Най - вълнуващия въпрос зимно време.
silent - майстор
В моя случай смятайки ангро...тока трябва да стане лев/киловат за да има смисъл от пелети на тези цени и пак е на кантар ако се има в предвид хамалогията....ток може и да има отделен е въпроса дали ел мрежата ще издържи на както се очертава масова миграция на отопление на ток...
Аз на първо време мисля се обзаведа с генератор...покупка която все отлагам...
ls1 - напреднал
Лазаре, чакай да видя правилно ли съм разбрал. Преди 6-9 месеца ни убеждаваше, че това с пелетите е спекула, да не купуваме и ще съборят цените щат не щат. Това не се случи. Сега казваш, че всъщност тогава пелетите са били на нереално ниски цени заради сивия сектор, и всъщност струват толкова колкото сега и т.е. пелетите не са скъпи, просто стават толкова колкото винаги е трябвало да бъдат. Така ли?
silent - майстор
Точно това казва....двама сме го разбрали така ....а сега ни казва и че тока ни е евтин затуй на бизнеса е скъп...и не е честно....оня ден слушах някакъв бизнесмен шеф на няква организация че държавата трябвало да им дотира тока едва ли не да им го плаща щото им бил скъп...заради битовите абонати и щото техните колеги търговци на ток го продавали на западняка щото той давал повече пари за нашия ток от тях и тука ток не оставал и бил скъп и те ставали неконкурентни на западняка...аз понеже не пращя от акъл си викам ...абе как мааму стара западняка дет купува по-скъпия ток от нас по скъп от малкото останал за нашия бизнесмен....плаща заплати и данъци в пъти повече е конкурентен на нашия с по-евтиния ток по малките заплати по малките данъци....и стигнах до извода че вероятно в българския работник е причината за токовите проблеми на шефа....харчи тока на шефа пие пуши и не работи...
LazarGanev - "Велик майстор"
съб юни 11, 2022 11:44 pmls1 написа:
Лазаре, чакай да видя правилно ли съм разбрал. Преди 6-9 месеца ни убеждаваше, че това с пелетите е спекула, да не купуваме и ще съборят цените щат не щат. Това не се случи. Сега казваш, че всъщност тогава пелетите са били на нереално ниски цени заради сивия сектор, и всъщност струват толкова колкото сега и т.е. пелетите не са скъпи, просто стават толкова колкото винаги е трябвало да бъдат. Така ли?
Миналата есен цените на пелетите стигнаха 1000лв, никой ли не помни 15кг-15лв? Тогава говорих, че са спекулативни. И аз наистина спрях да купувам български дървесни пелети. Няколкото производителя, с които контактувам спряха да ми вдигат телефона цяло лято и цяла есен и аз спрях да ги търся, ориентирах се към украински. Покрай пелетните съоръжения предлагаме и пелети, за да можем да демонстрираме добрата работа на камини и горелки, защото понякога влизаме в безсмислени спорове дали пелетите са виновни за проблеми при работата или проблема е в камината. Та от октомври до края на май поддържахме цена на качествени пелети 600лв с платени всички данъци, мита и 1500-1800€ транспорт. До миналото лято предлагахме пелети на български производители на цена 400лв, фактура не искат да дават, молби, кавги... Аз като почвах през 2008г да предлагам пелетни котли и горелки цените на хубавите пелети пак бяха 390-400лв. Даже Ерато даваха по 2т пелети на 390лв срещу фактура, че си купил тяхна горелка, но цена беше с фактура, т.е. - с платен ДДС. След това се нароиха един куп гаражни производители в сивия сектор и превзеха пазара с цени 300-350 лв без документи и по-големите също се научиха да работят така, което задържа цената на пелетите цели 15 години на цени до 400лв, но вече без ДДС (без фактура). Частният клиент общо взето не го вълнува липсата на фактура, само цената да е ниска. Така нашите производители се научиха да работят в сивата икономика, с ниско качество, ниска производителност, но с високи норми на печалба закърпваха бизнеса. Като скочиха суровините, тока и транспорта, нашите се облещиха и блокираха, защото на голяма част от тях не им излиза сметката. Макар че и в момента у нас тока е най-нисък, заплатите на работниците са най-ниски, бензинът е най-нисък, а пелетите са най-скъпи, по-скъпи, отколкото в Германия. Още се смеем с колегите на един случай от миналата есен - ще пускаме котела на един клиент и той дава 15 чувала пелети, които си донесъл от Австрия - връщал се от там с колата, видял че са евтини и натоварил колкото може да събере - 15 чувала :lol: . Реално в момента цените на пелетите в Бг се натискат надолу от вноса. Като си говоря веднъж с украинския тираджия, който ми кара пелетите, стана дума, че нашите пелети са скочили много заради тока и му казвам цената на тока и той се облещи - ама, вика, при нас тока за биснеса е по-скъп! Тогава аз се облещих :shock: . По-скъп ток, десетократно по-скъп транспорт от Украйна (1500€ срещу 150€ от Бг), платени данъци и мито, по-добро качество и пак по-ниска цена! Явно ония ще работят, нашите ще гледат. А като гледам как се уравновесиха цените енергоносителите на около 15ст/кВтч, единствено битовия ток се откроява надолу и спокойно може да скочи на 35-45ст/кВтч, та като се вземе предвид СОР-а на термопомпите, пак ще се получи баланс.
шоп - майстор
нед юни 12, 2022 1:46 amLazarGanev написа:

Миналата есен цените на пелетите стигнаха 1000лв, никой ли не помни 15кг-15лв? Тогава говорих, че са спекулативни.
Тази есен и зима да не се окаже, че 1000 лв/т е евтино? Имаме летящ старт тази година с цени 650 и нагоре лв, а още сме пролет.
Спекула или не, зимата на студено не може да се стои.
Инфлация, скок на горива, ТОЛ такси, ел.енергия, газ, надценки...
Все си мисля, че по-евтни няма да станат, нито по-качествени:-(
Доста познати купиха пелети още пърата седмица след началото на войната в Украйна. И не сгрешиха май.
LazarGanev - "Велик майстор"
Благодаря Трифоне, не ми се търсеше какво съм казал тогава, но ето цитата от 12,10,21.г:
ср окт 13, 2021 12:40 amLazarGanev написа:
За дървесните пелети не мога да прогнозирам кога ще се възстановят цените в по-нормални граници (под 600лв), но вероятно пак към Нова Година. Тъй че и при тях, щом сте пропуснали лятото за покупка, то сега не купувайте наведнъж, а на по-малки порции - след декември цените ще почнат да падат
Тогава съм се удивил на цени 730лв/тон (и то купени за Грейко), но после цените скочиха до 1000лв/тон (например в Практикер). След началото на ноември цените почнаха да падат и аз първите пелети за предната есен съм ги платил на 15 ноември - 600лв/тон, като до края на май бяха на тази цена, която съм я прогнозирал в началото на октомври. Е, сега новата доставка я чакаме тези дни на по-висока цена (поне 50-60лв нагоре), най-вече заради поскъпналия транспорт, тъй като в момента се отпуши износът от Украйна на зърно и има по 40км опашки на границата. Но в Бг транспортът не е поскъпнал с такива темпове, очаквах нашите производители да направят вноса не конкурентен - уви, цените им скочиха над 700лв!
kalin72 - майстор
Добре де, Трифоне, нека приемем, че предвижданията за цените не са най-силната му страна :)
То в тази ненормална политическа и икономическа обстановка място за предвиждане няма.
Сега видях на линка, дето Лазар е пуснал, 440 евро/тон е най-евтиното :) Движим се към 1000 лв за тон, бавно, но спокойно ще ги достигнем. Само се моля на трезвите производители на олио да не вдигнат слъногледовите над 500 лв/тон :)
Пелетимаркет слънчеви с лого- 545.
Без лого са други, по светли и си струват 495.
Биоенергия Сливен- 540
Всичките съм ги горил. Ако качеството е същото- добри са.
Точно 100% увеличение, от последните, които купувах.
Газта не зная колко- не ме интересува толкова, че да я мисля сега,
но при 13-14 ст киловат от пелети, бих плащал 17-18 ст за отопление с Газ или, ако имам възможност за отопление с нощна енергия, на "Точец"- 15ст след обявеното увеличение.
Такава е конюнктурата към момента.

Тема "Мнение за производители на пелети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: