• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dane78 - помощник
Здравейте Колеги .
Тази година покрай ремонта на банята на вилата реших малко да се развихря , така и така ще се цапа целия етаж та реших да бутна стария гранитогрес и ламинат и да си навия едно подово на целия първи етаж . Правил съм си апартамента със водно подово ,така че няма да ми е проблем да си направя кръговете и да ги вържа . Техническия проблем ми е следният . В момета се отоплява цялата вила на пелети със пелетна камина . Подовото искам да го подвържа към същата пелетна камина , но с една добавка термопопма въздух вода . Добавката така да се каже я слагам малко от лигавщина и от желание за експерименти поради причината че другата седмица монтирам едни 6 киловата фотоволтаици , за които вече съм монтирал хибриден инвертор с 10 киловата батерия , та като ме няма на вилата ще имам излишен ток в системата , та за това тази термопомпа .
Та много ще се радвам ако някой е правил нещо подобно да нахвърли една схема .
Поздрави и успешна седмица :)
speka_rs - майстор
чет юни 02, 2022 2:35 pmdane78 написа:
Техническия проблем ми е следният . В момета се отоплява цялата вила на пелети със пелетна камина . Подовото искам да го подвържа към същата пелетна камина , но с една добавка термопопма въздух вода .
Колега, смесването на подово и радиатори на едно и също място изисква своите 3-пътни клапани.
Ако искаш да намесиш и термо помпа ми се струва, че хидравличен изравнител ще ти трябва или ще ти трябва буфер, който да върши неговата работа. Проблема е колко парички искаш да отделиш за цялата система.

п.с. Разгледай схемите на ATMOS там има доста истини.
Погледни, правена от специалист!
viewtopic.php?f=10&t=43892&start=700#p989610
Прочети и цялата дискусия, предполагам ще е полезно!

Шпеци, забравяш, брато, а беше доста деен и там. Всъщност, не съм сигурен, че е полезно да се помни толкова нещо.
Ако знаеш за акумулаторите колко е похарчил, то тия са дневните за детето.
Не точно, но поне съизмерими финансово системи.
dane78 - помощник
чет юни 02, 2022 4:27 pmТрифон П.Трифонов написа:
Погледни, правена от специалист!
viewtopic.php?f=10&t=43892&start=700#p989610
Прочети и цялата дискусия, предполагам ще е полезно!

Шпеци, забравяш, брато, а беше доста деен и там. Всъщност, не съм сигурен, че е полезно да се помни толкова нещо.
Мерси Колега , доста добра дискусия се е заформила там . Прочетох 40 страници и ми се запали главата , утре ще продължа и ще пробвам да си нахвърля една схема , която да пусна за дискутиране дали би сработила .
Мерси и лека вечер :)
speka_rs - майстор
Всъщност, не съм сигурен, че е полезно да се помни толкова нещо.
Трифоне, дал съм само лека насока на човека, от там нататък той да предложи нещо. Пък ще му помогнем, най-лесното е изпълни тая схема, ама при него няма да има всичко по тая схема.
Ако имам време утре ще се пробвам да копирам нещо от схемите Атмос и да се донагласи.

п.с.
Шпеци, забравяш, брато, а беше доста деен и там.
Да кажа, че всякакви интерпретации с потребителското ми име ги приемам като обида. Уважавам те, спори ли сме не веднъж покажи малко уважение ако обичаш.
Последна промяна от speka_rs на пет юни 03, 2022 1:34 pm, променено общо 1 път.
Извинявай, г-н Спека долна черта РС!
Няма нужда да му копираш схеми на Атмос. Общодостъпни са в нета.
Принципни са, вършат работа, стават за основа, но вече има адаптирана от Anton BM. Конкретна, с ТП, подово и тинтири-минтири, както му е редът.
Признавам ти, дал си лека насока, а за мен е удоволствие да споря с равен.

пп. "Той да предложи, пък ще му помогнем" звучи като "Дайте да дадем".
Какво да предложи, след като Той има въпроси? Още е в началото и главата му пуши.
Къде си ти в сюжета? Размиваш се в множественото число. В стадото е най рахат. Конкретните и лични решения са дело само на отговорните.
speka_rs - майстор
От скромния ми опит това ще най-безпроблемната хидравлична схема.
Какъв ще е контрола на помпите вече трябва да се помисли според бюджета ?
Не е показано допълването на системите, да се има в предвид.
Прикачен файл:
_kotel, TP, bufer, podowo i radiatori.jpg
_kotel, TP, bufer, podowo i radiatori.jpg (66.5 KиБ) Видяна 1186 пъти
Грехота ще е да не ползва произведената електроенергия, през лятото.
Тогава ще има огромен излишък, който би могъл да продава. Така предполагам, предвид мащаба на инвестицията.
От своя страна, това предполага онлайн мониторинг- наблюдение и контрол на инсталациите.
dane78 - помощник
пет юни 03, 2022 11:23 amТрифон П.Трифонов написа:
Грехота ще е да не ползва произведената електроенергия, през лятото.
Тогава ще има огромен излишък, който би могъл да продава. Така предполагам, предвид мащаба на инвестицията.
От своя страна, това предполага онлайн мониторинг- наблюдение и контрол на инсталациите.
Продажба от частно лице на чез при това в такива малки количества , не благодаря . Ако знаеш каква бюрокрация и документи са , по- скоро ще пусна на някой съсед безплатен ток за през деня . А колкото до онлайн мониторинга , хибридния инвертор има такъв . :-D
А с помоща на eWeLink устройства , може да се регулират доста неща .
пет юни 03, 2022 6:49 pmdane78 написа:
Зная за бюрокрацията. Скоро се консултирах с именит колега и специалист в областта. Бях решил като теб- само за собствена консумация, да захранва климатиците, евентуално ТП.
Човека рече- минимум 3 киловата. Моите сметка за за 1/3 от това, като дори така ще имам излишък лятото, но зимата няма да достига. Това предполага дълъг срок на възвръщаемост, като леко се обезсмисля идеята, за мен.
Отказах се, но ако облекчат режима за присъединяване....
  • 1
  • 2

Тема "Здравейте колеги , ще ми е нужна малко техническа помощ :)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: