• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
На няколко места съм добавял контактори към стълбищен автомат АСЕ 5, предимно да пазят автоматите. Те автоматите са с стопяем предпазител за 6А, но след като намирам стопени писти вкл.и предпазителя, значи има ситуации при които тока е бил доста повече от 6А.
Тука па се сещам за 3 места, при които отделях осветлението към АСЕ 5 през отделен предпазител с по малък ток. Масово в ел.таблата е един 20 или 25А за ОН. И като окъси някоя крушка НЖ (при LED не ми се случвало) и автомата прегорял, въпреки и 6А АП само за този кръг. И на тези три места след "тайфуна" ня ЧЕЗ по подмяна на ел.табла па заварих 25А за ОН и всите кръгове в него :x Явно стандарто е таков :roll:

Та добавям и контактори и до сега нямам случай на залепнал контактор за осветление от тези, но на асансьора за 20г. служба един от няколко се залепи и нов го отлепи.
Аз пък фоторелето го ползвам за стълбищна клетка с прозорци и да захранва АСЕ 5 само като е тъмно навън. Така осветлението не може да се пуска от лихт бутон на светло.
А в повечето IF пирове има вградено и фотореле за такава цел да не светат на светло.

И са пак за залепването. Та сега имам случка на няколко LED плафона да залепва релето на PIR-а. До сега съм сменил 2 релета. И си мисла, че вината требе да е на кондензаторите в LED- овете :cool: И тука спасението ще е с контактор, но понеже требе да се разглобява окачения таван и за сега нема време за тая дейност. Справям се с оборотни пирове.
И след като писах цел ферман оти си заборавих въпросо, та той е:

И все пак какъв е предпазителя през "залепващата" верига и LED ли са осветителите?
  • 1
  • 2

Тема "Фотореле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: