трябва да се направи с третия свободен кабел? Аз не знам дали е земя или нула.
Първо три проводника от един кабел :wink:
Това требе ли да означава, че си намерил фаза с фазопроверител в един от трите проводника?
Този проводник по който си открил фаза свързан ли е с ключ за пускане на вентилатора?
Ако не е свързан, то вероятно по него има постоянна фаза, която не се прекъсва от ключ на стената. Тогава провери на третия несвързан проводник дали ще се появи фаза като превключваш ключовете на стената.

Освен това може да свържеш вентилатора като размениш НЕфазовия проводник и на негово място свържеш свободния.
- Ако се задейства ДТЗ, то това значи, че имаш трипроводна инсталация + ДТЗ защита, която даже може да функционира. :-D
- Ако вентилатора си работи и с тоя и с предишния проводник по един и същи начин, тва значи че има трипроводна инсталация и съмнение за ДТЗ. В този случай мое би требе да се довериш на цветовете на проводниците. Аз ли веке окьоравех или са са мноо бледи, но аз трудно ги забелезвам в тези мостови кабели, особено ако има джълтозеленясал.
- Ако вентилатора не работи, но не по причина на задействана защита през ДТЗ, то неизвестния проводник или не е свързан никъде, защото е бил излишен или остроумно е предвиден за допълнителна фаза предназначена за "интелегентни вентилатори с таймер и влагомер" както писа:
iliya_i написа:
За цветовете, НО НЯМА гаранция, че този де е свързвал кабелите е чел темата :roll:

Доколкото виждат моите очи синият и червеният не са подвързани към клемата, а кой цвят показва фазоуказателя при откачени проводници?
И сега едан въпрос към заинтригованите по темата:
Кои цветове на троен мостов кабел бихте свързали към "интелегентен" вентилатор?
Аз синьото (сивото) за нулата. За другите имам колебание. Но вероятно бих оставил червения (черният) за постоянна фаза.
iliya_i - майстор
чет юни 02, 2022 7:12 amkozl написа:
ср юни 01, 2022 8:02 pmГеорги84 написа:
Първо три проводника от един кабел :wink:
Това требе ли да означава, че си намерил фаза с фазопроверител в един от трите проводника?
Този проводник по който си открил фаза свързан ли е с ключ за пускане на вентилатора?
Ако не е свързан, то вероятно по него има постоянна фаза, която не се прекъсва от ключ на стената. Тогава провери на третия несвързан проводник дали ще се появи фаза като превключваш ключовете на стената.

Освен това може да свържеш вентилатора като размениш НЕфазовия проводник и на негово място свържеш свободния.
- Ако се задейства ДТЗ, то това значи, че имаш трипроводна инсталация + ДТЗ защита, която даже може да функционира. :-D
- Ако вентилатора си работи и с тоя и с предишния проводник по един и същи начин, тва значи че има трипроводна инсталация и съмнение за ДТЗ. В този случай мое би требе да се довериш на цветовете на проводниците. Аз ли веке окьоравех или са са мноо бледи, но аз трудно ги забелезвам в тези мостови кабели, особено ако има джълтозеленясал.
- Ако вентилатора не работи, но не по причина на задействана защита през ДТЗ, то неизвестния проводник или не е свързан никъде, защото е бил излишен или остроумно е предвиден за допълнителна фаза предназначена за "интелегентни вентилатори с таймер и влагомер" както писа:
iliya_i написа:
За цветовете, НО НЯМА гаранция, че този де е свързвал кабелите е чел темата :roll:

Доколкото виждат моите очи синият и червеният не са подвързани към клемата, а кой цвят показва фазоуказателя при откачени проводници?
И сега едан въпрос към заинтригованите по темата:
Кои цветове на троен мостов кабел бихте свързали към "интелегентен" вентилатор?
Аз синьото (сивото) за нулата. За другите имам колебание. Но вероятно бих оставил червения (черният) за постоянна фаза.
Това
Георги84 написа:
Останових фазата ...
въпреки правописната грешка ми говори, че питащия разполага с фазомер и може да си служи с него. :)
Остава да си намери ключа и да опита при различните му положения къде има фаза.

За цветове в случая бих говорил, единствено ако аз съм свързвал кабела в кутията. :razz:
mironcho - специалист
Вентилатор за баня обикновено се захранва от осветлението, което значи, че не би трябвало да е през ДТЗ. Кабелът е трипроводен, защото така пише в оная дебелата книга (L,N,PE). Вярно, че може да има постоянна фаза, ама тогава проводниците трябваше да са 4 - трябва и РЕ въпреки, че няма къде да се свърже (пак заради дебелата книга). Това на теория. :)
На практика - вързвай двата проводника с които си установил, че работи, изолирай третия, затваряй сергията и забрави за него до след няколко години, като дойде време да се чисти перката или да се сменя вентилатора на цяло. :partyman:
ср юни 01, 2022 9:03 pmgalin56 написа:
Вентилатора е пластмасов, не му трябва земно. Достатъчно му е фаза и нула и си работи нормално, без значение даже кое на коя клема ще вържеш.
Благодаря Ви! Наистина беше така и си го направих с Ваша помощ.
ср юни 01, 2022 10:28 pmiliya_i написа:
На трите кабела трябва да имаш:
1) Фаза през ключ за включване и изключване на вентилатора.
3) Нула
При твоят модел с 2 клеми трябва да свържеш 1) и 3) на клемите.

2) трябва да изолираш
Тази жица майстора ти я пуснал, ако пожелаеш вентилатор с таймер, датчик за влага или други допълнителни екстри.
Ти си си избрал най-простият вариант - само с управление с ключ.
Благодаря!
Приятели благодаря Ви много на всички! За много хора това може да е нормално, но наистина оценявам помощта Ви. Весели празини и бъдете живи и здрави, че отеделихте от времето си да помогнете!

Тема "Две клеми, три кабела - вентилатор за баня." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: