Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
пет юни 10, 2022 7:46 pmшоп написа:

Ми то е измислено: казва се всегоривна горелка.

Всегоривна, всегоривна, колко да е всегоривна. Въглищата също гонят върхове. Друго не се сещам, което да прекараш през тях. Тока, също не е безкраен, ако всички се насочат към него за отопление.
шоп - майстор
съб юни 11, 2022 9:40 amfbr написа:
пет юни 10, 2022 7:46 pmшоп написа:

Всегоривна, всегоривна, колко да е всегоривна. Въглищата също гонят върхове. Друго не се сещам, което да прекараш през тях. Тока, също не е безкраен, ако всички се насочат към него за отопление.
Талаш, дървесен чипс....все неща, които или са отпадък или им трябва малко енергия за да се преработят. Все оюе се намира въглищен прах на смешни цени. Та за мен всегоривната горелка си е + да я имаш.
Както казваш ами ако има режим на тока? Тия с ТП и климатици умират:-(
Аз от много време съм изразил мнение тук във форума, че пелетите са умряла работа. Няма как да влагаш скъпа енергия за да преработваш евтина. Супер скъпо и енергоемко производство със скъпи бързоамортизиращи се машини. Докато газа беше ефтин сушаха дървесината с газ, но и тая умря.

Дано не съм лош пророк, но хората се връщат към дървата. Пиролизните котли пак ще са номер 1
LazarGanev - "Велик майстор"
съб юни 11, 2022 10:12 amшоп написа:
Дано не съм лош пророк, но хората се връщат към дървата. Пиролизните котли пак ще са номер 1
Лош пророк си - нито пиролизните котли ще се върнат, нито дървата ще са по-евтини от пелетите:
1. Съоръженията за изгаряне на дърва са с много ниско КПД, което ги прави неекологични. Всеки, който е горил дърва и мине на пелети споделя, че с пелетите дава по-малко за отопление, въпреки че се топли повече (поддържа постоянно комфортна температура)
2. Дървата стават все по-ограничена и скъпа суровина и всеки, който има достъп до нея ще предпочете първо да захрани собствените си пелетни фабрики, вместо да я продава. Разходите са сушене не могат да се избегнат - ако не сушиш дървата в сушилня, трябва да ги сушиш на слънце 2 години (и пак не толкова успешно, но пак толкова скъпо и дори в повечето случаи невъзможно). Ако изобщо не сушиш дървата, а ги гориш пресни, то пак губиш същата енергия за изсушаване, само че вече в котела. Така че това, че на дърва е по-евтино е една мантра, която е далече от истината. Говоря за купени дърва на пазарна цена, а не за крадени или за игри с горския :cool:
И е така, и не е.
Горното е в пълна сила за гражданите- горките.
Селяните, бидейки лишени от средства (финансови), имат необятни възможности за справяне със ситуацията.
Съвсем законно, с благословията на кмета и съдействие на близките му, могат да се напазарят дърва на нормални цени. Следва влагане на селска енергия, при което освен топлото, е осигурен и фитнеса, за който някои плащат.
За селяните си е нещо нормално, здравословно и псувнотворящо.
Не случайно наши селяни, не МеМеЕйци, набиха френски барети.
Ама от де да знаят те?!
ls1 - напреднал
Аз имах предвид по-скоро нещо, което да дроби каквото му подадеш и после това да минава през горелката. Или пък знам ли, от едната страна подаваш дърва от другата плюе пелетки? Или пък му подаваш трева? Или знам ли?

Преди може би не си струваше инвестицията, но с тези цени на пелетите...

Имам си Грейко, доколкото знам е сравнително всеядна.
kalin72 - майстор
Трифоне, не е баш така и твоето :)
Майка ми, в едно село до Койнаре, не може да намери дърва на нормална цена, нито пък да намери кой да ги нареже и нацепи. Хайде, тук ще дойда аз на помощ, разбира се. Но много хора нямат синове, които да помагат...
Та, тази зима тя няма да се отоплява с дърва, ами с конвектори...защото и няма възможност да носи и чисти камината, както и да я следи за прегряване и ала бала...
съб юни 11, 2022 12:37 pmkalin72 написа:
Трифоне, не е баш така и твоето :)
Да, Калине- Свят, за всеки различен.
Жалкото е, че за мнозина е тежък.
Кумчо Вълчо - специалист
Ееееех, бойци бойци...... Така няма да ''Я'' измислите. Досега горе-долу работите вървяха поне донякъде предвидимо, макар и надолу по стръмното. Незнам обаче досещате ли се накъде отиват вече. Дано да се досещате. Иначе както лятото още не е пришло официално, така го и пишете ушло. Ами после? Енергоисточниците с измислените им цени ги оставете засега. Въпросът е ''Ко праЙм най-подир''? Плащаме още, и още, и още по-високите цени, че и си свиркаме, защото видите ли утре щяло да бъде по-зле?

Lake of Tears - ''Forever Autumn'':
Lutchezar - майстор
Както на шофьорите в София се повтаря: "Спазвай дистанция, дистанция, дистанция!", така и тук нещата отиват към "Слагай изолация, изолация, изолация". Наливат се едни пари ако може да си независим в преобразуване на слънчева енергия, ако не може си избираш това което е най-евтино и оптимизираш системата. По-хубаво и по-евтино на хоризонта нищо не се очертава...
шоп - майстор
съб юни 11, 2022 11:45 amLazarGanev написа:
Лош пророк си - нито пиролизните котли ще се върнат, нито дървата ще са по-евтини от пелетите:
Лазар, ти продаваш и монтираш газови котли и пелетни котли и камини. Твоето мнение не е безпристрасно.

Аз ежедневно обикалям 14 града в София област и виждам с очите си какво става в тези региони. Още миналата година хората като цяло спряха газта и минаха на климатици, доизгориха пелетите. Миналата година по това време в села и паланки спираха камиончета с кранчета или падащи бордове и се стоварваха палета с пелети. Сега се карат дърва. Метровици или нарязани и нацепени. И всичко това около София където се предполага, че доходите не са малки.
В моя квартал, който е в рамките на околовръстното и си е София е същото. Имам много семейни познати, които взимат прилични пари 3-5000лв като и двамата работят в семейството...ми и те си поръчаха по 15-20м3 нарязани и нацепени дърва по 135 лв пале. Просто за спорта и като наказателен вот никой не иска да дава 600-700 лв за пелети и то боклучливи и да си късат нервите с тези боклуци.

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: